Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νομική επιτροπή διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα

ΣΥΓΚΡΟΤΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ * ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜ. ΒΕΡΒΕΣΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ, ΝΕΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 22:18

Τη συγκρότηση Επιστημονικής Επιτροπής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα, με μπροστάρηδες τους δικηγόρους της χώρας, πρότεινε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, όπως ανάφερε χθες ο πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Δημήτρης Βερβεσός, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, με αφορμή την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, η οποία διεξάγεται στην πόλη μας.

Η πρόταση του Π. Παυλόπουλου μαρτυρά τη διάθεση της Ελλάδας να προχωρήσει σε ουσιαστικές δράσεις με στόχο την επιστροφή μνημείων του πολιτισμού της, σε μια υπόθεση που λιμνάζει χρόνια… και παράλληλα αναδεικνύει την εμπιστοσύνη του στις ικανότητες των Ελλήνων δικηγόρων, καθώς τους προσφέρει τον κυρίαρχο ρόλο.

Σύμφωνα με τον κ. Βερβεσό, το θέμα θα συζητηθεί διεξοδικότερα, ώστε η οικογένεια των δικηγόρων να αντεπεξέλθει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε αυτή την πρόκληση, η οποία διαφαίνεται ότι θα αλλάξει τα δεδομένα της πολιτικής στάσης της χώρας μας, απέναντι στο ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

ΤΑ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΑ

Για τα θέματα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, στη Λάρισα μίλησε ο κ. Βερβεσός, εστιάζοντας στο ασφαλιστικό, στη διαμεσολάβηση, στις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, στις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο νόμο περί Διεθνούς Προστασίας και συγκεκριμένα με τους αιτούντες άσυλο, για τη μεταφορά της λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης –φυλακών-, στην ευθύνη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κ.ά.

«Σαν μανιτάρια θα ανοίξουν Κέντρα Διαμεσολάβησης στην Ελλάδα, όπου θα βρουν διέξοδο απασχόλησης πολλοί άνεργοι νέοι…» δήλωσε ο πρόεδρος, εκφράζοντας την αντίθεσή του στη λειτουργία του θεσμού, σημειώνοντας ότι «θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά ανέργων». Τόνισε πως ο θεσμός «Δεν θα λύσει το πρόβλημα της αργής απονομής της δικαιοσύνης στη χώρα μας».

Για τις αλλαγές που επήλθαν με τον νέο νόμο στις διαδικασίες των αιτούντων άσυλο, ο κ. Βερβεσός υποστήριξε ότι «δεν λύνει το βασικό πρόβλημα του μεταναστευτικού που είναι η επαναπροώθηση και έτσι θα συσσωρευτούν στη χώρα μας χιλιάδες παράνομοι οικονομικοί μετανάστες…», ενώ κρίνοντας τις νέες ρυθμίσεις στον Ποινικό Κώδικα, κατέληξε: «Βοηθά τις Τράπεζες να δώσουν περισσότερα δάνεια χωρίς να κινδυνεύουν από την απιστία και να λειτουργούν ανεξέλεγκτα. Αντίθετα, δυσχεραίνει το έργο των τοπικών αρχών, που κινδυνεύουν να βρίσκονται συνεχώς στα δικαστήρια για υποθέσεις απιστίας».

Όσον αφορά στο ασφαλιστικό ζήτημα του κλάδου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, ανάφερε ότι η Ολομέλεια θα καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις.

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχε και η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Νικολέττα Μπασδέκη.

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ