Τίμησαν τον μόχθο των καστανοπαραγωγών

Στην Καρίτσα του Δήμου Αγιάς με την 28η Γιορτή Κάστανου

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:20

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στην Καρίτσα η 28η Γιορτή Κάστανου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγιάς, η Τοπική Κοινότητα Καρίτσας, ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος «Καλυψώ» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία πλήθους κόσμου, στήθηκε γλέντι υπό τους ήχους λαϊκής ορχήστρας ως αργά τη νύχτα στο στεγασμένο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου, ενώ παραδοσιακούς χορούς χόρεψε, και καταχειροκροτήθηκε απ’ όλους, το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Επαρχίας Αγιάς υπό την καθοδήγηση του χοροδιδάσκαλου Δημήτρη Σαμουρέλη.

Των χορών προηγήθηκαν αρτοκλασία, χαιρετισμοί τοπικών παραγόντων και τα εγκαίνια της γιορτής και έκθεσης προϊόντων και φωτογραφιών σχετικών με το κάστανο.

Παρόντων των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, καλωσόρισμα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Βασίλειος Τσάκνης, ευχαριστώντας παράλληλα τους συνδιοργανωτές της γιορτής. Εκ μέρους του Πολιτιστικού Φυσιολατρικού Συλλόγου, ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Γιάννης Βούντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία της βραδιάς, αναφέρθηκε σε όσους κοπίασαν για την όλη διοργάνωση, απαρίθμησε τους χορηγούς και τους ευχαρίστησε ξεχωριστά έναν προς έναν.

«Με τη γιορτή αυτή δίνουμε αξία και στο ίδιο το προϊόν και στην προσπάθεια των καστανοπαραγωγών μας» τόνισε στην ομιλία του ο δήμαρχος Αγιάς Αντώνης Γκουντάρας και απέδωσε τα εύσημα στον τοπικό συνεταιρισμό και στις μεγάλες προσπάθειές του για ανάδειξη, τυποποίηση και μεταποίηση του κάστανου, «αποτελώντας» όπως είπε «παράδειγμα προς μίμηση για τους συνεταιρισμούς των άλλων χωριών της περιοχής».

Ο κ. Γκουντάρας αναφέρθηκε στη νεοσύστατη Αντιδημαρχία Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχόμενος πως θα είναι πάντα δίπλα στα προβλήματα των αγροτών. Μίλησε για τη σφήκα της καστανιάς που προ ολίγων μηνών η εμφάνισή της σε καστανοπερίβολα της Καρίτσας και της Μελιβοίας «αντιμετωπίστηκε άριστα με την έγκαιρη εξαπόλυση εναντίον της ωφελίμων εντόμων». Κάλεσε τους παραγωγούς να μην εφησυχάζουν και η προσοχή τους να είναι πάντα αυξημένη, «γιατί το εν λόγω έντομο κατέστρεψε σχεδόν ολοκληρωτικά την καστανοκαλλιέργεια της γειτονικής Ιταλίας», ενώ δεν παρέλειψε να πει δύο λόγια για τη δεύτερη εξίσου σημαντική απειλή των καστανιών, την ασθένεια της μελάνωσης, για την οποία, όπως τόνισε, ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πιλοτικό πρόγραμμα αντιμετώπισής της.

Φυσικά, πέρα από τα σχετικά με τη γιορτή, ο δήμαρχος μίλησε και για το θέμα των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες και που θέλει 40 τέτοια παιδιά να πρόκειται να φιλοξενηθούν πολύ σύντομα σε ανάλογη δομή που θα δημιουργηθεί στην Καρίτσα. «Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό και με τη δέουσα σοβαρότητα και ψυχραιμία θα ανταποκριθούμε» είπε και συνέχισε «Σε συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό κ. Χρυσοχοΐδη, έγινε από πλευράς του μια ενημέρωση κι ακολούθησε ένας ειλικρινής διάλογος. Του μετέφερα ότι το να είναι σήμερα θυμωμένος ο κόσμος της Καρίτσας είναι δίκαιο, άλλωστε τα ίδια αισθήματα κάποια στιγμή ένιωσα κι εγώ. Και είναι δίκαιο γιατί είναι αδιανόητο να συμβαίνουν τέτοιου είδους αλλαγές στις τοπικές κοινωνίες και να μαθαίνονται από την εφημερίδα». «Το προσφυγικό» τόνισε «δεν είναι ένα ζήτημα που αφορά μόνο την Καρίτσα. Είναι ένα ζήτημα που το επόμενο χρονικό διάστημα θα απασχολήσει σοβαρά όλη τη χώρα. Πάνω από 40.000 πρόσφυγες θα προωθηθούν στην ενδοχώρα. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι ειλημμένη, αλλά δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να παίρνονται αποφάσεις μονομερώς, χωρίς να ενημερώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση και κυρίως η τοπική κοινωνία. Θέλω, λοιπόν, να πω μπράβο στην Τοπική Κοινότητα που πήρε την πρωτοβουλία και έκανε μια πρώτη συνάντηση των κατοίκων με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων. Ταξίδι μου στην Αθήνα, προγραμματισμένο σε υπουργεία, δεν μου επέτρεψε να παραστώ, αλλά σας διαβεβαιώνω ότι το θέμα σαν δημοτική αρχή το παρακολουθούμε και θα σας κρατάμε ενήμερους σε οτιδήποτε προκύψει».

Στις εκδηλώσεις του Σαββάτου παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Κρανιώτης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Γιάνναρος, Αθανάσιος Ολύμπιος, Ηλίας Ευσταθίου και Γιάννης Κασίδας, ο γραμματέας Τομεακής Επιτροπής Υπαίθρου νομού Λάρισας του ΚΚΕ Παναγιώτης Σπήλιος και ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καρίτσας Ευθύμιος Τριανταφύλλου.

Οι εκδηλώσεις χθες Κυριακή ξεκίνησαν με εκκλησιασμό και ακολούθησε ομιλία με θέμα τη σφήκα της καστανιάς σε αίθουσα του σχολείου από τον διευθυντή ΔΑΟΚ κ. Δημήτρη Σταυρίδη. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με θεατρική παράσταση και ολοκληρώθηκε με μπουφέ γευσιγνωσίας.

Και τις δύο μέρες μοιράστηκαν δωρεάν ψητά κάστανα σε όλους τους επισκέπτες, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλα τα παιδάκια του χωριού χαρίστηκαν μπλούζες ως ελάχιστη ανταμοιβή για τη συμμετοχή τους σε προσπάθειες προστασίας του περιβάλλοντος.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass