Στο «Δοχό» Καρίτσας οι πρώτοι πρόσφυγες

Εφτασαν στις 3 τα ξημερώματα Κυριακής περί τα 80 άτομα (οικογένειες) *Εκπληκτοι οι κάτοικοι *Δεκτή αίτηση και για φιλοξενία σε ξενώνα της Ανω Σωτηρίτσας *Αναμονή για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα *Ενστάσεις στο Δ.Σ. του Δήμου Αγιάς

Δημοσίευση: 04 Νοε 2019 22:02

Στη δίνη τετελεσμένων γεγονότων φαίνεται να εισέρχεται για τα καλά ο Δήμος Αγιάς. Απόρροια, από τη μια, της βούλησης της κυβέρνησης γρήγορα να περάσουν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προς την ενδοχώρα χιλιάδες πρόσφυγες προς αποσυμφόρηση των περιοχών αυτών και από την άλλη της ύπαρξης στα διοικητικά όρια του εν λόγω Δήμου πολλών τουριστικών καταλυμάτων ανενεργών κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους σε συνδυασμό με οικονομικά – επιχειρηματικά κυρίως συμφέροντα των ιδιοκτητών τους.

Έτσι, λοιπόν, μετά τα 40 ανήλικα προσφυγόπουλα που αναμένονται σε ξενοδοχείο της Καρίτσας, περί τους 80 πρόσφυγες –οικογένειες με μικρά παιδιά– μεταφέρθηκαν λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, ξημερώματα της Κυριακής, στο ξενοδοχείο «Δοχός», κι αυτό της ίδιας περιοχής. Η μεταφορά έγινε με συνοδεία περιπολικών της ΕΛ.ΑΣ. ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη εγκατάστασή τους.

Για το θέμα ενημερώθηκε το Σάββατο από το Γραφείο του υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Θεοδωρικάκου ο δήμαρχος Αντώνης Γκουντάρας. Το συγκεκριμένο ξενοδοχείο επιλέχθηκε μετά από αίτηση φιλοξενίας προσφύγων του ιδιοκτήτη του προς τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανάλογη αίτηση έχει σταλεί και έχει γίνει ήδη αποδεκτή και από ξενοδοχείο στην Άνω Σωτηρίτσα Αγιάς.

«Δυστυχώς όλα γίνονται χωρίς να ερωτηθούμε και χωρίς να προηγηθεί καμιά συζήτηση μαζί μας. Χωρίς να μπορούμε να διατυπώσουμε την άποψή μας, τις ανησυχίες μας ή τις προτάσεις μας ενδεχομένως, έτσι ώστε αυτό που πάει να γίνει, να γίνει πολύ καλύτερο και να είναι προς όφελος κι αυτών των δυστυχισμένων και κατατρεγμένων ανθρώπων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας», τόνισε κατά την επικοινωνία μας μαζί του ο κ. Γκουντάρας, ενώ ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Γεώργιος Γιάνναρος, πρώην αντιδήμαρχος, που ζει κι εργάζεται στην Καρίτσα, μας μετέφερε τόσο την έκπληξη των συγχωριανών του για τις εξελίξεις, όσο φυσικά και την αγανάκτησή τους για τα όσα συμβαίνουν ερήμην τους.

ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟ ΟΡΟΥΣ

Αγανάκτηση, η οποία διατυπώθηκε έντονα άλλωστε και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγιάς και από τον ίδιο και από τον παρόντα εκεί πρόεδρο του χωριού, Βασίλη Τσάκνη, και από Καριτσιώτες που τον συνόδευαν, οι οποίοι δεν έκρυψαν την εξόργησή τους, μα περισσότερο τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σε μια συνεδρίαση που ο δήμαρχος φάνηκε συγκαταβατικός με την ιδέα της φιλοξενίας προσφύγων στα διοικητικά όρια του Δήμου, αλλά σε αριθμό τέτοιο ώστε να διαφυλάσσεται η αναλογικότητα μεταξύ των άλλων Δήμων της χώρας και να μην διαταράσσεται η ζωή του τοπικού πληθυσμού. «Κατανοώ» είπε απευθυνόμενος στους δημοτικούς συμβούλους και στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους της Καρίτσας «την αντίδραση των δημοτών μας, στη συγκεκριμένη περίπτωση των κατοίκων της Καρίτσας». «Θέλω, όμως» υπογράμμισε «να επισημάνω τρία πράγματα που για μένα προσωπικά είναι πολύ σημαντικά, σκεπτόμενος ότι η Ελληνική Πολιτεία καλείται να διαχειριστεί μια μεγάλη κρίση από ένα τεράστιο πια προσφυγικό κύμα που έχει κατακλύσει πολλά νησιά μας. Το ένα είναι πως σε καμία περίπτωση, ως Έλληνες κι ως άνθρωποι, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τις βασικές αρχές του ανθρωπισμού. Είμαστε μια χώρα που έχει βιώσει και τη μετανάστευση και την προσφυγιά και μεγάλες καταστροφές. Το δεύτερο βασικό στοιχείο είναι ότι κανείς μας δεν μπορεί να είναι απών από την κρίση που βιώνει αυτή τη στιγμή η χώρα. Καλός πατριώτης είναι αυτός που τώρα θα βάλει πλάτη, ώστε να βοηθήσει την πατρίδα να ξεπεραστεί η κρίση. Οφείλουμε όλοι μας να στηρίξουμε την κυβέρνηση στις επιλογές, στην πολιτική που έχει επιλέξει στο συγκεκριμένο ζήτημα. Το τρίτο, το οποίο είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι πρέπει να διασφαλίσουμε την ήρεμη καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Εκεί είναι η μεγάλη μας ευθύνη ως Δήμος κι αυτό θα εξασφαλιστεί με την αναλογικότητα. Δηλαδή δεν θα πρέπει, αν στην περιοχή μας κάνουν πενήντα λόγου χάρη ξενοδοχειακές επιχειρήσεις αιτήσεις φιλοξενίας προσφύγων, να γίνουν και οι πενήντα δεκτές, παρά μόνο τόσες που να αντιπροσωπεύουν έναν αριθμό ανθρώπων που σαν τοπική κοινωνία να μπορούμε να δεχθούμε και να βοηθήσουμε χωρίς τη διασάλευση της ηρεμίας στην περιοχή». «Συμπερασματικά» είπε και κατέληξε ο δήμαρχος «δεν μπορούμε να γυρίσουμε τις πλάτες μας σ’ αυτούς τους ανθρώπους, αλλά να τους στηρίξουμε, ενώ παράλληλα πρέπει να διεκδικήσουμε όλα εκείνα που θα μας δώσουν τη δυνατότητα, σαν μόνιμους κατοίκους αυτού εδώ του τόπου, να συνεχίσουμε να ζούμε χωρίς προβλήματα, όπως ζούσαμε μέχρι σήμερα».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού Νίκος Ντάγκας, ο οποίος εξέφρασε την άποψη «πως πρέπει να επιδιώξουμε να κρατήσουμε άρρηκτα δεμένη την τοπική κοινωνία και να διεκδικήσουμε ισόρροπη και δίκαιη κατανομή προσφύγων στους Δήμους της χώρας».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιάννης Αγγελάκας, μίλησε για την ανάγκη να συμπαρασταθεί η τοπική κοινωνία κι ο Δήμος γενικότερα στα ανήλικα προσφυγόπουλα που θα έρθουν στην Καρίτσα, ενώ μία διατύπωσή του ότι «διαβλέπει υποκρισία σ’ αυτούς που λένε ότι δεν γνώριζαν τίποτα για την έλευση των προσφύγων» λίγο έλειψε να τινάξει στον αέρα τη διαδικασία, αφού έντονα αντέδρασαν οι κύριοι Γιάνναρος και Τσάκνης, όπως και όλοι οι παρευρισκόμενοι κάτοικοι της Καρίτσας, οι οποίοι αποχώρησαν από την αίθουσα με φωνές και διαμαρτυρίες προς τον κ. Αγγελάκα και επέστρεψαν μετά από λίγη ώρα με παραινέσεις του δημάρχου.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Γιάννης Κασίδας, είπε πως είναι «χρέος μας να σταθούμε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες, οι οποίοι είναι τα θύματα της διεθνούς πολιτικής», αλλά ταυτόχρονα, ζήτησε από το συμβούλιο να ταχθεί υπέρ της διεκδίκησης κρατικών κι όχι ιδιωτικών δομών και υπέρ της πίεσης προς την κυβέρνηση, ώστε να αρνηθεί τη Συνθήκη Σέγκεν και να δώσει σ’ αυτούς τους ανθρώπους ταξιδιωτικά έγγραφα για να πάνε στους τόπους που επιθυμούν.

Θέση πήραν κι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης Γιάννη Αγγελάκα, όπως ο κ. Απόστολος Καφετσιούλης, ο οποίος αναρωτήθηκε τι θα απογίνουν τα προσφυγόπουλα όταν θα περάσει ο χρόνος διαμονής τους στην Καρίτσα, οι κύριοι Γιάννης Αναστασίου και Βασίλης Μακροβασίλης, οι οποίοι κάλεσαν τον δήμαρχο να ζητήσει από τη ΜΚΟ, που έχει αναλάβει τα προσφυγόπουλα, να στείλει ανθρώπους της σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να δώσουν σχετικές εξηγήσεις, ο κ. Αθανάσιος Ολύμπιος που στάθηκε ιδιαίτερα στον δίκαιο επιμερισμό και στη σωστή κατανομή των προσφύγων στους Δήμους του νομού Λάρισας που πρέπει να διεκδικηθεί κι όχι βάσει υποδομών π.χ. κατασκηνώσεων ή ξενοδοχείων που ο καθένας διαθέτει, και τέλος, η κ. Σοφία Σοφολόγη – Μπαλταγιάννη που ναι μεν συμφώνησε με την άποψη να βοηθηθούν τα προσφυγόπουλα ή οι όποιοι πρόσφυγες έρθουν, αλλά παράλληλα έθεσε τον προβληματισμό «μήπως μ’ αυτή τη στάση δεν λειτουργούμε αποτρεπτικά σαν κράτος στο να έρθουν κι άλλοι και μήπως αποδεχόμαστε τον εξαναγκασμό από τους εταίρους στην Ε.Ε. να δέχεται μόνον η Ελλάδα πρόσφυγες». 

Του Νίκου Γουργιώτη

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass