Καταφύγιο αδέσποτων στην Αγιά

ΟΜΟΦΩΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 22:04

Καταφύγιο αδέσποτων ζώων επιδιώκει να αποκτήσει σύντομα ο Δήμος Αγιάς και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου εγκρίθηκαν η μελέτη εφαρμογής και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου κατασκευής του, ενώ αποφασίστηκε να διεκδικηθεί η χρηματοδότησή του από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».

Το έργο «Κατασκευή καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς Δήμου Αγιάς», προϋπολογισμού 434.000 ευρώ με τον Φ.Π.Α., έχει εκπονηθεί από το Τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου κι όπως μας επισήμανε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Τσιαγκάλης, εισηγητής του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, «αποσκοπεί στην κατασκευή και τον εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίου δυόμιση χιλιόμετρα περίπου νότια του οικισμού της Αγιάς, επί οικοπέδου έκτασης 5.760 τ.μ. που βρίσκεται παράπλευρα της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων». «Βασικοί στόχοι» υπογράμμισε «είναι η δημιουργία υποδομών, με σκοπό την αδειοδότησή τους και τη νόμιμη λειτουργία τους, καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών από τον Δήμο στον τομέα της εφαρμογής των προγραμμάτων διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την προστασία αυτών σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς».

Όπως ο ίδιος μας περιέγραψε, το καταφύγιο που θα δημιουργηθεί, θα αποτελείται από δύο κύριες κτιριακές εγκαταστάσεις:

α) Το κτίριο διοίκησης – ιατρείου, εμβαδού 103,60 τ.μ., που θα αποτελεί συμβατική μονοώροφη κατασκευή και θα στεγάσει το γραφείο διοίκησης και διαχείρισης της εγκατάστασης, μία αίθουσα προσωπικού, την αποθήκη τροφών και υλικού, μία αίθουσα παρασκευής και προετοιμασίας τροφής, μία αίθουσα ιατρείου ζώων, καθώς και μία αίθουσα απομόνωσης ασθενών ζώων. Επιπλέον, θα διαθέτει δύο WC το ένα εκ των οποίων θα είναι διαμορφωμένο για άτομα με ειδικές ανάγκες και έναν χώρο αποδυτηρίων.

β) Το κτίριο διαμονής φιλοξενούμενων ζώων, εμβαδού 304,10 τ.μ., το οποίο θα είναι προκατασκευασμένο. Το κτίριο θα χωρίζεται σε 30 εσωτερικά διαμερίσματα διαστάσεων 2Χ2 μέτρων το καθένα και 30 εξωτερικά διαμερίσματα διαστάσεων επίσης 2Χ2 το καθένα, τα οποία θα συνδέονται άμεσα με αντίστοιχο εσωτερικό, ώστε να ικανοποιούνται οι απαιτούμενες διαστάσεις ως αίθουσα διαμονής σκύλου και ως προαύλιο άσκησης σκύλου. Με τον τρόπο αυτό το υπόστεγο μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 30 σκύλους.

Επιπλέον, περιλαμβάνονται τα δίκτυα λυμάτων, ομβρίων και ύδρευσης και για τις δύο κτιριακές εγκαταστάσεις, καθώς και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του οικοπέδου.

«Το έργο» τόνισε ο κ. Τσιαγκάλης «θα υποβληθεί στο Πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ στην ανάλογη Πρόσκληση Χ του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να χρηματοδοτηθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του. Η οικονομική διαφορά που προκύπτει, δεδομένου ότι το ποσό χρηματοδότησης από το πρόγραμμα δεν επαρκεί για την εκτέλεση του έργου εξολοκλήρου, θα καλυφθεί από τον Δήμο μας και συγκεκριμένα από το πρόγραμμα χρηματοδότησης για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων. Όλη η διαδικασία εγκρίθηκε ομόφωνα απ’ όλες τις παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου».

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τσιαγκάλης «θεωρείται μείζονος σημασία το θέμα των αδέσποτων ζώων, το οποίο, κυρίως τα τελευταία χρόνια, έχει αποκτήσει μεγάλες και ανησυχητικές διαστάσεις, με τη διαχείρισή του να απασχολεί ιδιαίτερα τους Δήμους της χώρας. Η δημοτική αρχή έχει θέσει ως στόχο τη δημιουργία αυτού του καταφυγίου για την προστασία και την περίθαλψη των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, το οποίο αναμένεται να μεριμνήσει για τη φροντίδα, την αποκατάσταση, αλλά και τη φιλοξενία σημαντικού αριθμού ζώων. Το γεγονός ότι ο πληθυσμός των αδέσποτων προέρχεται κυρίως από δεσποζόμενα ζώα, είτε από γέννες, είτε από εγκατάλειψή τους, η δημιουργία του καταφυγίου μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματική επίλυση του προβλήματος, μεριμνώντας για τη στείρωση και τη φροντίδα του κατοικιδίου και δίνοντας τη δυνατότητα της υιοθεσίας έναντι της αγοράς στους ανθρώπους που επιθυμούν ν’ αποκτήσουν ζώο».

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass