Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παραμένουν άφαντοι 28 Λαρισαίοι

ΜΑΚΡΥΣ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ - ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΑ ΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΗΝΕΙΟ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2019 22:00
Η περιοχή στον Πηνειό, όπου βρέθηκαν τα οστά ανάμεσα σε τόνους φερτών υλικών Η περιοχή στον Πηνειό, όπου βρέθηκαν τα οστά ανάμεσα σε τόνους φερτών υλικών

Τον μακρύ και «ξεχασμένο» κατάλογο των Λαρισαίων αναζητηθέντων, ανθρώπων που έφυγαν από τα σπίτια τους και συγγενείς τους δήλωσαν στη συνέχεια την εξαφάνισή τους, ανέσυρε η υπόθεση των ανθρώπινων οστών που βρέθηκαν στην κοίτη του Πηνειού.

Είναι ένας κατάλογος 28 εξαφανισθέντων από διάφορες περιοχές του νομού, που ανασύρεται από τα συρτάρια των αναζητήσεων τις ΕΛ.ΑΣ. κάθε φορά που πέφτει η στάθμη των ορμητικών νερών του Πηνειού και ανάμεσα σε τόνους φερτών υλικών, αποκαλύπτονται ανθρώπινα οστά. Πίσω, ωστόσο, από τον τυπικό ονομαστικό κατάλογο των εξαφανισθέντων κρύβονται οικογενειακές υποθέσεις, προβλήματα υγείας και ανομολόγητες ιστορίες. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι εξαφανίσεις προκύπτουν από οικογενειακές διαφορές, ορισμένες αποδίδονται σε άλλου είδους προβλήματα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, μάλλον βάσιμα, η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει το γενετικό υλικό προς διασταύρωση.

Από το μεσημέρι της 1ης Οκτωβρίου λίγο πριν το φράγμα της Γυρτώνης, όπου βρέθηκε ανθρώπινο κρανίο και οστά κάτω άκρων, οι εργασίες καθαρισμού της κοίτης του Πηνειού συνεχίζονται πλέον παρουσία αστυνομικών του Τμήματος Τεμπών. Μαζί με τα φερτά υλικά, τόνους ξύλων, λάσπης και σκουπιδιών, τα ορμητικά νερά του Πηνειού – κάτω από συνθήκες που μάλλον δύσκολα θα απαντηθούν – μετέφεραν και ένα ανθρώπινο πτώμα, οστά του οποίου βρέθηκαν και την επόμενη ημέρα που το ερπυστριοφόρο μηχάνημα καθάριζε την κοίτη.

Το πολύχρωμο αθλητικό παπούτσι που άντεξε στη φθορά του χρόνου δεν αναγνωρίσθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- από συγγενικά πρόσωπα γυναίκας που εξαφανίσθηκε τον περασμένο Μάρτιο από τη Λάρισα. Ενώ μέρος των οστών που «ξέθαψε» ο εκσκαφέας αποστάλθηκαν στο Τμήμα Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και περίπου σ’ ένα μήνα αναμένεται να απαντηθούν ερωτήματα, όπως το φύλο του θανόντος ή της θανούσης, το ύψος, η χρονολογία θανάτου κ.λπ.

Για να ακολουθήσει η αναζήτηση καταρχήν μεταξύ των συνολικά 28 εξαφανισθέντων από διάφορες περιοχές της Λάρισας, με βάση γενετικό υλικό που έχει στη διάθεσή της η ΕΛ.ΑΣ. από τις οικογένειες εκείνων που αναζητούνται.

ΠΑΠΟΥΤΣΙ

Ο εντοπισμός των οστών, την 1η Οκτωβρίου κατά τον καθαρισμό φερτών υλικών πριν το φράγμα της Γυρτώνης, οδήγησε στη βιαστική εκτίμηση ότι ενδεχομένως να πρόκειται για οστά 59χρονης γυναίκας που εξαφανίσθηκε στις 11 Μαρτίου από τη Λάρισα.

Οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., όπως και ανδρών της 8ης ΕΜΑΚ στην εσωτερική και εξωτερική κοίτη του Πηνειού κατά μήκος της πόλης, έγιναν στο θεωρητικό πλαίσιο του αποκλεισμού του ενδεχομένου της αυτοχειρίας της 59χρονης Λαρισαίας. Αφού ουδέποτε υπήρξε μαρτυρία ή κατάθεση που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η 59χρονη προχώρησε σε απονενοημένο διάβημα.

Δίπλα από το ανθρώπινο κρανίο, ανάμεσα σε τόνους φερτών υλικών, βρέθηκε επίσης και ένα παντελόνι φόρμας αλλά το αναγραφόμενο ανδρικό επώνυμο – όπως συνηθίζεται σε ρουχισμό τροφίμων ιδρυμάτων, νοσηλευτηρίων κ.λπ. – δεν συμπίπτει με αναζητούμενους στον νομό. Καθώς μπορεί να πρόκειται για ρούχα και υποδήματα που προσφέρθηκαν σε οικονομικά ασθενέστερους από πολίτες που συνδράμουν σε προνοιακές δομές και φορείς κοινωνικής πολιτικής.

Το πολύχρωμο αθλητικό παπούτσι που βρέθηκε δίπλα στο ανθρώπινο κρανίο θα μπορούσε να ήταν γυναικείο αλλά -σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε»- δεν αναγνωρίσθηκε από οικείους της 59χρονης ως δικό της.

Αλλά ποιος στην πραγματικότητα γνώριζε τι φορούσε η 59χρονη όταν έφυγε από το πατρικό της σπίτι; Όταν μάλιστα η γυναίκα βρέθηκε στη Λάρισα – από τη Λαμία όπου ζούσε - για ολιγοήμερη επίσκεψη προκειμένου να διευθετήσει οικογενειακή της υπόθεση. Χωρίς δηλαδή να υπάρχουν γείτονες, φίλοι και γνωστοί που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., υποδεικνύοντας για παράδειγμα χώρους και συνήθειες για να ξετυλίξουν το κουβάρι της εξαφάνισης. Σύμφωνα επίσης με εκτιμήσεις έμπειρων διασωστών, η στάθμη του Πηνειού την περίοδο των αναζητήσεων, δύσκολα θα μετέφερε ανθρώπινο σώμα από την πόλη έως το φράγμα της Γυρτώνης.

Η τοπική ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε την έρευνα αναζητώντας μαρτυρίες, όπως και οπτικό υλικό, προχωρώντας παράλληλα στον αποκλεισμό ενδεχομένων, ενώ όπως σε πολλές δικογραφίες έχει επισημανθεί ότι για να εξαφανισθεί κάποιος άνθρωπος, χρειάζεται… ανθρώπινη παρέμβαση.

Η επιστημονική έρευνα είναι εκείνη που θα αποδείξει επίσης αν όλα τα ανευρεθέντα οστά είναι από τον σκελετό του ίδιου ανθρώπου και αν το αθλητικό παπούτσι μεταφέρθηκε στον ίδιο χώρο από την ορμή των υδάτων του Πηνειού ή τα φορούσε ο νεκρός «αγνώστων λοιπών στοιχείων». Το πιθανότερο είναι πως το παντελόνι της φόρμας, το αθλητικό παπούτσι και η κάλτσα που βρέθηκαν σε κοντινό σημείο ν’ αφορούσαν στον ίδιο άνθρωπο.

ΜΑΚΡΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

Στον μακρύ κατάλογο της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονται 28 κάτοικοι του νομού που, σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία, εξαφανίσθηκαν από το σπίτι τους και το πρώτο 24ωρο οικείοι τους απευθύνθηκαν στην αστυνομία και δήλωσαν την εξαφάνιση του δικού τους ανθρώπου.

Ο κατάλογος της ΕΛ.ΑΣ. επικαιροποιήθηκε πρόσφατα, που σημαίνει πως μέχρι σήμερα δεν έχουν βρεθεί αυτοί οι άνθρωποι, ούτε έχουν εντοπισθεί στο πλαίσιο κάποιου αστυνομικού ελέγχου και συνεπώς δεν έγινε παύση της αναζήτησης, άρα παραμένουν εξαφανισμένοι.

Στον ίδιο κατάλογο προστέθηκε προχθές 65χρονος Λαρισαίος, ενώ αφαιρέθηκε ένας δεύτερος που… επέστρεψε στο σπίτι του από το οποίο είχε φύγει πρόσφατα. Όπως είναι γνωστό από το παρελθόν, ορισμένοι εγκαταλείπουν την οικογενειακή εστία επειδή δεν επιθυμούν να παραμείνουν σ’ αυτή για τους δικούς τους λόγους, χωρίς ωστόσο να δηλώσουν την απόφασή τους στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Ετσι δηλώνεται η εξαφάνισή τους μόνο που όταν εντοπίζονται – στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό – τότε αποκαλύπτεται πως δεν πρόκειται για εξαφανισθέντες αλλά για ανθρώπους που έκαναν την επιλογή τους.

ΑΙΩΝΟΒΙΟΙ

Στους 28 εξαφανισθέντες από περιοχές του νομού, η παλαιότερη εξαφάνιση δηλώθηκε στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας τον Ιανουάριο του 1989 και αφορά σε γυναίκα ηλικίας τότε 76 ετών και εφόσον ζει, σήμερα θα είναι 106 ετών.

Άλλες δύο περιπτώσεις ηλικιωμένων. Το 1995 στο Αστυνομικό Τμήμα Αγιάς δηλώθηκε η εξαφάνιση – τότε 83χρονου – άνδρα που εφόσον ζει, σήμερα είναι 107 ετών. Στην ίδια περιοχή, το 1999 δηλώθηκε η εξαφάνιση 81χρονης γυναίκας, σήμερα 101 ετών.

Στον αντίποδα, στο Αστυνομικό Τμήμα Τυρνάβου το 1990 δηλώθηκε η εξαφάνιση ενός 12χρονου, τότε, κοριτσιού με Αλβανική υπηκοότητα. Ενδεχομένως να πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση.

Όπως τέτοια δείχνει και η εξαφάνιση τριών αδελφών, ενός κοριτσιού και δύο αγοριών ηλικίας τότε 3,4 και 9 ετών αντίστοιχα, που δηλώθηκε το 2012 στο Αστυνομικό Τμήμα Ελασσόνας. Τα παιδιά έχουν την ελληνική υπηκοότητα αλλά ένας εκ των δύο γονέων – που επίσης έχει εξαφανισθεί - τη Ρωσική.

Από το 1990 αγνοείται επίσης η τύχη ενός -τότε- 43χρονου Λαρισαίου. Η πλειοψηφία των εξαφανισθέντων του νομού είναι Λαρισαίοι, ενώ στις περιπτώσεις των αλλοδαπών διακρίνεται η εξαφάνιση 29χρονου υπηκόου Πακιστάν, που χάθηκε από τη Λάρισα τον Σεπτέμβριο του 2018.

Από τους 28 εξαφανισθέντες, οι 3 είναι από περιοχές της Αγιάς, οι 6 από Ελασσόνα, 3 από τον Τύρναβο, 4 από τα Φάρσαλα, 1 από το Κιλελέρ και 11 από τη Λάρισα και τις γύρω περιοχές.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου