Ασφαλής η εθνική οδός στην είσοδο του Τυρνάβου

ΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΕΡΓΟΥ 2,6 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΥΠΕΓΡΑΨΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΝ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Δημοσίευση: 30 Οκτ 2019 22:02

Στην ασφαλή κυκλοφορία των οχημάτων στοχεύει η κατασκευή κυκλικού κόμβου, στη βορειανατολική είσοδο του Τυρνάβου και στην επικίνδυνη σήμερα συμβολή της με την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης.

Τη σύμβαση του έργου -προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας- υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κων. Αγοραστός παρουσία αιρετών, υπηρεσιακών παραγόντων και αναδόχου, τονίζοντας την αναγκαιότητα του έργου με αφορμή τον αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων αλλά και τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετώπισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας στοχεύοντας στην υλοποίηση του έργου, που αποτελούσε αίτημα των κατοίκων του Τυρνάβου.

Η εθνική οδός Λάρισας – Κοζάνης αποτελεί τμήμα του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της χώρας, ενώ η συμβολή της με τη βορειοανατολική είσοδο του Τυρνάβου, σήμερα «δεν παρέχει επαρκή διευθέτηση της κυκλοφορίας με αποτέλεσμα μειωμένη οδική ασφάλεια και αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων».

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ

Μάλιστα -όπως σημειώνεται στο σκεπτικό του έργου- η σημερινή διασταύρωση «συνίσταται σε έντονα κλειστή γωνία συμβολής οδικών αξόνων, με μειωμένη ορατότητα, απουσία διακριτής οριοθέτησης του χώρου κυκλοφορίας και κίνδυνο σύγκρουσης οχημάτων λόγω εμπλοκής των κινήσεων ως αποτέλεσμα ελλιπούς διευθέτησης της κυκλοφορίας.

Επιπρόσθετα, στην παρούσα κατάσταση δεν παρέχεται η δυνατότητα αριστερής στροφής για την έξοδο από την εθνική οδό (από ρεύμα κυκλοφορίας προς Ελασσόνα), κάτι που θα απαιτηθεί και λόγω της συμβολής του κόμβου με τη νέα σχεδιαζόμενη περιμετρική οδό. Επίσης, στην περιοχή ασκούνται έντονες γεωργικές και καλλιεργητικές δραστηριότητες, με αποτέλεσμα πολλά γεωργικά μηχανήματα να κάνουν χρήση της εθνικής οδού λόγω έλλειψης παράπλευρου δικτύου.

Επιπλέον, τα προαναφερόμενα προβλήματα θα οξυνθούν με την κατασκευή της προβλεπόμενης περιφερειακής (περιμετρικής) οδού Τυρνάβου, καθώς θα αυξηθεί σημαντικά ο κυκλοφοριακός φόρτος της περιοχής, λόγω του ότι θα συνδεθεί και με την παλαιά εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, που αποτελεί κύρια αρτηρία».

Σημειώνεται επίσης ότι με την κατασκευή του έργου, «επιλύονται αρκετά προβλήματα της περιοχής και επιτυγχάνονται λειτουργική αναβάθμιση και βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε τμήμα της εθνικής οδού Λάρισας-Κοζάνης, που αποτελεί τμήμα του αναλυτικού Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών της χώρας.

Βελτίωση της λειτουργικότητας της βορειοανατολικής κυκλοφοριακής σύνδεσης του Τυρνάβου μέσω του νέου κόμβου επί της εθνικής οδού, καθώς μέχρι σήμερα η σύνδεση του οικισμού μέσω υφιστάμενων κόμβων γίνεται κυρίως από νότια, ήτοι μέσω του ισόπεδου κόμβου Γυρτώνης – Αμπελώνα και του ανισόπεδου κόμβου Λάρισας.

Οι χωρίς καθυστερήσεις, διαμπερείς και ασφαλείς κινήσεις επί της εθνικής οδού, καθώς και η δυνατότητα αναστροφής, λόγω της μορφής του κόμβου (κυκλικός). Ασφαλέστερη σύνδεση της περιφερειακής οδού Τυρνάβου με την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης, την παλαιά εθνική οδό Λάρισα – Τύρναβος – Ελασσόνα, δυτικά του Τυρνάβου και την εθνική οδό Τρικάλων.

Ομαλή επικοινωνία και εξυπηρέτηση των παρόδιων ιδιοκτησιών και περιοχών με την κατασκευή παράπλευρων οδών και ασφαλή διέλευση οχημάτων και πεζών στο σύνολο του έργου».

«ΞΕΠΕΡΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΜΠΟΔΙΑ»

Με την υπογραφή της σύμβασης ο κ. Αγοραστός σε δήλωσή του τόνισε ότι πρόκειται για «ένα έργο ουσίας, στο οποίο διεισδύουν οι επιθυμίες των κατοίκων του Τυρνάβου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Πρόκειται για την κατασκευή ενός κυκλικού κόμβου στην εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης στη βορειοανατολική είσοδο του Τυρνάβου. Ένα έργο που πρόκειται να σώσει ζωές και να διευθετήσει την κυκλοφορία στην περιοχή που είναι ιδιαιτέρως αυξημένη και επικίνδυνη. Εκτός του κυκλικού κόμβου με το συγκεκριμένο έργο προχωράμε και στην κατασκευή των παρόδιων οδών κυκλοφορίας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Τυρνάβου, καθώς και την προηγούμενη Δημοτική Αρχή για τη συνεργασία καθώς η μελέτη του έργου έχει εκπονηθεί από τον Δήμο Τυρνάβου. Θα ήθελα, όμως, να επισημάνω τις αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε όλο αυτό το διάστημα για να φτάσουμε στην υπογραφή σύμβασης του έργου, καθώς το υπουργείο εδώ και δύο χρόνια δεν έδινε την έγκριση στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου.

Τελικά την ευθύνη της έγκρισης της μελέτης ανέλαβαν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίες σε χρόνο ρεκόρ προχώρησαν τις διαδικασίες του έργου. Κάθε μέρα καλούμαστε να λύσουμε προβλήματα, για τα οποία δεν έχουμε την αρμοδιότητα, καθώς δεν γίνεται το αυτονόητο που είναι ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του» κατέληξε ο κ. Αγοραστός.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στην τεχνική περιγραφή του έργου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται, η κατασκευή κυκλικού κόμβου διαμέτρου 47 μ., προσαρμογή – διαμόρφωση – ανακατασκευή υφιστάμενης κύριας αρτηρίας εθνικής οδού Λάρισας – Κοζάνης στα τμήματα προσέγγισης και εξόδου από τον κυκλικό κόμβο, διαμόρφωση πλευρικής διαχωριστικής νησίδας, κατασκευή παράπλευρων οδών κ.λπ.

Στην υπογραφή της σύμβασης παρευρέθηκαν οι αντιπεριφερειάρχες Γ. Λαδόπουλος και Χρ. Καλομπάτσιος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Βασ. Πινακάς, ο εντεταλμένος σύμβουλος Εργων Στ. Δημότσιος, η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας Σταυρούλα Καρρά και ο ανάδοχος του έργου Θαν. Σανίδας.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass