Γιορτάστηκε η 107η επέτειος της μάχης του Σαρανταπόρου

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΣΤΟ «ΧΑΝΙ ΧΑΤΖΗΓΩΓΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ 223 ΗΡΩΕΣ - ΝΕΚΡΟΥΣ

Δημοσίευση: 13 Οκτ 2019 22:02

Με την καθιερωμένη επισημότητα γιορτάστηκε στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου»(επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η σπουδαίας σημασίας για την ιστορία του Ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου.

Στον χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες - νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912 (αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος (εκπροσωπώντας τον απόντα – μετέχοντα στις εργασίες της Ι. Συνόδου σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα), με τους κληρικούς των δημοτικών διαμερισμάτων της περιοχής.

Εκφωνώντας τον πανηγυρικό της ημέρας, ο εκπαιδευτικός – διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου Χρήστος Δημητριάδης, με μεστό και ζωντανό λόγο στάθηκε στον πόλεμο του 1912 παρουσιάζοντας βήμα – βήμα τα γεγονότα έως και την 9η Οκτωβρίου 1912, τότε που ο Ελληνικός Στρατός εξόρμησε για την εκπόρθηση των Στενών του Σαρανταπόρου και τη συντριβή του Τουρκικού Στρατού.

Ακολούθησε το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των νεκρών της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς. Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα – ιστορικά κειμήλια του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης.

Στο τέλος, ο Δήμος Ελασσόνας παρέθεσε δεξίωση στο παρακείμενο πρ. Δημαρχείο Σαρανταπόρου.

Στην φετινή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» παρευρέθηκαν:

Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Νίκος Ντίτορας, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Θανάσης Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, οι αντιδήμαρχοι Ι. Νάνος, Γ. Κατσιούρας, Δημ. Καρανίκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Φ. Καραγκόγκος και Χρ. Παπαδημητρίου, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς υποστράτηγος Ιωάν. Παπαναγνώστου, αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαρανταπόρου Ιωάν. Βαΐτσης, οι τοπικοί σύμβουλοι Αθανασία Γκουντρουμπή και Κλαίρη Πλατσά, ο πρ. δήμαρχος Σαρανταπόρου Αθ. Κλεισιάρης, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο δασάρχης Ελασσόνας Χρ. Αναστόπουλος, εκ μέρους της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο πρόεδρος Κων. Βλάχος, αντιπροσωπείες της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αεροπορίας και του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Λάρισας, ο πρόεδρος Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας Απόστ. Βερέμης, εκ μέρους του Δικτύου Συλλόγων «Περραιβία» ο Κων. Φουρκιώτης, ο πρόεδρος των Απανταχού Σαρανταποριτών Ιωάν. Ντάλλας, εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, εκπαιδευτικοί και μαθητές σχολείων της περιοχής, απόδημοι Σαρανταπορίτες και πλήθος κόσμου από γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα.

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)

Του Γιάννη Μουκίδη

Φωτ: Ανδρέας Νικούλης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass