«Αυτή είναι η αλήθεια για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ»

* ΑΙΧΜΕΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΙΟ ΤΟΥ ΔΥΤ. ΝΕΙΛΟΥ * ΕΠΕΡΩΤΗΣΕΙΣ «ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ» ΚΑΙ «ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ»

Δημοσίευση: 19 Οκτ 2019 22:08

«Στις προθέσεις της Περιφέρειας για την εκτέλεση μεγάλων έργων, οι οποίες όμως σκοντάφτουν στην εκπόνηση των μελετών από τα υπουργεία, υπενθυμίζοντας για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα να περάσουμε στην περιφερειακή διακυβέρνηση», αναφέρθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, από τα βέλη του οποίου δεν ξέφυγαν ούτε οι δήμοι και κάποιοι άλλοι φορείς.

Ο Κ. Αγοραστός, με αφορμή επερωτήσεις παρατάξεων της αντιπολίτευσης, πέρασε στην αντεπίθεση και υποστήριξε ότι οι επιδόσεις της Περιφέρειας στο ΕΣΠΑ είναι καλές, αλλά θα μπορούσαν να είναι καλύτερες αν οι φορείς υλοποίησης έτρεχαν γρηγορότερα.

Για τα αυξημένα κρούσματα του ιού του Δυτ. Νείλου, τόνισε ότι αυτά παρουσιάζονται μέσα στις πόλεις, όπου το σχετικό πρόγραμμα διενεργούν οι δήμοι, ενώ για το οδικό δίκτυο της Θεσσαλίας, αν και το χαρακτήρισε το καλύτερο πανελλαδικά, συμπλήρωσε πως αν τα αρμόδια υπουργεία ενέκριναν εγκαίρως τις σχετικές μελέτες και είχαν καλύτερη συνεργασία, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.

Στη χθεσινή συνεδρίαση κατατέθηκαν διάφορα ψηφίσματα για τον πόλεμο στη Συρία και το πρόβλημα με τη βιωσιμότητα των ΚΕΘΕΑ. Συγκροτήθηκαν διαπαραταξιακές επιτροπές για τη σύνταξή τους.   

ΤΟ ΕΣΠΑ

Η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ξεκίνησε με αναφορά του περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστού στο ΕΣΠΑ για το οποίο δήλωσε «ικανοποιημένος» με τις επιδόσεις της Περιφέρειας, αφού πρώτα διευκρίνισε ότι «οι δείκτες που κατά καιρούς δημοσιεύονται δεν λένε πάντα την αλήθεια και δίνουν τη δυνατότητα σε κάποιους να τους ερμηνεύουν όπως θέλουν. Οι επιδόσεις μας στο ΕΣΠΑ είναι από τις υψηλότερες πανελλαδικά (134% εξειδικεύσεις έργων, 150% προσκλήσεις έργων, 102% εντάξεις), ενώ η μικρή απορροφητικότητα που φαίνεται ότι έχουμε, οφείλεται στους παρακάτω παράγοντες: Για 18 μήνες δεν είχαμε δημοπρατήσεις έργων λόγω του νέου Νόμου και της αποχής των εργοληπτικών εταιρειών, δεν μεταφέραμε έργα από την περίοδο 2007-2014 γιατί τα είχαμε ολοκληρώσει εγκαίρως, υπήρχαν αιρεσιμότητες κυρίως για το πρόγραμμα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τα έργα νερού, στις μεγάλες εκπτώσεις (άνω του 60%). Τέλος σας υπενθυμίζω ότι οι Περιφέρειες δεν εκτελούν τα έργα, αλλά οι φορείς. Πολλοί από αυτούς δεν έχουν διαχειριστική επάρκεια όπως αποδείχτηκε, για παράδειγμα η ΕΡΓΟΣΕ, τα Νοσοκομεία, κλπ. Όπως και να ‘χει είμαστε πρωτοπόροι στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, ενώ αν θέλετε μπορούμε να μιλήσουμε και για τις θαυμαστές μας επιδόσεις στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ), το οποίο ξεκίνησε για όλες τις Περιφέρειες από την ίδια αφετηρία.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Σχολιάζοντας την εισήγηση του Τάσου Τσιαπλέ για τα ψόφια ψάρια στον Πηνειό ποταμό, στην περιοχή των Τρικάλων, ο περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός μίλησε για την αναγκαιότητα να υπάρξει σε όλους «βιολογική αφύπνιση κι όχι διάφορες επαναστάσεις», διότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πολύ μεγάλες και μη αναστρέψιμες. Απέδωσε το φαινόμενο των ψόφιων ψαριών στο γεγονός ότι ο Πηνειός δεν έχει οξυγόνο γιατί δεν υπάρχει νερό, ενώ βρήκε την ευκαιρία να μιλήσει για το «έγκλημα που γίνεται να μην δίνεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας η δυνατότητα να ολοκληρώσει τη μεταφορά νερού από τον Αχελώο ποταμό στον θεσσαλικό κάμπο». Επίσης ο περιφερειάρχης προανήγγειλε την επιβολή προστίμων σε επιχειρήσεις που ευθύνονται για τη μόλυνση του Τιταρήσιου ποταμού, επαινώντας το έργο των αποδεκατισμένων υπηρεσιών της Περιφέρειας, οι οποίες κάνουν σωστά τη δουλειά τους.

ΙΟΣ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Στην επερώτηση της η «Πρωτοβουλία» (Δημ. Κουρέτας) ανέφερε πως «η Θεσσαλία παρόλο που και πέρυσι είχε αρκετά κρούσματα, δεν ευαισθητοποιήθηκε με αποτέλεσμα να δαπανηθεί ένα ελάχιστο ποσό, δυσανάλογο με την σοβαρότητα της κατάστασης και για αυτό παρατηρείται αριθμός κρουσμάτων μεγάλος  Μάλιστα ο μεγαλύτερος αριθμός παρατηρείται στον νομό Λάρισας σε όλη τη χώρα. Ποιοι είναι οι λόγοι που οδήγησαν στην πλημμελή αντιμετώπιση της κατάστασης, για ποιο λόγο δεν δαπανήθηκαν χρήματα για την αντικουνουπική αντιμετώπιση, παρόλο που υπήρχαν;» ανέφερε η επερώτηση της «Πρωτοβουλίας», ζητώντας «να παρουσιαστεί το σχέδιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για τη χρονιά που έρχεται, προκειμένου να ενημερωθεί το κοινό».

* Απαντώντας ο Κώστας Αγοραστός διευκρίνισε ότι «έχουν παρατηρηθεί 25 κρούσματα στη Θεσσαλία, αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τα πόσα ξοδεύει κάθε περιφέρεια, γιατί και η Θράκη ξόδεψε περισσότερα από εμάς, αλλά είχε περισσότερα κρούσματα. Σαν Περιφέρεια κάναμε όλα όσα προβλέπονταν από το στρατηγικό σχέδιο, συνεργαστήκαμε με όλους τους αρμόδιους φορείς, αλλά δυστυχώς όπως αποδεικνύεται από τα διαθέσιμα στοιχεία, τα περισσότερα κρούσματα εμφανίστηκαν μέσα στις πόλεις, όπου οι δήμοι είναι υπεύθυνοι για την αντικωνωπική προστασία.

ΑΙΧΜΕΣ ΣΕ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της Λαϊκής Συσπείρωσης ζήτησαν συγκεκριμένες απαντήσεις για τα παρακάτω προβλήματα του οδικού δικτύου της Π.Ε Λάρισας από τον Περιφερειάρχη.

*Παλαιά Εθνική Οδός Λάρισας-Βόλου.

Αυτός ο δρόμος έχει μεγάλα προβλήματα (στενότητα, έλλειψη τακτικής συντήρησης, κυκλοφορία βαρέων οχημάτων), ενώ χρησιμοποιείται από πολύ μεγάλο αριθμό οδηγών καθημερινά

*Επαρχιακός δρόμος Λάρισας-Φαρσάλων: Γιατί δεν έχει προχωρήσει η κατασκευή του νέου δρόμου και τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή του;

*Επαρχιακός δρόμος Ελασσόνας– Κοζάνης, παράκαμψη Ελασσόνας.

Επίσης πολύπαθη και πολύχρονη ιστορία, μιας και πολλοί τον εξήγγειλαν, αλλά κανείς δε τον έφτιαξε. Αυτός ο δρόμος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος σε πολλά σημεία του, μέχρι τα όρια των Π.Ε Λάρισας – Κοζάνης, λόγω της στενότητάς του, την ανυπαρξία διαχωριστικού, των πολλών και επικίνδυνων στροφών.

*Επαρχιακός δρόμος Βερδικούσης-Λογγά: Ποιος είναι ο λόγος που δεν έγινε η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσής του, η κατασκευή έργων αντιστήριξης σε όλα τα επικίνδυνα σημεία μέχρι σήμερα και τι σκοπεύει να κάνει για την ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης και την κατασκευή των έργων αντιστήριξης, η Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας;

Απαντώντας ο Κώστας Αγοραστός υπεραμύνθηκε της πολιτικής της Περιφέρειας στο οδικό δίκτυο, τονίζοντας πως «όσοι ταξιδεύουν συχνά σε όλη την Ελλάδα παραδέχονται ότι Θεσσαλία έχει το καλύτερο οδικό δίκτυο από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για το οποίο ξοδεύτηκαν 500 εκατ. ευρώ».

Ο περιφερειάρχης επέρριψε ευθύνες για την καθυστέρηση των έργων στα αρμόδια υπουργεία που δεν εγκρίνουν εγκαίρως τις μελέτες και υπενθύμισε για μία ακόμη φορά την αναγκαιότητα να περάσουμε στην «Περιφερειακή διακυβέρνηση», διότι τέτοιου είδους ζητήματα θα λύνονται πιο γρήγορα.

Ειδικότερα για την παλιά εθνική οδό Λάρισας-Βόλου, ο κ. Αγοραστός παρουσίασε τα έργα συντήρησης που πραγματοποιήθηκαν σε όλο το μήκος της οδού, τα οποία στοίχισαν πάνω από 8 εκατομμύρια. Για την ανακατασκευή του δρόμου, πήραμε την πρωτοβουλία και προκηρύξαμε εμείς τη μελέτη, διότι καθυστερούσε το υπουργείο.

Για τον δρόμο Λάρισα- Φάρσαλα, επανέλαβε ότι το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη, την οποία εκπονεί εδώ και 2 χρόνια. Εμείς καταφέραμε απλά να απεμπλέξουμε το κομμάτι από τη Βιοκαρπέτ μέχρι την παράκαμψη της Νίκαιας. Σαν Περιφέρεια κατασκευάζουμε τον κυκλικό κόμβο στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων.

Για τον δρόμο Ελασσόνας- Κοζάνης, τον συντηρούμε όσο μπορούμε. Δυστυχώς οι μελέτες που εκπονεί το υπουργείο δεν έχουν ολοκληρωθεί, με μόνη πιθανότητα να γίνει η παράκαμψη της Ελασσόνας.

Τέλος ο περιφερειάρχης κ. Αγοραστός επέρριψε για μία ακόμη φορά ευθύνη στους δήμους, οι οποίοι δεν συντηρούν το δικό τους δίκτυο, με αποτέλεσμα η Περιφέρεια, αν και αναρμόδια να αναλαμβάνει τη συντήρησή τους.

Του Γιώργου Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass