Τα προβλήματα των Κέντρων Πρόληψης

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΠΟ ΚΚΕ ΚΑΙ Γ. ΛΑΜΠΡΟΥΛΗ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2019 15:24

Στα προβλήματα λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης αναφέρεται ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Υγείας βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων και ο Λαρισαίος Γ. Λαμπρούλης, επισημαίνοντας: «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει το θεσμικό πρόβλημα των Κέντρων Πρόληψης, τα οποία λειτουργούν ως μικρές, αυτόνομες και διασπασμένες υποστελεχωμένες αστικές εταιρείες, για να καλύψουν τις ανάγκες της χώρας σε κρίσιμες υπηρεσίες.

Το Υπουργείο Υγείας συνέστησε Ομάδα Εργασίας για το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης, που ολοκλήρωσε το έργο της τον Απρίλιο του 2017. Η τεκμηριωμένη πρόταση των εργαζομένων σε αυτή, μέσω του Σωματείου τους και ψηφισμένη από Γενικές Συνελεύσεις, αφορά στη σύσταση ενός Εθνικού Φορέα Πρόληψης. Στη συνέχεια, ωστόσο, το Υπουργείο Υγείας αντί να νομοθετήσει Θεσμικό Πλαίσιο για τα Κέντρα Πρόληψης, συνέστησε Διυπουργική Επιτροπή στις αρχές του 2018 χωρίς να γνωστοποιηθούν ποτέ τα αποτελέσματά της.

Όσο το θεσμικό πλαίσιο δεν αλλάζει, τα Κέντρα Πρόληψης έχουν επιβαρυνθεί σε ακραίο βαθμό. Ενδεικτικά δεν καλύπτονται οι περίπου 80 κενές θέσεις προσωπικού, ενώ υπάρχουν και έχουν ψηφιστεί τα απαραίτητα κονδύλια για τις προσλήψεις αυτές και παράλληλα τα κοινωνικά αιτήματα προς τα Κέντρα Πρόληψης αυξάνονται διαρκώς. Την ίδια περίοδο συνεχίζονται παραιτήσεις εργαζομένων από τα Κέντρα Πρόληψης λόγω των άσχημων συνθηκών εργασίας, κυρίως λόγω της εντατικοποίησης λόγω της έλλειψης επαρκούς προσωπικού.

Επιπλέον, η είσοδος των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία δεν υποστηρίζεται από την Πολιτεία, παρότι οι εργαζόμενοι έχουν 20ετή εμπειρία και τα Κέντρα Πρόληψης είναι διά νόμου οι εγκεκριμένοι φορείς για την υλοποίηση των προγραμμάτων Πρόληψης, σύμφωνα με το αρ. 60 του ν. 4139/2013.

Τέλος ζητούνται προς τα Κέντρα Πρόληψης συνέχεια εφαρμογές του δημόσιου λογιστικού, ενώ οι αστικές εταιρείες στις οποίες είναι συγκροτημένα τα Κέντρα Πρόληψης δε έχουν τέτοιες προδιαγραφές με αποτέλεσμα την παρόξυνση της ασάφειας, που έχουν οδηγήσει τις δομές αυτές σε πλήρη απορρύθμιση.

Κατόπιν αυτών, ερωτώνται οι κ. Υπουργοί αν προτίθενται να καλύψουν τις κενές θέσεις προσωπικού στα Κέντρα Πρόληψης, να διασφαλίσουν την είσοδο των επιστημονικών ομάδων των Κέντρων Πρόληψης στα σχολεία και να νομοθετήσουν νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Κέντρων Πρόληψης. Ποιος ο σχεδιασμός του Υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και ποια η θέση των Κέντρων Πρόληψης στον σχεδιασμό αυτό;».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass