Σαββατοκύριακο του κάστανου

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΚΑΡΙΤΣΑ, ΣΚΗΤΗ, ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2019 15:00

Σαββατοκύριακο του κάστανου. Τρεις καστανογιορτές διοργανώνονται σήμερα και αύριο σε χωριά των Δήμων Αγιάς και Τεμπών.

Πιο συγκεκριμένα:

Στην πλατεία των Αμπελακίων του Δήμου Τεμπών διοργανώνεται η 3η Γιορτή Κάστανου, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Τεμπών, την Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων και τον νέο Αγροτικό Συνεταιρισμό Αμπελακίων.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, έχει ως εξής:

Σήμερα Σάββατο 19 Οκτωβρίου: Εσπερίδα στο κτίριο του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων (πρώην ΚΥΔΕΠ):

17.30: Προσέλευση

18:00-18:20: Dr. Ευάγγελος Θ. Καραμανές, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με θέμα "Η καστανιά και το κάστανο στην λαογραφία. Στοιχεία του παραδοσιακού πολιτισμού ως πολιτιστικό συμβολικό κεφάλαιο των τοπικών κοινοτήτων". 18:20-18:50: Dr. Δημήτριος Αβτζής, κύριος ερευνητής στον τομέα της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα "Τα εντομολογικά προβλήματα της περιοχής στην καστανιά: Παρόν και Μέλλον". 18:50-19:15: Συζήτηση - Τοποθετήσεις.

Μετά την εσπερίδα θα προσφέρονται δωρεάν ψημένα κάστανα στην πλατεία του χωριού.

Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στην πλατεία της Ιστορικής Κοινότητας: 19:30-19:45: Χαιρετισμοί επισήμων. 19:45-20:15: Χορευτικές εκδηλώσεις από το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων, συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας. 20:15: Μουσικό πρόγραμμα από την παραδοσιακή ορχήστρα της Φανής Μπαρμπή (Γ. Κερασιώτης-κλαρίνο, Ρ. Μακρόπουλος-βιολί, Χρ. Καλαμπούκας-λαγούτο, Απ. Καντηλάς-κρουστά)

Αύριο Κυριακή, 7:30-10:30 το πρωί: Όρθρος και πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, κατά την οποία θα ευλογηθεί ο καρπός του κάστανου, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αμπελακίων, για την εορτή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού θα μοιραστούν δωρεάν κάστανα στους προσκυνητές.

ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ

Στην Καρίτσα διοργανώνεται η 28η Καστανογιορτή, σε συνεργασία του Δήμου Αγιάς, της Τοπικής Κοινότητα Καρίτσας, του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου «Καλυψώ» και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Σήμερα Σάββατο, το πρόγραμμα περιλαμβάνει στις 7 μ.μ. αρτοκλασία, στις 7:30 μ.μ. εγκαίνια και χαιρετισμούς επισήμων και στις 8 μ.μ. παραδοσιακούς χορούς. Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκή ορχήστρα στο στεγασμένο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου.

Αύριο Κυριακή θα ξεκινήσει με εκκλησιασμό, θα ακολουθήσει στις 11 π.μ. ομιλία με θέμα τη σφήκα της καστανιάς σε αίθουσα του σχολείου από τον διευθυντή ΔΑΟΚ κ. Δημήτρη Σταυρίδη, το πρόγραμμα θα συνεχιστεί στις 12:00 με θεατρική παράσταση και θα ολοκληρωθεί με μπουφέ γευσιγνωσίας στις 12:30.

Και τις δύο μέρες θα μοιράζονται δωρεάν κάστανα σε όλους τους επισκέπτες και στο σχολείο θα εκτίθενται φωτογραφίες με θέμα το κάστανο.

ΣΤΗ ΣΚΗΤΗ

Την Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, έχει προγραμματιστεί στην πλατεία της Σκήτης, η καστανογιορτή «Τα δώρα της γης» από τον Περιβαλλοντικό Μορφωτικό Σύλλογο Σκήτης – Αγιοκάμπου – Πολυδενδρίου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σκήτης, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η εν λόγω αγροτουριστική, πολιτιστική γιορτή αποτελεί πλέον θεσμό για την ευρύτερη περιοχή και γενικότερα για τον νομό Λάρισας, αφού πέραν της δεκαεξαετούς πορείας της, παίρνει από χρόνο σε χρόνο όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις και προσελκύει όλο και περισσότερους εκθέτες και επισκέπτες. Στόχος της είναι η παρουσίαση, η προβολή, αλλά και η προώθηση τόσο του κάστανου, όσο βέβαια και όλων των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη εμπορικών και επαγγελματικών σχέσεων.

Εκτός της προβολής των πολλών προϊόντων που η γη της Σκήτης παράγει, η γιορτή πλαισιώνεται και με Φεστιβάλ Γευσιγνωσίας όπου καθηγητής και μαθητές του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ ΑΚΜΗ θα μαγειρέψουν με υλικά τα «δώρα της γης».

Την όλη γιορτή θ’ ανοίξει ο σύλλογος, θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Περιφέρειας και του Δήμου και ολιγόλεπτη ομιλία από τον καθηγητή Πανεπιστημίου και περιφερειακό σύμβουλο Δημήτρη Κουρέτα για το κάστανο, το βασικό προϊόν της Σκήτης.

Η γιορτή, που συμπίπτει με το τέλος της συγκομιδής των κάστανων, θα είναι πλούσια σε συμμετοχές από οικοτεχνίες, συνεταιρισμούς μεταποιημένων προϊόντων, εργαστήρια παραδοσιακών εδεσμάτων και βοτάνων, αγροκτήματα, φυτικά καλλυντικά, χειροποίητες δημιουργίες και παραδοσιακούς σπόρους. Οι γυναίκες του συλλόγου θα έχουν ετοιμάσει παραδοσιακά εδέσματα της περιοχής, όπως πίτες και γλυκά, δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να δοκιμάσουν και να προμηθευτούν ότι καλύτερο και νοστιμότερο θα τους αρέσει. Παρούσα η κ. Αύρα Πανοσοπούλου του Εργαστηρίου «Γιαμ», η οποία θα μαγειρέψει κάποιες από τις σπεσιαλιτέ της. Ενδιαφέρον, επίσης, παρουσιάζει και το διαγωνιστικό μέρος της γευσιγνωσίας με βράβευση των καλύτερων φαγητών και γλυκών. Όσο για το «ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά», καστανάδες θα ψήνουν κάστανα και θα τα προσφέρουν στους επισκέπτες μαζί με άφθονο κρασί και τσίπουρο, προσφορά οινοποιείων της περιοχής.

Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη θα τραγουδήσει παραδοσιακά τραγούδια η Χορωδία Γυναικών Χάλκης και θα χορέψει το χορευτικό τμήμα του συλλόγου της Χάλκης. Χορούς της Καππαδοκίας θα χορέψει το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου και θα ακολουθήσει το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων των Μικρασιατών «Ακρίτες». Μετά από αυτούς θα συνεχίσει χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας» με ένα πρόγραμμα όπου θα πάρουν μέρος κι όσοι εκ των επισκεπτών επιθυμούν.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass