Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κύκλωμα νοθείας ποτών

ΤΡΕΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΑΡΜΕΝΙΟ ΚΑΙ ΣΤΕΦΑΝΟΒΙΚΕΙΟ ΕΝΩ ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΑΝ 13 ΤΟΝΟΙ ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑΤΟΣ, ΦΟΡΤΗΓΑ ΚΑΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΠΟΤΩΝ

Δημοσίευση: 07 Νοε 2019 22:28
Η αποθήκη που βρέθηκε το 2016 στο Στεφανοβίκειο από την Οικονομική Αστυνομία Η αποθήκη που βρέθηκε το 2016 στο Στεφανοβίκειο από την Οικονομική Αστυνομία

Δεκατρείς τόνους οινοπνεύματος (αιθυλική αλκοόλη) κατέσχεσαν χθες αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας μετά από ελέγχους σε αποθήκες και φορτηγά στο Αρμένιο του Δήμου Κιλελέρ και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Στο πλαίσιο ελέγχων για λαθρεμπορία και παραβίαση του τελωνειακού κώδικα, αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας πλαισιωμένοι από υπαλλήλους του Τελωνείου Λάρισας και του Γενικού Χημείου του Κράτους εντόπισαν και κατέσχεσαν 13 τόνους οινοπνεύματος, δύο φορτηγά, μια πλατφόρμα με αριθμούς κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία αλλά και χιλιάδες ετικέτες αλκοολούχων ποτών.

Εξέλιξη που οδηγεί στην εκτίμηση ότι πρόκειται για δίκτυο νοθείας αλκοολούχων ποτών που διοχετεύονταν στην αγορά, ενδεχομένως και στην τοπική. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ε», στις «κρυφές αποθήκες» του κυκλώματος βρέθηκαν περισσότερες από 6.000 αυτοκόλλητες ετικέτες ποτών όπως ουίσκι και βότκας που διακινούνταν στην αγορά.

Η έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες το πρωί και εστιάζει στο Αρμένιο όπου κατασχέθηκε και η πλατφόρμα φορτηγού με τις 13 δεξαμενές των 1.000 λίτρων οινοπνεύματος. Η πλατφόρμα φέρει βουλγαρικούς αριθμούς κυκλοφορίας ενώ στις αποθήκες του Στεφανοβίκειου κατασχέθηκε το δεύτερο φορτηγό.

Στους ίδιους χώρους, στο Αρμένιο, κατασχέθηκαν άλλα 1.000 λίτρα αλκοολούχων ποτών και από τον έλεγχο στα δείγματα που παρέλαβαν τελωνειακοί θα εξεταστεί η ποιότητά τους.

Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει επίσης το ενδεχόμενο, το εμφιαλωτήριο οίνου - και χιλιάδες λίτρα κρασιού -που εντοπίστηκε στο πλαίσιο της χθεσινής έρευνας να λειτουργούσε ως «κάλυψη» για τη νοθεία αλκοολούχων ποτών.

«ΜΠΟΜΠΕΣ»

Η νοθεία αλκοολούχων ποτών, ποτά «μπόμπες» όπως είναι γνωστά, εφόσον επιβεβαιωθεί και εργαστηριακά από τους ελέγχους των διωκτικών αρχών στη χθεσινή περίπτωση, τότε θα εξεταστεί και από τη διάσταση της δημόσιας υγείας.

Όπως είναι γνωστό από παλαιότερες έρευνες της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, όπου βρέθηκαν μάλιστα και σημειώσεις παραγγελιών, νοθευμένα ποτά διακινούνταν και σε καφέ μπαρ της Λάρισας τα οποία προμηθεύονταν σε συμφέρουσες τιμές έναντι των τιμών αλκοολούχων ποτών που διακινούνταν νόμιμα.

Άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της Λάρισας αγνοούσαν ωστόσο ότι διέθεταν στους πελάτες τους ποτά – «μπόμπες» καθώς προμηθεύονταν τα νοθευμένα ποτά σε κανονικές τιμές.

Να σημειωθεί πως μέχρι χθες βράδυ οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας είχαν προχωρήσει στη σύλληψη τριών εργαζομένων στις αποθήκες, σε Αρμένιο και Στεφανοβίκειο.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΗΡΙΟ

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2016, στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, σε διάφορες περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας και της Αττικής και είχαν κατασχεθεί μεγάλες ποσότητες αλκοολούχων ποτών και οινοπνεύματος. Στο Στεφανοβίκειο εντοπίστηκε τότε μία αποθήκη που λειτουργούσε και ως παράνομο παρασκευαστήριο όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.680 φιάλες αλκοολούχων ποτών με ετικέτες βουλγαρικής γραφής, 4 δεξαμενές χωρητικότητας 1.000 λίτρων γεμάτες με αιθυλική αλκοόλη, 54 κενές δεξαμενές, 21 κενά πλαστικά βαρέλια χωρητικότητας 220 λίτρων έκαστο το καθένα με υπολείμματα αιθυλικής αλκοόλης.

Εντοπίστηκε επίσης, πλήθος ένσημων ετικετών επώνυμων εταιρειών αλκοολούχων ποτών, μισός τόνος ξύλα θέρμανσης, τα οποία χρησιμοποιούνταν ως νόμιμο φορτίο για την απόκρυψη των λαθραίων αλκοολούχων ποτών και της αιθυλικής αλκοόλης που μεταφέρεται στην Ελλάδα από τη Βουλγαρία.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ