Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ασυντόνιστη» η δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ Η ΔΙΑΠΑΡΑΤΑΞΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Δημοσίευση: 15 Οκτ 2019 20:00

Με τη συμμετοχή εμπλεκομένων φορέων στη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο συνεδρίασε χθες η διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου Λαρισαίων εξετάζοντας τα προβλήματα της δομής. Η Επιτροπή συγκροτήθηκε με πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας προκειμένου να εξετάσει η ίδια την κατάσταση που επικρατεί στη Δομή, με αφορμή και τις εξελίξεις στο προσφυγικό ζήτημα.

Σημειώνεται πως στο Κουτσόχερο φιλοξενούνται σήμερα 1.515 πρόσφυγες και μετανάστες και όπως επισημάνθηκε και στη χθεσινή σύσκεψη «αν αυξηθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων, τότε θα είναι μη ελέγξιμη η κατάσταση».

Η συνάντηση που συντόνιζε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Δημ. Δεληγιάννης, ξεκίνησε με τους εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται στη λειτουργία της Δομής να αναφέρονται στον ρόλο τους. Ακολούθησε πολύωρη συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε σε θέματα καθημερινότητας, όπως η ασφάλεια, η παραβατικότητα, ο συντονισμός δράσεων, των παροχών, της λειτουργίας κ.λπ.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε στη συνάντηση, θεωρείται σήμερα το γεγονός ότι η Δομή δεν έχει σήμερα κεντρικό συντονιστή, δεν διαθέτει κεντρικό διοικητή, αφού μετά την εμπλοκή των ΜΚΟ περιορίσθηκε ο ρόλος του Στρατού, του Δήμου, της Περιφέρειας και της ΕΛ.ΑΣ., η οποία για παράδειγμα επεμβαίνει σε όσα περιστατικά καταγγέλλονται, ενώ η δράση της αφορά στη φύλαξη της περιοχής ευθύνης του αρμόδιου Αστυνομικού Τμήματος αντί της καθημερινής παρουσίας στην είσοδο της Δομής.

Σημαντικά θεωρούνται επίσης και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν φιλοξενούμενοι της Δομής που έχουν συμπληρώσει δύο χρόνια παραμονής στο Κουτσόχερο. Τέλος, ένα από τα προβλήματα που αναφέρθηκαν και χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης είναι το αποχετευτικό.

Στη χθεσινή συνεδρίαση εκτός των μελών των δημοτικών παρατάξεων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των Υπουργείων, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, της ΕΛ.ΑΣ., της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (IOM), των τριών ΜΚΟ, (Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων – DRC, Terre des hommes Hellas για ασυνόδευτα παιδιά και Νορβηγικό Συμβούλιο για τους πρόσφυγες –NORCAP), ενώ δεν παρευρέθηκε εκπρόσωπος από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Να σημειωθεί πως το επόμενο διάστημα η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα επισκεφθεί τη Δομή, ενώ αναμένεται και η συνάντηση του δημάρχου Λαρισαίων και βουλευτών του νομού με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη.

Β.Κ.