Προϊόν Γεωγραφικής ένδειξης το κάστανο των Αμπελακίων

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΗΜΟΥ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ *Γ. ΜΑΝΩΛΗΣ: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Δημοσίευση: 22 Οκτ 2019 15:40

Εύσημα αποδόθηκαν στον νέο Συνεταιρισμό Αμπελακίων από τον δήμαρχο Τεμπών κ. Γιώργο Μανώλη και τους παρευρισκόμενους, καθώς με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 19 και 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο της 3ης Γιορτής Κάστανου στην Κοινότητα Αμπελακίων. Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο Δήμος Τεμπών, η Τοπική Κοινότητα Αμπελακίων και ο Νέος Αγροτικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων.

Η 3η Γιορτή Κάστανου άνοιξε με την επιμορφωτική εσπερίδα που πραγματοποιήθηκε στον όμορφο και φιλόξενο χώρο των εγκαταστάσεων του Νέου Α.Σ. Αμπελακίων, ο οποίος γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που παρακολούθησε τις ομιλίες των δύο εισηγητών: του κ. Ε. Καραμανέ (διευθυντή του Κέντρου Ερευνών της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών) και του κ. Δ. Αβτζή ερευνητή στον τομέα της Δασικής Εντομολογίας στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης του ΕΛΓΟ Δήμητρα). Με το πέρας των ομιλιών, ακολούθησε εκτενής συζήτηση κατά την οποία καστανοπαραγωγοί της ευρύτερης περιοχής εξέφρασαν τις απορίες και τον προβληματισμό τους για τον πρωτοεμφανιζόμενο εχθρό της σφήκας της καστανιάς.

Μιλώντας ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Βρισκόμαστε προς το τέλος της συγκομιδής, η παραγωγή ήταν λίγο μικρότερη από την περσινή περίοδο, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε από τις υψηλότερες τιμές που πέτυχαν οι παραγωγοί μέσω του νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων.

Να μην ξεχνάμε ότι στην περιοχή των Αμπελακίων παράγεται ένα πολύ σημαντικό αγροτικό προϊόν για τη χώρα μας, που παρουσιάζει υψηλή θρεπτική αξία για τους καταναλωτές, το κάστανο.

Για να φτάσει όμως στα ράφια των ευρωπαϊκών αγορών και να αποκτήσει προστιθέμενη αξία πρέπει να αποκτήσει ταυτότητα. Είναι προς το συμφέρον των παραγωγών της περιοχής μας η πιστοποίηση της ποιότητας του κάστανου δηλαδή να χαρακτηρισθεί ως προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης.

Οφείλουμε ως δημοτική αρχή να είμαστε δίπλα στον Συνεταιρισμό και θα συνεργαστούμε για το συγκεκριμένο θέμα για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Επίσης να συμπληρώσω, ότι στην περιοχή Αμπελακίων αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Κισσάβου δεν έχει λυθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων και αυτό όπως καταλαβαίνουμε όλοι

αποτελεί τροχοπέδη σε όποιες σκέψεις επενδύσεων και επέκτασης των καλλιεργειών, γιατί όταν δεν σου ανήκει κάτι το μέλλον είναι αβέβαιο.

 Εδώ θέλουμε τη συνεργασία και συνέργεια της Περιφέρειας και των βουλευτών του νομού μας. Μόνο έτσι μπορούμε να πάμε μπροστά και να δίνουμε λύσεις σε χρόνια προβλήματα, δίνοντας έτσι ευοίωνη προοπτική, γιατί πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη θα έρθει από τις τοπικές κοινωνίες και τον πρωτογενή τομέα, με παρεμβάσεις ουσίας που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία».

Στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που ακολούθησαν στην πλατεία της Ιστορικής Κοινότητας των Αμπελακίων, το κέφι και η ζωντάνια του πολυπληθούς κοινού που κατέκλυσε τον χώρο ήταν μοναδικά κατά γενική ομολογία. Σ’ αυτό συνέβαλε η εξαίρετη παραδοσιακή ορχήστρα της Φανής Μπαρμπή, η οποία αρχικά συνόδευσε τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Μανιαρείου Σχολής Αμπελακίων που απέδωσαν όμορφα μακεδονίτικους χορούς, ενώ στη συνέχεια ερμήνευσε δημοτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, στα οποία το κοινό χόρεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τον Όρθρο και την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετ' αρτοκλασίας, κατά την οποία ευλογήθηκε ο καρπός του κάστανου, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αμπελακίων, για την εορτή της Παναγίας Αμπελακιώτισσας. Μετά τη Θεία Λειτουργία, στον πρόναο του Ιερού Ναού μοιράστηκαν κάστανα στους προσκυνητές.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης με άψογο τρόπο είχε ο γεωπόνος της Διευθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας και μέλος της διοίκησης του ΔΟΠΑΠΕΠΤ κ. Αθανάσιος Λιακατάς.

Στην 3η Γιορτή Κάστανου παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, οι βουλευτές του Ν. Λάρισας, κ.. Χρ. Κέλλας, Στ. Μπίζιου, Β. Κόκκαλης, Ε. Λιακούλη, οι αντιδήμαρχοι Τεμπών κ.κ. Γ. Νικολάου, Π. Γκατζόγιας, Αθ. Καραναστάσης, Κυρίτσης, Ν. Μητσογιάννης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τεμπών κ. Γ. Κυρίτσης, πολλοί περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι και πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων του Ν. Λάρισας.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

Στον χαιρετισμό του ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Χρ. Κέλλας εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «η καστανοκαλλιέργεια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στον θεσσαλικό κάμπο και οι προοπτικές της είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες», σημειώνοντας ότι το «Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης της υπαίθρου, που θα στηρίζει τον Έλληνα παραγωγό, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας. Με αφορμή και την παρουσία ανθρώπων του Συνεταιρισμού να τους υπενθυμίσω και το Νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή για τους Συνεταιρισμούς, με κίνητρα και φοροελαφρύνσεις για τα μέλη».

Σε άλλο σημείο του χαιρετισμού του μετέφερε την αισιοδοξία του για «την επίλυση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στα καστανοπερίβολα της ευρύτερης περιοχής του Κισσάβου, μετά και τη συνάντηση που είχα με τον γενικό γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Αραβώση, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις και ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι το θέμα θα επιλυθεί άμεσα».

Ο Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Ο πρώην δήμαρχος κ. Κώστας Κολλάτος στον χαιρετισμό του ανέφερε: «Είμαστε υπερήφανοι για ό,τι πετύχαμε στη διάρκεια της θητείας μας για την καστανοκαλλιέργεια της ευρύτερης περιοχής των Αμπελακίων. Καταφέραμε παρεμβάσεις στις υποδομές καθώς ολοκληρώσαμε την κατασκευή δεξαμενών και αγωγών για την άρδευση των καστανοπερίβολων με την εγκατάσταση Η/Μ εξοπλισμού».

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass