«Δεν είναι απλά ημέρα τιμής και μνήμης»

ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ *ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΤΑΚΗ ΓΑΡΓΑΛΙΑΝΟΥ

Δημοσίευση: 23 Οκτ 2019 15:52

Η Τομεακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ, οι Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ και το Παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι «με σύνθημα “Το χώμα που πατάς λευτέρωσαν με αγώνα ΕΑΜ – ΕΠΟΝ – ΕΛΑΣ” τιμάνε την απελευθέρωση της Λάρισας από τη γερμανική, ναζιστική Κατοχή, που έγινε με τη θριαμβευτική είσοδο στην πόλη των δυνάμεων του ΕΛΑΣ, στις 23 του Οκτώβρη 1944.

Ο λαός της πόλης μας αλλά και της περιοχής έδωσαν βροντερό "παρών" σ’ αυτόν τον ηρωικό αγώνα. Η συνολική προσφορά τους ήταν σημαντική και στην αντίσταση στην εισβολή των Γερμανοϊταλών φασιστών, αλλά και στην Εθνική Αντίσταση.

Επέτειοι όπως αυτή δεν είναι και δεν πρέπει να γίνουν απλά μέρες τιμής και μνήμης. Είναι μέρες που πρέπει να δυναμώνουν τη θέληση και τη φωτιά του αγώνα, να δίνουν ώθηση στην πάλη του λαού μας για την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος για καλύτερες μέρες.

Οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν διάφοροι κρατικοί φορείς για την απελευθέρωση της Λάρισας, στις περισσότερες περιπτώσεις αποσκοπούν στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της ιστορίας, στα μέτρα και τα σταθμά των επιδιώξεων της αστικής τάξης, των κυβερνήσεων και της ΕΕ».

«Την ιστορία τη γράφουν οι λαοί. Σε αυτόν τον τόπο, όποιον δρόμο και να περπατήσεις, είναι ποτισμένος με το αίμα χιλιάδων αγωνιστών που με το όπλο στο χέρι έδιωξαν τον ιταλικό και γερμανικό φασισμό. Σε αυτόν τον τόπο μόνο γελοίες μπορούν να ακουστούν οι απόψεις ότι είναι το ίδιο ο συνεργάτης των ναζί, ο δωσίλογος, ο ταγματασφαλίτης, ο μαυραγορίτης με αυτόν που τους πολέμησε, που θυσιάστηκε, δηλαδή με το ΕΑΜ, την ΕΠΟΝ, τον ΕΛΑΣ, το ΚΚΕ. Το ΕΑΜ απελευθέρωσε τη μισή Ελλάδα πολύ πριν φύγουν οι Γερμανοί, λειτούργησε σχολεία, με θέατρα και πολιτισμό στις ελεύθερες περιοχές. Το ΕΑΜ (1943) εμπόδισε και τελικά κατάφερε να μη φύγει ούτε ένας Έλληνας, για να πάει εργάτης στα εργοστάσια των ναζί. Έσωσε τον λαό από την πείνα με τα συσσίτια, οργάνωσε τη “μάχη της σοδειάς”. Εμπόδισε με μαζικά συλλαλητήρια που είχαν δεκάδες νεκρούς τη Βόρεια Ελλάδα να γίνει μέρος του Βουλγαρικού φασιστικού κράτους. Η 23η Οκτώβρη και 28η Οκτώβρη είναι από τις γιορτές που μπορούμε να δώσουμε το περιεχόμενο των σημερινών μας ονείρων, των αναγκών μας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Εκδήλωση για την απελευθέρωση της Λάρισας διοργανώνει σήμερα η ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ, οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ και το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 10.30 π.μ στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου (Εργατικό Κέντρο) και περιλαμβάνει: Ομιλία από το Θανάση Σερδένη στέλεχος του ΚΚΕ και χαιρετισμό από τον πρόεδρο του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση θα ακουστούν τραγούδια από την χορωδία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφανιών.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass