Ημέρα μνήμης για την Αν. Ρωμυλία

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΕΜΛ ΦΙΛΙΠΠΟΥΠΟΛΗΣ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2019 15:08

Η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης τέλεσε το Σάββατο 19 Οκτωβρίου, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Φιλιππούπολης, μνημόσυνο για την ανάπαυση των ψυχών των μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελευτησάντων προγόνων της, μελών των ΔΣ και μελών της Λέσχης, τιμώντας έτσι τους προγόνους καταγόμενους από την Ανατολική Ρωμυλία.


Ο πρόεδρος της Λέσχης κ. Δελαρούδης Σιδέρης αναφέρθηκε στη σημασία της ημέρας, όπου με λόγο γλαφυρό και συγκινητικό αναφέρθηκε στο δέσιμο της πρώτης γενιάς των προσφύγων που βίαια ξεριζώθηκε από την Ανατολική Ρωμυλία το 1906 έως το 1924 - 1925 και μεταφυτεύτηκε στα φιλόξενα χώματα της Ελλάδος και ειδικότερα στη Νέα Φιλιππούπολη Λάρισας.
Στο μνημόσυνο παρευρέθηκαν ο βουλευτής Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Χρήστος Καλομπάτσιος, η αντιδήμαρχος Ρίτα Απρίλη, πρώην πρόεδροι της ΕΜΛΦ και μέλη του σημερινού ΔΣ της Λέσχης, αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας με τον αντιπρόεδρο κ. Λουλούδη Γιάννη, τη γενική γραμματέα κα Δώρα Σκοδραμούδη και την έφορο Δημοσίων Σχέσεων κα Γερακίνα Μηνούδη, όπως και πλήθος κόσμου.
Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
«Οι πρόσφυγες της Ανατολικής Ρωμυλίας, που μετά τον ξεριζωμό τους εγκαταστάθηκαν στη Νέα Φιλιππούπολη και ίδρυσαν χωριά στον νομό της Λάρισας, στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, αποτελούν φωτεινή ψηφίδα στο πολύχρωμο ψηφιδωτό της τοπικής μας κοινωνίας. Οι αλησμόνητες πατρίδες μένουν πάντα ζωντανές γιατί υπάρχουν Έλληνες που διατηρούν τις παραδόσεις, τις μνήμες και τις αξίες τους. Όλα αυτά τα στοιχεία που συγκροτούν τη συλλογική μας ταυτότητα ως έθνους, και για τα οποία αξίζει και οφείλουμε να τα υπερασπιζόμαστε κατά τρόπο δημιουργικό, ώστε να μείνουν κληρονομιά στις επόμενες γενιές». Τα παραπάνω τόνισε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την επιμνημόσυνη δέηση, στον Ι.Ν. Αγίας Τριάδας, για την «Ημέρα μνήμης και τιμής των προγόνων -μαρτυρικώς και ειρηνικώς τελευτησάντων- από την Ανατολική Ρωμυλία», που διοργάνωσε η Εξωραϊστική Μορφωτική Λέσχη Φιλιππούπολης, στην ομώνυμη συνοικία της Λάρισας.
Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής ανέφερε επίσης ότι «η Ανατολική Ρωμυλία υπήρξε ένας τόπος όπου ο ελληνισμός ήκμασε από την αρχαιότητα, ιδιαιτέρως στα παράλια. Η ελληνική παρουσία υπήρξε διαχρονική διαμέσου των αιώνων, για να φθάσουμε στη μεγάλη ακμή του 19ου αιώνα. Τότε, σε πόλεις όπως η Φιλιππούπολη, η Βάρνα, ο Πύργος, η Σωζόπολη, η Αγχίαλος ιδρύθηκαν δεκάδες ελληνικά σχολειά, με χιλιάδες μαθητές, περικαλλείς Ιεροί Ναοί, φιλεκπαιδευτικές αδελφότητες και πολιτιστικοί σύλλογοι. Οι Έλληνες μεγαλουργούσαν στο εμπόριο, στη ναυτιλία, αλλά και στη γεωργία. Δυστυχώς, όμως, όλα αυτά τελείωσαν απότομα, με την άνοδο του βουλγαρικού εθνικισμού, εν μέσω παρεμβάσεων των ξένων δυνάμεων. Σήμερα, οι απόγονοι των Ελλήνων της Ανατολικής Ρωμυλίας συνεχίζουν, με σεβασμό προς τους προγόνους τους, να κρατούν άσβεστες τις μνήμες της χαμένης τους πατρίδας, και την ιδιαίτερη ταυτότητά τους, γι’ αυτό και αξίζουν συγχαρητήρια στον πρόεδρο κ. Σιδέρη Δελαρούδη και το νέο ΔΣ της Λέσχης της Φιλιππούπολης για τις δράσεις τους».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass