Το κτιριακό αποτύπωμα του Γ. Ι. Κατσίγρα

Περιήγηση των Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης σε κτίρια συνδεδεμένα με τον συλλέκτη γιατρό

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:10

«Στα ίχνη του συλλέκτη Γεώργιου Κατσίγρα» κινήθηκε χθες το πρωί ο Σύλλογος Φίλων της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας - Μουσείου Γ.Ι. Κατσίγρα σε μια ιστορική περιήγηση σε σημεία-κτίρια στενά συνδεδεμένα με τον γιατρό, πολίτη, συλλέκτη και δωρητή Γεώργιο Κατσίγρα.

Η περιήγηση ξεκίνησε από το κτίριο της πυριτιδαποθήκης (Μουσείο Εθνικής Αντίστασης) όπου άρχισε να ξετυλίγεται η ιστορία του πολίτη Γεωργίου Κατσίγρα, με την υπεύθυνη του Μουσείου Αννα Ιακωβίδου να αναφέρεται στη σχέση του συλλέκτη με τον συγκεκριμένο χώρο. Επόμενος σταθμός της περιήγησης ήταν η οδός Βενιζέλου και συγκεκριμένα η πρώτη κλινική του γιατρού Κατσίγρα, με τους περιηγούμενους να μεταβαίνουν αμέσως μετά στο κτίριο της Ιατρικής Σχολής στην πλατεία Ταχυδρομείου, έναν χώρο όπου ο γιατρός Γεώργιος Κατσίγρας έζησε, εργάστηκε και δημιούργησε. Ο «βιογράφος» της πόλης, γιατρός Νίκος Παπαθεοδώρου ξενάγησε τους φιλίστορες συμμετέχοντες στο εκκλησάκι του Ιωάννη του Προδρόμου που βρίσκεται στο υπόγειο της Ιατρικής Σχολής και τους μίλησε για τον βίο του συλλέκτη γιατρού, ρίχνοντας φως σε γνωστές και άγνωστες στιγμές του. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εκκλησάκι του Ιωάννη του Πρόδρομου αγιογράφησε ο σπουδαίος Λαρισαίος ζωγράφος και στενός φίλος του Κατσίγρα, Ζήσης Τσαπράζης. Η αυλαία του περιπάτου έκλεισε με προβολή αρχειακού υλικού στο αίθριο της Ιατρικής Σχολής.
*Ο περίπατος διοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής World Architecture Day, που γιορτάζεται κάθε χρόνο την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass