Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκλησιαστικά νέα

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2019 15:03

Επανασύσταση Συλλόγου Ιεροψαλτών

Πρόσκληση σε όλους τους Ιεροψάλτες που διακονούν τα αναλόγια των ΙΝ της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου να δηλώσουν το ονοματεπώνυμό τους και το τηλέφωνό τους απευθύνει ο τέως προέδρος του συλλόγου Φώτης Κερμελίδης, ως υπεύθυνος της κίνησης για την επανασυγκρότηση του σώματος των Ιεροψαλτών. To email στο οποίο πρέπει να αποσταλούν τα στοιχεία είναι το fotiskermel@iimail.com ή με μήνυμα στο τηλέφωνο 6937-080.334.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Ιεροψαλτών «Κοσμάς ο Μελωδός» «όλη η κίνηση αυτή έχει ως μοναδικό σκοπό την αγαστή συνεργασία με τον Μητροπολίτη μας κ. Ιερώνυμο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά για το ενδιαφέρον που επέδειξε, για την από κοινού αντιμετώπιση διαφόρων ζητημάτων που απασχολούν τους Ιεροψάλτες και τους Ναούς γενικότερα. Αρχικά θα ενεργήσουμε διά την εκ νέου ανασύσταση του συλλόγου μας, που σκοπό έχει την προαγωγή, διαφύλαξη, διάδοση, καλλιέργεια και προβολή της Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και τη δημιουργία πνεύματος αδελφικής συνεργασίας, αποτυπώνοντας το διαχρονικό του στίγμα στα θρησκευτικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και εκπαιδευτικά δρώμενα της πόλεώς μας».

 

* * *

Παρουσιάζεται το περιοδικό «Αχιλλίου Πόλις»

Στην επίσημη παρουσίαση των δύο πρώτων τευχών της επετηρίδας-περιοδικού «Αχιλλίου Πόλις» που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 8ης Έκθεσης Ορθόδοξου Χριστιανικού βιβλίου, προχωρά τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου και ώρα 6 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Caravel» στην Αθήνα, η Μητρόπολη Λαρίσης και Τυρνάβου. Τη νέα αυτή και πρωτότυπη έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου θα παρουσιάσουν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρας, ο καθηγητής της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Βαφειάδης και ο διευθυντής της εκδόσεως Πρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός. Χαιρετισμό θα απευθύνει ό Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος. Είσοδος ελεύθερη.

* * *

Επετειακή ομιλία στη ΓΕΧΑ

Σήμερα στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α. (Μανδηλαρά 14) θα πραγματοποιηθεί ομιλία από τον κ. Νικόλαο Παπανικολόπουλο, υποναύαρχο Λ.Σ. ε. ε. με θέμα "Το έπος του ’40 στη θάλασσα".

* * *

Αγρυπνία στην Ιερά Μονή Παντελεήμονος

Ιερά αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί σήμερα το βράδυ από τις 8 ως τις 12:30, στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς, με αφορμή την εορτή της Αγίας Σκέπης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

* * *

Αγρυπνία για την Οσία Αναστασία

Μεθαυρίο την Τρίτη 29 Οκτωβρίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά τη μνήμη της Αγίας ενδόξου Οσιομάρτυρος Αναστασίας της Ρωμαίας και πανηγυρίζει ο Ναός του Αγίου Αχιλλίου, που έχει μεγάλη εικόνα της Αγίας, ευλαβικό αφιέρωμα των ενοριτών, καθώς και τμήμα του χαριτοβρύτου λειψάνου της. Αύριο στις 8 το βράδυ, θα τελεστεί ιερά αγρυπνία, κατά την οποία θα τελεστεί το Μικρό Απόδειπνο με την Ακολουθία της Θ. Μεταλήψεως και θα ψαλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, μετ’ αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος, ο πανηγυρικός Όρθρος και η Θεία Λειτουργία.

* * *

Συνάξεις νέων και εργαζομένων στον Αγ. Αχίλλιο

Συνεχίζονται κάθε Τρίτη βράδυ από 9.00 έως 10.00 οι συνάξεις νέων, φοιτητών και εργαζομένων στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγ. Αχιλλίου Λαρίσης. Οι νέοι πρώτα τελούν την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου στο Πνευματικό Κέντρο, στο υπόγειο του Ναού και έπειτα συζητούν για διάφορα πνευματικά θέματα που τους αφορούν με τον υπεύθυνο ιερέα, π. Ραφαήλ. Φέτος οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω από το θέμα: «Τα Ιερά Μυστήρια της Εκκλησίας μας».

* * *

Παρακλήσεις και κήρυγμα κ. Ιερωνύμου

Κάθε Τρίτη στις 7 μ.μ. τελείται στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου Λαρίσης, Ιερά Παράκληση εναλλάξ προς τιμήν των εν Αγίοις Πατέρων ημών Αχιλλίου πολιούχου και προστάτου ημών και Λουκά, Αρχιεπισκόπου Κριμαίας και Συμφερουπόλεως, του Ιατρού. Κατά τη διάρκεια της Ιεράς Παρακλήσεως εκτίθεται σε προσκύνημα το θαυματουργό και χαριτόβρυτο Ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά, προς πνευματική ενίσχυση, ευλογία και αγιασμό των πιστών Χριστιανών. Αμέσως μετά την Παράκληση και έως τις 8.30 μ.μ. ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης μας, κ. Ιερώνυμος πραγματοποιεί το εβδομαδιαίο Εσπερινό του κήρυγμα με θέμα: «Το σύμβολο της Πίστεως».

* * *

Εσπερινά κηρύγματα στον Αγ. Βησσαρίωνα

Ξεκίνησαν κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα τα εσπερινά κηρύγματα της Μητρόπολης στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Βησσαρίωνα (πλατεία Λαού) με παράκληση του Αγίου Βησσαρίωνος και του Αγίου Φανουρίου εναλλάξ. Το κεντρικό φετινό θέμα είναι οι λόγοι του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου- «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο».