Γιόρτασαν για τα δώρα της γης

Στη Σκήτη Αγιάς με φεστιβάλ γευσιγνωσίας, διαγωνισμό μαγειρικής, εκθέσεις προϊόντων, χορούς και τραγούδια * Την τιμητική του είχε το κάστανο που σε μεγάλη ποσότητα παράγει το Μαυροβούνι

Δημοσίευση: 21 Οκτ 2019 20:21

Παρουσία πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, πραγματοποιήθηκε και φέτος στη Σκήτη της Αγιάς η ετήσια αφιερωματική γιορτή στα δώρα της γης, στα ποικίλα και εξαιρετικά προϊόντα που άφθονα παράγει η περιοχή του Μαυροβουνίου.

Τραγούδια και χοροί, χρώματα, αρώματα και γεύσεις «πλημμύρισαν» την πλατεία του χωριού στις εκδηλώσεις που, από τις 12 χθες το μεσημέρι ως το απόγευμα, με επιτυχία διοργάνωσε για 16η συνεχή χρονιά ο Περιβαλλοντικός Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης, Αγιοκάμπου και Πολυδενδρίου, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Σκήτης, την Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς και την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Παντού στον χώρο έβλεπες μήλα, κυδώνια, καρύδια, ρόδια, λωτούς, κολοκύθες, πατάτες, κάθε λογής ζαρζαβατικά, μα κυρίως κάστανα που αυτήν την εποχή έχουν την τιμητική τους και που ο τόπος παράγει εύγευστα, περιζήτητα και σε μεγάλη ποσότητα. Αγρότες, οινοποιοί, μελισσοκόμοι, εργαστήρια μεταποίησης, χειροτέχνες εξέθεταν και πουλούσαν τα προϊόντα τους σε πάγκους, ενώ έντονη ήταν η παρουσία συλλόγων και συνεταιρισμών.

Επιτροπή μαγείρων βράβευσε τα καλύτερα φαγητά και γλυκά που με μεράκι ετοίμασαν γυναίκες της περιοχής, ενώ οι μαθητευόμενοι μάγειροι του Τμήματος Μαγειρικής του ΙΕΚ «ΑΚΜΗ», με επικεφαλής τους καθηγητές τους κ. Θάνο Καλογιάννη, Νεκτάριο Μπατάλα και Αναστάσιο Παπαμιχάλη, μαγείρεψαν μπροστά στον κόσμο μοναδικές λιχουδιές αποσπώντας τα θετικά σχόλια όλων. Παρούσα ήταν και η κ. Αύρα Πανοσοπούλου του Εργαστηρίου «Γιαμ», η οποία μαγείρεψε καστανόσουπα. Άφθονο κρασί και τσίπουρο μοιράστηκαν στον καθένα, ενώ πολλά ήταν και τα καλούδια που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες του συλλόγου.

Υπό τους ήχους της ορχήστρας του Κώστα Κωστούλη τραγούδησαν παραδοσιακές μελωδίες η Χορωδία Γυναικών Χάλκης και χόρεψαν το χορευτικό τμήμα Χάλκης, το παιδικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ομορφοχωρίου, το χορευτικό τμήμα της Ένωσης Ποντίων και Μικρασιατών Λάρισας «Ακρίτες» και χορευτικό τμήμα ενηλίκων του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγιωτών «Μιλτιάδης Δάλλας».

Στο καλωσόρισμά της η πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Μορφωτικού Συλλόγου, Κική Μουκούλη, αναφέρθηκε κατεξοχήν στο κάστανο, στην παραγωγή του και στις ωφέλειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό. Ευχαρίστησε τους συνδιοργανωτές, τους κατοίκους του χωριού που στηρίζουν όχι μόνο τη συγκεκριμένη γιορτή, αλλά όλες τις προσπάθειες του συλλόγου και φυσικά, τους χορηγούς κι όλους τους συμμετέχοντες.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Θεσσαλίας χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα Γιώργος Λαδόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τη Σκήτη ως ένα πανέμορφο χωριό με κατοίκους όλο ζωντάνια, ενέργεια και πλούσια δραστηριότητα. «Είμαστε εδώ σαν Περιφέρεια» τόνισε «για τους ανθρώπους του κόπου, του μόχθου, του πόνου και του κάματου. Στηρίζουμε έμπρακτα τους παραγωγούς, αλλά και τέτοιες εκδηλώσεις που συνδέουν την παραγωγή με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις μας». Υπογράμμισε δε, ότι τα κάστανα του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου ξεχωρίζουν πανελλαδικά για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά, υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια στους καστανοπαραγωγούς και υπενθύμισε ότι η Περιφέρεια «τρέχει» επιτυχώς προγράμματα, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και τους αρμόδιους φορείς, αντιμετώπισης τόσο της σφήκας της καστανιάς, όσο και της μελάνωσης.

Το «παρών» στη γιορτή έδωσαν, μεταξύ άλλων, οι αντιδήμαρχοι Αγιάς Ευάγγελος Κρανιώτης και Πέτρος Μπαρμπέρης και οι δημοτικοί σύμβουλοι Χρήστος Σκαρκάλης και Νίκος Τσιαγκάλης.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass