Επιτυχής η 4η Γιορτή Κάστανου

ΠλHθος κOσμου στις εκδηλΩσεις στη ΜελιβοΙα

Δημοσίευση: 29 Οκτ 2019 22:21

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)
Του Νίκου Γουργιώτη
Με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών, πολλών εκθετών μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ενημερωτικές ομιλίες, πλούσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φυσικά με πολύ χορό και τραγούδι

πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 25, 26 και 27 Οκτωβρίου, η 4η Γιορτή Κάστανου στη Μελιβοία του Δήμου Αγιάς.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Παρασκευή με ομιλία για τη σφήκα της καστανιάς και για τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων από τον καθηγητή του ΕΘΙΑΓΕ Θεσσαλονίκης κ. Αβτζή Δημήτριο.
Το βράδυ του Σαββάτου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στήθηκε μεγάλο γλέντι υπό τους ήχους ζωντανής λαϊκής ορχήστρας, αφού προηγουμένως εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφιών και προϊόντων που έχουν σχέση με το κάστανο κι αφού οι καστανοπαραγωγοί παρακολούθησαν σε αίθουσα του σχολείου ομιλία του γεωπόνου Ντίνου Μπλιάτσιου σχετικά με την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική αξία του κάστανου και τα οφέλη των παραγώγων του, τη δυναμική της καστανοκαλλιέργειας και τους τρόπους μεταποίησης και διαφήμισης του προϊόντος.
Τον ομιλητή προλόγισαν ο γεωπόνος του Γραφείου Γεωργικής Ανάπτυξης του Δήμου Αγιάς Δημήτρης Γκαλιάκης και ο αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Κρανιώτης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος υπενθύμισε τα όσα έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση ώστε να βοηθηθούν οι καστανοπαραγωγοί, και υποσχέθηκε και στη συνέχεια κάθε δυνατή βοήθεια από μέρους του προς αυτούς. Σύντομη ήταν και η παρέμβαση του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα, ο οποίος, από τη μεριά του, κάλεσε τοπικούς συνεταιρισμούς και παραγωγούς να επικεντρωθούν, πέρα από την επιδίωξη καλής ποιοτικής και ποσοτικής παραγωγής, στους τρόπους αντιμετώπισης ασθενειών και εντόμων που απειλούν την καστανοκαλλιέργεια, αλλά και στην πίεση προς την Πολιτεία ώστε να ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καστανοπερίβολων.
Παρόντες στα εγκαίνια και στην ομιλία ήταν, μεταξύ άλλων, ο περιφερειακός σύμβουλος Μπρέζας Ανδρέας εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, οι αντιδήμαρχοι Αγιάς Πέτρος Μπαρμπέρης και Νίκος Ντάγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπελιάς, Βασίλης Σμυρλής και Ιωάννης Τζιντζιράκος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μελιβοίας Βασίλης Τσιντζιράκος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου και πρώην κοινοτάρχες της Μελιβοίας.
Την Κυριακή, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε στην πλατεία με τραγούδια και χορούς από τη χορωδία και το χορευτικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου Βουναίνων, με χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Δρυμού Ελασσόνας και με παραδοσιακά ακούσματα από ορχήστρα αποτελούμενη από την Κατερίνα Γκουσγκούνη στο τραγούδι και στα κρουστά, τον Νίκο Ευαγγέλου στο λαούτο, τον Δημοσθένη Πανταζόπουλο στο βιολί και τον Μιχάλη Ράπτη στο κλαρίνο. Παράλληλα, στον χώρο λειτούργησε αγορά μεταποιημένων αγροτικών προϊόντων, προσφέρθηκαν στον κόσμο εδέσματα και γλυκά με βάση το κάστανο, ενώ μικροί και μεγάλοι δημιούργησαν καστανοκατασκευές με φυσικά υλικά που συνέλλεξαν προηγουμένως από επίσκεψή τους σε καστανοπερίβολο.
Ψητά κάστανα προσφέρθηκαν σε όλους τους επισκέπτες, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις γι’ αυτό το τόσο δυναμικό προϊόν της περιοχής διοργανώθηκαν από την Τοπική Κοινότητα Μελιβοίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελιβοίας «Όμηρος» και τον Α.Ο. Μελιβοίας «Φιλοκτήτης».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass