«Εγκληματική διαχείριση στη ΔΕΥΑ Ελασσόνας»

ΕΥΘΥΝΕΣ ΓΑΤΣΑ ΣΕ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΓΙΑ ΣΥΣΣΩΡΕΥΣΗ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ *ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΟΦΕΙΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ ΧΡΕΩΝ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΙΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Δημοσίευση: 06 Νοε 2019 15:26

«Χειρότερη από ποτέ…». Με τη φράση αυτή περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στη ΔΕΥΑ Ελασσόνας ο πρόεδρός της κ. Ι. Τζιουμακλής, στο πλαίσιο συνέντευξης, παρουσία του δημάρχου κ. Ν. Γάτσα και του διευθυντή της υπηρεσίας κ. Λ. Παππά.

«Δυστυχώς το έργο μας είναι πολύ δύσκολο, απόρροια της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων ετών που είχαν ως αποτέλεσμα τη μικρή εισπραξιμότητα και τη συσσώρευση χρεών προς προμηθευτές και το Δημόσιο. Η οικονομική κατάσταση της επιχείρησης τα τελευταία χρόνια, όπως αποτυπώνεται και στις οικονομικές καταστάσεις της, είναι χειρότερη από ποτέ, με τις ανείσπρακτες απαιτήσεις από τους καταναλωτές να ανέρχονται σε 3.335.604 ευρώ και τις υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές σε 755.953 ευρώ πλέον των οφειλών προς τη ΔΕΗ που ξεπερνά το 1,0 εκατ. ευρώ, καθώς η επιχείρηση πλέον έχει στην εποπτεία της και τις γεωτρήσεις, οι οποίες θα επιβαρύνουν με αυτό το κόστος κάθε χρόνο πλέον την επιχείρηση», δήλωσε ο κ Τζιουμακλής.

Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Γάτσας ο οποίος ανέφερε και ανέλυσε συγκεκριμένα στοιχεία, τα οποία δίνουν την «τραγική», όπως χαρακτήρισε, κατάσταση της επιχείρησης. Συγκεκριμένα είπε: «Δυστυχώς οι υποψίες μας επιβεβαιώνονται. Τα τελευταία 5 χρόνια η κατάσταση έχει ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής από τη διοίκηση. Γνωρίζετε όλοι πως είναι μία ξεχωριστή επιχείρηση της οποίας τη διοίκηση και τη λειτουργία την έχει εξ ολοκλήρου στην ευθύνη της το Διοικητικό Συμβούλιο. Η σχέση του Δήμου Ελασσόνας εμπλέκεται ως κύριος μέτοχος και στην πολιτική απόφαση και ευθύνη σε ποιον θα ορίσει να συντονίζει το όλο έργο της από τη θέση του προέδρου. Ο Δήμος Ελασσόνας αφού ενημερωθεί, δεν μπορεί να παρέμβει, αλλά να έχει έναν συμβουλευτικό χαρακτήρα ώστε να επηρεάσει. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους.

Επίσης κατά τη χρήση του 2014 η επιχείρηση τηρούσε ένα δάνειο με υπόλοιπο 367.000 ευρώ, ενώ εντός του 2019 έλαβε και ένα νέο δάνειο ποσού 300.000 ευρώ επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο τα χρηματοοικονομικά της έξοδα. Σημειώνεται ότι στο νέο δάνειο ο κ. Ευαγγέλου συναίνεσε για την παροχή εγγύησης και του Δήμου, με αποτέλεσμα να υπάρχει σήμερα έκδηλη ανησυχία στον Δήμο σχετικά με την εξυπηρέτηση του δανείου όπου σήμερα παρουσιάζει σημαντικές καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα στοιχεία των δημοσιευμένων ισολογισμών μάς δείχνουν πως στο αποτέλεσμα η χρήση του 2014 διαμορφώθηκε με κέρδη ποσού 170.000 ευρώ, ενώ από εκείνη τη χρήση και μέχρι το 2018 όλες οι χρήσεις διαμορφώθηκαν με ζημίες οι οποίες εκτοξεύτηκαν αθροιστικά στις 743.728 ευρώ.

Αυτά λοιπόν παραλαμβάνουμε από την «εγκληματική» διαχείριση του κ. Καραγκόγκου και έπειτα του κ. Σερετίδη, με την ανοχή πάντα του κ. Ευαγγέλου».

Ο κ. Γάτσας αναφέρθηκε επίσης στο ειδικό τέλος αποχέτευσης «το οποίο, όπως είπε, παρανόμως εισπράττονταν, παρά τις πιέσεις που ασκήθηκαν από όλους ως αντιπολίτευση τότε. Και αφού βάσει νόμου καταργήθηκε, πέρασε εντέλει στα τιμολόγια. Και η τιμολογιακή πολιτική που τηρούσε η προηγούμενη διοίκηση της εταιρείας είναι μη αποδεκτή δεδομένου ότι παντού το νερό γίνεται ολοένα και ακριβότερο όταν αυξάνεται η κατανάλωσή του, ενώ εδώ παραδόξως η τιμή μέχρι 15 κυβικά είναι στα 0,49 λ., έπειτα έως 25 κυβικά στα 0,62 λ. και πάνω από τα 26 κυβικά μειώνεται στα 0,42 λ.

Πραγματικά είναι άξιο απορίας πως θεωρούσαν πως με τέτοιες αποφάσεις μπορούσαν να διαχειρίζονται επικερδώς μία τόσο μεγάλη επιχείρηση. Η εισπραξιμότητα αγγίζει πραγματικά το μηδέν. Μήπως πίσω από όλα αυτά παίζονται παιχνίδια πολιτικά και εντέλει ψηφοθηρικά;».

Στη συνέχεια επισημάνθηκε ότι στους μεγαλοοφειλέτες έχουν αποσταλεί επιστολές ενημερώνοντάς τους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, μέσα σε ένα χρονικό περιθώριο. «Εάν αυτό παρέλθει δυστυχώς ανά δημοτικές κοινότητες θα αναγκαστεί η επιχείρηση να κάνει διακοπές υδροδότησης», δηλώθηκε χαρακτηριστικά.

Μεγάλος αριθμός οφειλετών έχει έναν μέσο όρο σε χρέος της τάξεως των 5.000 ευρώ, ενώ για τα νοικοκυριά ο μέσος όρος ανέρχεται στις 2.000 ευρώ.

Βασική παράμετρος σε αυτή την προσπάθεια θα αποτελέσει και η ανταπόκριση των καταναλωτών στη ρύθμιση και την έγκυρη εξόφληση των οφειλών τους.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass