Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζει όψη ο κεντρικός δρόμος της Γιάννουλης

ΥΠΟΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ *ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΜΟ ΑΝΑΔΟΧΟΥ Η ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Δημοσίευση: 03 Νοε 2019 22:20

Στην υπογραφή της σύμβασης για την ανάπλαση της κεντρικής οδού που διασχίζει σήμερα τη Γιάννουλη, προχωρά ο Δήμος Λαρισαίων.

Οι πλευρικοί δρόμοι από χώροι άναρχης στάθμευσης οχημάτων θα μετατραπούν σε πεζοδρόμους και δρόμους ήπιας κυκλοφορίας, ενώ η κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση της Γιάννουλης θα επέλθει με το έργο της παράκαμψης που δρομολογείται καθώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στα πρόθυρα ορισμού αναδόχου υλοποίησης της μελέτης.

Το έργο του Δήμου Λαρισαίων για την αναμόρφωση του μεγαλύτερου μέρους της κεντρικής οδού εντάχθηκε πρόσφατα στο ΕΣΠΑ με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κων. Αγοραστού, ενώ ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης υπογράφει τις επόμενες ημέρες τη σύμβαση, ικανοποιώντας ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων της Γιάννουλης.

Η κεντρική οδός της Γιάννουλης, όπως είναι γνωστό, αποτελεί παράλληλα την εθνική οδό Λάρισας – Κοζάνης με αποτέλεσμα αναρίθμητα βαρέα οχήματα να διασχίζουν την κατοικημένη περιοχή υποβαθμίζοντας την καθημερινότητα των κατοίκων αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχημάτων, ενώ και οι αυθαίρετες σταθμεύσεις στους παράλληλους δρόμους εμποδίζουν τη διέλευση των πεζών.

ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΙ

Τα «Έργα βελτίωσης της κινητικότητας στον οικισμό Γιάννουλης» που θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ Θεσσαλίας θα αποτελέσουν ουσιαστική παρέμβαση στο κεντρικό τμήμα της Γιάννουλης, παρότι δεν θα αλλάξει κάτι επί της ουσίας στη λειτουργία της εθνικής οδού.

Όπως μεταξύ άλλων σημειώνεται στην τεχνική περιγραφή, το έργο «αφορά σε ολοκληρωμένη παρέμβαση στον κεντρικό τομέα του οικισμού Γιάννουλης που περιλαμβάνει τα εξής: Στη φορά από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη στη δεξιά πλευρά, διαμορφώσεις στους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους δίπλα στον κεντρικό δρόμο Λάρισας – Γιάννουλης σε 3 οικοδομικά τετράγωνα, στο Ο.Τ. 591Α, το οποίο περιλαμβάνει την εκκλησία και το Κοινοτικό Κατάστημα, και στα Ο.Τ. 515 και 514 (από την οδό Κωνσταντινουπόλεως έως την οδό Θερμιώτη), καθώς και τη διαμόρφωση του πεζόδρομου Κουλουψούζη, στο πρώτο οικοδομικό τετράγωνο δίπλα στην εκκλησία.

Στη φορά από τη Λάρισα προς τη Γιάννουλη στην αριστερή πλευρά, διαμορφώσεις στους χαρακτηρισμένους πεζόδρομους δίπλα στον κεντρικό δρόμο Λάρισας – Γιάννουλης σε 4 οικοδομικά τετράγωνα, στα Ο.Τ. 303, 304, 305, 306 από την οδό 25 Νοέμβρη έως τον δεύτερο κάθετο πεζόδρομο μετά την οδό Κωνσταντινουπόλεως».

Οι διαμορφώσεις αφορούν συνολικά σε 7 οικοδομικά τετράγωνα ενώ «η αρχιτεκτονική σύνθεση περιλαμβάνει τη δημιουργία λωρίδας πλάτους 3,50 μ. για την πιθανή κυκλοφορία ασθενοφόρων, πυροσβεστικής, οχημάτων για τη φορτοεκφόρτωση κ.ά. με επίστρωση από κυβόλιθους.

Το υπόλοιπο πλάτος του πεζόδρομου περιλαμβάνει τη διαμόρφωση σειράς χώρων πρασίνου, δενδροστοιχίας και φωτιστικών σωμάτων σε πλάτος 1,20 μ., και λωρίδα πλάτους 3,00 μ. περίπου δίπλα στην οικοδομική γραμμή για την αποκλειστική διέλευση πεζών, επιστρωμένη με χρωματιστές πλάκες τσιμέντου και λωρίδα με πλάκες για άτομα με προβλήματα όρασης.

Η σημερινή μικρή νησίδα που διαχωρίζει την κίνηση στην κεντρική οδό από τους πλαϊνούς πεζόδρομους, διαπλατύνεται κατά 1 μ., ώστε στο συνολικό νέο πλάτος της νησίδας (1,50 μ.) να φυτευτεί δενδροστοιχία με πράσινο, με σκοπό να διαχωρίσει με ασφάλεια τον πεζόδρομο από την κίνηση των οχημάτων» καταλήγει η περιγραφή κάνοντας επίσης αναλυτική αναφορά και στα υπόλοιπα στοιχεία του έργου (δίκτυο ομβρίων, δίκτυο φωτισμού κ.λπ.).

ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ

Έργο πνοής για τη Γιάννουλη θα αποτελέσει η παράκαμψη που θα ανακουφίσει την κατοικημένη περιοχή από τη λειτουργία της εθνικής οδού. Το έργο της παράκαμψης της Γιάννουλης όταν ολοκληρωθεί θα έχει οφέλη και για τη Λάρισα, με δεδομένο ότι στη μελέτη προβλέπεται και κατασκευή δεύτερης γέφυρας στον Πηνειό.

Υπενθυμίζεται ότι η μελέτη προβλέπει την κατασκευή παράκαμψης που θα ξεκινά από τη νέα περιφερειακή της Λάρισας (οδός Α. Παπανδρέου) μεταξύ Κολυμβητηρίου και γέφυρας Νέας Σμύρνης και θα καταλήγει έξω από τη Γιάννουλη.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας βρίσκεται στα πρόθυρα ορισμού αναδόχου υλοποίησης της μελέτης για την κατασκευή της παράκαμψης της Γιάννουλης ενώ το σκέλος της ασφάλειας της κυκλοφορίας στον ίδιο οδικό άξονα, θα ολοκληρωθεί με ένα δεύτερο έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας που αφορά στην αναβάθμιση του δρόμου Γιάννουλης – Τυρνάβου, όπου σήμερα καταγράφονται θανατηφόρα τροχαία, ειδικά στις διασταυρώσεις με το τοπικό δίκτυο.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Gallery άρθρου