«Να βάλουμε όλοι πλάτη, αλλά με σχέδιο και οργάνωση»

Η ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΑΓΓΕΛΑΚΑ ΖΗΤΑ ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2019 15:24

Τις θέσεις τους για το ζήτημα της έλευσης προσφύγων στα διοικητικά όρια του Δήμου Αγιάς εκφράζουν με επιστολή τους στην «Ε» οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Αγιά 2019 – Νέα Εποχή», της μείζονος δηλαδή μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγιάς.

Στην επιστολή, που υπογράφεται από τον επικεφαλής της παράταξης κ. Ιωάννη Αγγελάκα, αναφέρεται επίσης ότι έχει ζητηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να συζητηθούν σ’ αυτή μια σειρά θεμάτων που έχουν να κάνουν με τους πρόσφυγες που ήρθαν ή αναμένονται στην περιοχή και που αυτές τις ημέρες αποτελούν το κύριο θέμα συζήτησης στην Αγιά και σε όλα τα δημοτικά της διαμερίσματα.

Η επιστολή αναλυτικά έχει ως εξής:

«Το μεταναστευτικό πρόβλημα αναδεικνύεται σ’ ένα μείζον εθνικό θέμα για την πατρίδα μας. Οι πολιτικές της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν σε μια αθρόα είσοδο προσφύγων και μεταναστών που σε συνδυασμό με τη συμφωνία επαναπροώθησης με την Τουρκία οδήγησαν στη δημιουργία δομών, όπως η Μόρια, για τις οποίες όλοι αισθανόμαστε άσχημα. Ταυτόχρονα, οι κάτοικοι των νησιών μας έχουν εξαντλήσει κάθε όριο ανοχής και αντοχής. Οφείλουμε όλοι να βάλουμε πλάτη ώστε 1ον) να αποσυμφορηθούν τα νησιά μας, 2ον) να σταματήσουμε την είσοδο νέων μεταναστών και 3ον) να επιστρέψουν άμεσα στις χώρες τους όσοι δεν δικαιούνται την ιδιότητα του πρόσφυγα.

Θεωρούμε ότι όλοι οι Δήμοι της ηπειρωτικής χώρας οφείλουν να συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των νησιών αποδεχόμενοι να φιλοξενήσουν ένα μέρος του αριθμού των προσφύγων. Πρέπει, όμως, όχι μόνο να κλείσουν οι Μόριες, αλλά και να μην ανοίξουν καινούριες. Επομένως, χρειάζεται σχέδιο και οργάνωση. Χρειάζεται συνεννόηση με τους κατοίκους και τις τοπικές αρχές. Πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν παράγοντες, όπως η αναλογία προσφύγων και μόνιμων κατοίκων, το αίσθημα της ασφάλειας των πολιτών και της επάρκειας των υποδομών, ακόμη και ο κίνδυνος απαξίωσης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής για τη βελτίωση του οποίου πασχίζουμε άπαντες. Χρειάζεται πρόνοια, ώστε οι ΜΚΟ να λειτουργήσουν ως αρωγοί και όχι ως εκμεταλλευτές του πόνου. Και φυσικά χρειάζεται αλληλεγγύη και σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια όλων αυτών που εγκατέλειψαν τα σπίτια τους υπό την απειλή του πολέμου.

Αυτά θέσαμε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο της Αγιάς, ενώ ζητήσαμε να απαιτηθεί η επικοινωνία του Δ.Σ. με τις ΜΚΟ που θα δραστηριοποιηθούν στην περιοχή. Ένα Δ.Σ. το οποίο απειλήθηκε από τραμπουκισμούς κάποιων. Από αυτούς, που όπως είπαν οι ίδιοι: “…απέτρεψαν τους κατοίκους της Καρίτσας από το να παρευρεθούν για να μην το χαλάσουν…”. Πρωτόγνωρο κι αυτό. Οι δημότες να αποτελούν κίνδυνο για το Δημοτικό Συμβούλιο… Την ίδια ώρα, οι συγκεκριμένοι δεν έλεγαν κουβέντα για την παθητική αποδοχή όλων από τον δήμαρχο Αγιάς, ούτε και για το έντεχνο μασάζ που προσπάθησε κάνει σε όλο το Δ.Σ..

Επίσης, στηλιτεύσαμε την υποκρισία κάποιων που δήλωναν αιφνιδιασμένοι. Αιφνιδιασμένοι πλέον δεν μπορούν να δηλώνουν. Τυχαίνει όλα αυτά που έλεγαν σε ιδιωτικές συζητήσεις τους να επιβεβαιωθούν. Η Αγιά είναι μικρή και ο κόσμος μιλάει…

Μετά τις νέες “αφίξεις” σε Καρίτσα και Άνω Σωτηρίτσα και την επικοινωνία του δημάρχου Αγιάς με τον υπουργό Εσωτερικών, ζητήσαμε σήμερα (χθες) από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη σύγκληση έκτακτου Δ.Σ. για τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου, ώστε 1ον) να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση όλων, 2ον) να διερευνηθούν και να οριοθετηθούν οι δυνατότητες φιλοξενίας προσφύγων του Δήμου και να απαντηθεί το ερώτημα αν τελικά η όλη διαδικασία ελέγχεται και συντονίζεται απευθείας μεταξύ των ΜΚΟ και των ιδιωτών, όπως λέγεται, ή αν τελικά υπάρχει κάποιου είδους συνεργασία του Υπουργείου με τους δημάρχους».

 

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass