«Αληθινό πρότυπο για τους νέους ο Αγιος Δημήτριος»

«ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΑΛΩΣΙΜΑ ΕΙΔΗ» ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΝΑΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2019 22:56

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)
του Γιάννη Μουκίδη
Με επισημότητα, θρησκευτική λαμπρότητα, θεία κατάνυξη και με μεγάλη συμμετοχή πιστών γιορτάστηκε και φέτος η μνήμη του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου, στον φερώνυμο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό της Ελασσόνας.


Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις – Ιερές Ακολουθίες κορυφώθηκαν ανήμερα της εορτής του Αγίου (το Σάββατο) στον πανηγυρίζοντα ναό, όπου τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία.
Εκεί, χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητρόπολης – αρχιμανδρίτης π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης - ιεροκήρυκας (της Μονής Σπαρμού) π. Βασίλειος Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς π. Ευάγγελος Γκανάτσιος, π. Χρήστος Γεροφάκας και π. Νικόλαος Πνευματικός.
Δεκάδες πιστοί από την πόλη της Ελασσόνας και τα γειτονικά δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου, αλλά και αρκετοί επισκέπτες, προσήλθαν με κατάνυξη για να προσκυνήσουν με ευλάβεια την ανθοστόλιστη Εικόνα του Αγίου και παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία, στον κατάμεστο από κόσμο ιερό ναό.
Στο Θείο Κήρυγμα ο αρχιμανδρίτης  π. Βασίλειος Παπανικολάου με μεστό λόγο αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο του υπερμάχου της πίστεως και της Εκκλησίας, του Αγίου Δημητρίου, στέλνοντας μηνύματα και υπογραμμίζοντας, ενδεικτικά, ανάμεσα στα άλλα:
«Ο άνθρωπος χρειάζεται παραδείγματα, πρότυπα. Τι πρότυπα παρουσιάζονται στη σημερινή εποχή; Ποια είναι τα παραδείγματα; Δυστυχώς, λείπουν τα αληθινά πρότυπα από τη σημερινή κοινωνία. Εμφανίζονται ως πρότυπα άνθρωποι ανίκανοι, χωρίς προσόντα, χωρίς γνώσεις, χωρίς παιδεία, χωρίς αρετές, χωρίς αγώνες και…σαν φωτοβολίδες μετά από λίγο χάνονται, δεν τους γνωρίζει κανείς. Τα πρότυπα της σημερινής κοινωνίας γίνονται αναλώσιμα ήδη. Ο Άγιος Δημήτριος, άνθρωπος με θερμή πίστη στον αληθινό Θεό, πάντοτε πιστός στο καθήκον, άξιος στρατιώτης του Ιησού Χρηστού, δεν λησμονήθηκε ποτέ. Η φήμη του παραμένει αιώνια. Είχε ανδρεία, σωφροσύνη, σεμνό ήθος. Τον χαρακτηρίζει η συνεχής άσκηση, η εγρήγορση, η επιμέλεια, η αγωνιστικότητα, η γενναιότητα. Αληθινό πρότυπο. Διοχέτευε πίστη στις καρδιές των νέων παιδιών. Γιατί οι νέοι μας προσπαθούν να βρουν άλλα πρότυπα; Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσοι σοφοί, ήρωες, ευεργέτες, αγωνιστές, μάρτυρες. Αυτούς πρέπει να παρουσιάζουμε ως πρότυπα. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι τα καλύτερα πρότυπα. Οι νέοι να κλείσουν τα αυτιά τους στις σειρήνες του κόσμου.
Οι Άγιοι μας, που δοκιμάστηκαν, δίδοντας τη δική τους μαρτυρία, όπως ο Άγιος Δημήτριος, έρχονται να μας διδάξουν, και πρέπει να είναι τα πρότυπα στη ζωή όλων μας. Πρότυπα αγνά, αγιασμένα, σαν τον σημερινό Άγιο…».
Λίγο πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων χειροθέτησε σε «Αναγνώστη» τον Ελασσονίτη συνταξιούχο του Ο.Τ.Ε. Λάζαρο Φώλλα.
«Ο νέος Αναγνώστης της Εκκλησίας μας Λάζαρος Φώλλας τα τελευταία έτη δείχνει μία ιδιαίτερη σπουδή και αγάπη στα εκκλησιαστικά γράμματα και συντρέχει πάντα με προθυμία και ζήλο κοντά στο ψαλτήριο. Είναι πολύτιμος συνεργάτης της Μητροπόλεώς μας», υπενθύμισε στο εκκλησίασμα ο μητροπολίτης Ελασσώνος.
Στις εκδηλώσεις του Μητροπολιτικού ιερού ναού της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Η βουλευτής ΝΔ Στέλλα Μπίζιου, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Αθαν. Παιδής, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Γάτσας, η αντιδήμαρχος Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βάια Αργύρη – Μουτζίκου, Αικατ. Σερετίδη – Ζηρδέλη, Φώτης Καραγκόγκος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας Βασ. Μουλτσιάς, οι πρ. βουλευτές Γιώργος Κατσιαντώνης και Ιωάν. Παπαδημόπουλος, ο διοικητής Λόχου Πυρομαχικών Ελασσόνας της 361 ΠΑΠ Αλέξανδρος Κωνσταντίνου, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ Λευτέρης Φουρκιώτης, μέλη Δημοτικών Επιτροπών Παιδείας, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι φορέων, διευθυντές υπηρεσιών, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και πολύς κόσμος από την ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass