200 εκατ. ευρώ για τα νέα τοπικά χωρικά σχέδια

ΣΕ ΤΡΙΑΜΙΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ ΤΟ 70% *ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ ΧΘΕΣ Ο Γ.Γ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΕΥΘ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2019 22:00

Με δύο ενδιαφέρονται στοιχεία για τον νέο πολεοδομικό σχεδιασμό της χώρας ήρθε χθες στη Λάρισα ο γενικός γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης.

Καλεσμένος σε ημερίδα του Περιφερειακού Τμήματος Κεντρικής και Δυτικής Θεσσαλίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με θέμα «Προβλήματα κατά τις διαδικασίες σύνταξης και εφαρμογής του τοπικού χωρικού σχεδιασμού και προτάσεις θεραπείας τους» τόνισε μεταξύ άλλων πως προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός σε ποσοστό 70% και πως διακόσια εκατομμύρια υπάρχουν και θα διατεθούν για τις μελέτες αυτές. Πιο αναλυτικά, ο κ. Μπακογιάννης ανέφερε: «Ως υπουργείο είμαστε σε μια διαδικασία αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου των τοπικών χωρικών σχεδίων», προσθέτοντας: «είμαστε εδώ να ακούσουμε τα τοπικά ζητήματα, όπως και τις απόψεις που αφορούν περιοχές στο σύνολο της επικράτειας και επειδή η Λάρισα είναι από τα μεγάλα μητροπολιτικά συγκροτήματα της χώρας, έχουν συγκεντρωθεί πολλά ζητήματα που θα μας απασχολήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα».

Εν συνεχεία τόνισε ότι «ως προς το τοπικό χωρικό σχέδιο έχει αντικαταστήσει αυτό που γνωρίζαμε από παλιά ως γενικό πολεοδομικό σχέδιο ή ΣΧΟΑΠ στις περιοχές με τους οικισμούς. Πρόκειται πλέον για προεδρικά διατάγματα, τα οποία θα καθορίσουν χρήσεις γης, όρους δόμησης, την προστασία στις περιοχές που έχουν κάποια ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά. Θα καθορίσουν επίσης ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους σχεδιασμούς και τα πολεοδομικά πρότυπα. Άρα, λοιπόν, σαν υπουργείο και σαν κράτος έχουμε μια υποχρέωση τόσο απέναντι στους πολίτες όσο και απέναντι στους επενδυτές ή ενδιαφερόμενους, τι επιτρέπεται και πού σε κάθε σημείο της Ελλάδας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογιάννη τα τοπικά χωρικά σχέδια «έρχονται να καλύψουν αυτό το κενό και η υποχρέωση που έχουμε αναλάβει ως υπουργείο είναι σε τριάμισι χρόνια να έχει γίνει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό –περίπου 70%- να έχει ολοκληρωθεί ο πολεοδομικός σχεδιασμός. Είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα. Διακόσια εκατομμύρια υπάρχουν και θα διατεθούν για τις μελέτες αυτές, μετά από ειδική πρόσκληση που θα κάνει το υπουργείο προς τους Δήμους. Οι δήμοι θα κατηγοριοποιηθούν ανάλογα με το αν υφίστανται έντονες αναπτυξιακές τάσεις, αν έχουν ζητήματα που αφορούν σε αυθαίρετα ή αν έχουν ζητήματα αστικής διάχυσης. Επίσης αν υπάρχουν περιβαλλοντικά προβλήματα ή ζητήματα που γεωπολιτικά ή κοινωνικά. Όλα αυτά είναι προτεραιότητες για την κατηγοριοποίηση και την κατανομή των χρημάτων για τον χωρικό σχεδιασμό».

Εν κατακλείδι ο γ.γ. ανέφερε ότι «θα κατατεθούν στη Βουλή κάποιες αλλαγές ως προς τη διαδικασία εκπόνησης των τοπικών χωρικών σχεδίων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μειωθεί ο χρόνος. Ένας μέσος χρόνος αυτών των μελετών ήταν περίπου δέκα με δώδεκα χρόνια. Τώρα με αυτές τις διατάξεις που περνάμε και με την αλλαγή των προδιαγραφών υπολογίζουμε πως στα τριάμισι χρόνια θα είμαστε σε θέση να ωριμάσουμε και να θεσμοθετήσουμε τα νέα προεδρικά διατάγματα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Νίκος Παπαγεωργίου χαρακτήρισε την ισχύουσα κατάσταση ως ένα δαιδαλώδες περιβάλλον σχεδιασμού που δημιουργεί καθεστώς ασάφειας, παρερμηνείες και καθυστερήσεις. Είπε πως άμεσα θιγόμενος είναι ο πολίτης, ενώ πρόσθεσε πως ο αμφίδρομος διάλογος μεταξύ τόσο των υπηρεσιών και των μηχανικών όσο του υπουργείου και του ΤΕΕ, είναι αναγκαίος για την επίλυση του προβλήματος.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πρόβλημα των παραλίων της Αιγάνης, για το οποίο κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα. Ο αντιδήμαρχος Λάρισας κ. Ντίνος Διαμάντος είπε πως ο χωρικός σχεδιασμός πρέπει να είναι ισοδύναμος με την ανάπτυξη και πως αν δεν μπει στην αναπτυξιακή διαδικασία, θα είναι απλά μια άσκηση επί χάρτου. Βέβαια διευκρίνισε ότι τα στοιχεία του χωρικού σχεδιασμού θα πρέπει να είναι επικαιροποιημένα. Τέλος, χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Καρανίκας.

ΚΩΣΤΑΣ ΓΚΙΑΣΤΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass