Αντίστροφη μέτρηση για κοινωνικά παντοπωλεία-φαρμακεία

ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΔΟΘΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ *ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ Η ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥΣ

Δημοσίευση: 16 Οκτ 2019 22:12

Ορατός είναι ο κίνδυνος λουκέτου στις κοινωνικές δομές για την αντιμετώπιση της φτώχειας, όπως είναι τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία και η παροχή συσσιτίου, αφού η χρηματοδότηση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους λήγει στις αρχές του 2020. Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε ανησυχία, αφού σε όλη τη χώρα λειτουργούν 280 δομές, που με τα σημερινά δεδομένα βρίσκονται στον αέρα.

Η πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου, σε πρόσφατη ανακοίνωσή της για το θέμα ρίχνει το «μπαλάκι» στη σημερινή κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η προηγούμενη είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την παράταση της λειτουργίας τους αλλά θα πρέπει να τις ολοκληρώσει η τωρινή κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά σημείωσε: «Τα Κοινωνικά Παντοπωλεία, τα Κοινωνικά Φαρμακεία και τα κοινωνικά συσσίτια περιλαμβάνονταν στις Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της φτώχειας που συγχρηματοδοτούσε το ΕΣΠΑ 2007-13 και οι οποίες έληξαν πλήρως στις 30/9/2015.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να δώσει παράταση στη λειτουργία των δομών χρηματοδοτώντας τες από εθνικούς πόρους, δαπανώντας από τον προϋπολογισμό του Υπ. Εργασίας 6.379.974 ευρώ, μέχρι την ένταξή τους στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Πράγματι, παρά τις αντιρρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπηρεσιών του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να εντάξει τις δομές φτώχειας στο ΕΣΠΑ 2014-20.

Από τις αρχές του 2019, το χαρτοφυλάκιο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, πρότεινε τη συνέχιση αυτών των δομών για τρία χρόνια μετά τη λήξη τους, διότι υπήρχαν αναπορρόφητοι πόροι στα 13 Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) που χρηματοδοτούν αυτές τις δομές. Το Υπουργείο Οικονομίας ξεκίνησε τη διαδικασία για την παράταση λειτουργίας των δομών που απαιτεί συνεργασία των 13 Περιφερειών και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Απομένει λοιπόν να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες από τη σημερινή κυβέρνηση, την οποία και καλούμε να το πράξει ώστε να χρηματοδοτηθούν μέχρι το 2023 οι τρεις δομές φτώχειας».

Ο ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ

Ο Δήμος Λαρισαίων πάντως έχει ήδη ξεκινήσει επαφές και διεργασίες προκειμένου ο θεσμός του Κοινωνικού Παντοπωλείου, Φαρμακείου και Συσσιτίου να συνεχίσει τη λειτουργία του. Ο αντιδήμαρχος κοινωνικής πολιτικής κ. Σωτήρης Βούλγαρης μιλώντας στην «Ε» ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται ο Δήμαρχος Λαρισαίων να έχει συναντήσεις στην Αθήνα για το θέμα αυτό.

«Επίσημη πληροφόρηση για το τι σχεδιάζει η κυβέρνηση να πράξει δεν υπάρχει ακόμη. Ως Δήμος όμως κινούμαστε στην κατεύθυνση να στηριχτεί με κάθε τρόπο η λειτουργία αυτών των δομών, που στα χρόνια της κρίσης αλλά και σήμερα, είναι το στήριγμα των αδύναμων συμπολιτών μας, δημιουργώντας ένα πλέγμα προστασίας και αλληλεγγύης. Οι δομές αυτές παρέχουν κοινωνική φροντίδα και αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, με σεβασμό στα ιδιαίτερα οικονομικά, κοινωνικά και πολιτισμικά χαρακτηριστικά των πολιτών. Το έργο που προσφέρουν στην πόλη είναι τεράστιο και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουν να το κάνουν. Για τη δημοτική αρχή είναι προτεραιότητα να συνεχίζει να υποστηρίζει αυτό το έργο, που αποκλειστικό στόχο έχει την ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass