Εκκλησιαστικά νέα

Δημοσίευση: 12 Νοε 2019 15:01

Εσπερινά κηρύγματα στον Αγιο Βησσαρίωνα

Ξεκίνησαν κάθε Τετάρτη στις 6 το απόγευμα τα εσπερινά κηρύγματα της Μητρόπολης στο ιερό παρεκκλήσι του Αγίου Βησσαρίωνα (πλατεία Λαού) με παράκληση του Αγίου Βησσαρίωνος και του Αγίου Φανουρίου εναλλάξ. Το κεντρικό φετινό θέμα είναι οι λόγοι του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου- «Με πόνο και αγάπη για τον σύγχρονο άνθρωπο».

 

* * *

Γιόρτασαν τον Αγιο Νεκτάριο στα Φάρσαλα

ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΣΜΟΛΕΝΣΚΗ

ΦΑΡΣΑΛΑ (Γραφείο «Ε»)

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα τιμήθηκε στο στρατόπεδο Σμολένσκη στα Φάρσαλα η μνήμη του Αγίου Νεκταρίου στο ομώνυμο εκκλησάκι που υπάρχει εκεί. Την παραμονή της εορτής τελέστηκε μέγας εσπερινός και αρτοκλασία, ενώ ανήμερα της εορτής του Αγίου τελέστηκε θεία λειτουργία, αρτοκλασία και έγινε θείο κήρυγμα.

Η γιορτή του Αγίου Νεκταρίου έχει καθιερωθεί κάθε χρόνο στο στρατόπεδο Σμολένσκη και πολλοί πιστοί από την επαρχία Φαρσάλων και όχι μόνο, επισκέπτονται το εκκλησάκι για να τιμήσουν τον Άγιο Νεκτάριο.

Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν μητροπολίτης Πενταπόλεως και κτήτορας της Ιεράς Μονής της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα, ενώ υπήρξε και συγγραφέας πολλών θεολογικών βιβλίων. Γεννήθηκε στη Θράκη από ευσεβείς γονείς και πήρε το όνομα Αναστάσιος. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στην Κων/πολη, και στη συνέχεια έγινε μοναχός στη Χίο, ενώ στην Αθήνα τελείωσε τη Θεολογική Σχολή. Στην Αίγυπτο έγινε μητροπολίτης Πενταπόλεως, απ’ όπου και απομακρύνθηκε μετά από συκοφαντίες. Έγινε ιεροκήρυκας και κατόπιν διευθυντής στη Ριζάρειο Σχολή, την οποία κατέστησε πνευματικό και φιλανθρωπικό κέντρο της Αθήνας. Ίδρυσε μοναστήρι στην Αίγινα και πέθανε στην Αθήνα σε νοσοκομείο, άρρωστος, το 1920. Θεωρείται Άγιος του 20ού αιώνα, για θαύματά του όσο ζούσε και κυρίως μετά τον θάνατό του. Με τη ζωή του, τα θαύματά του, τα βιβλία του, μας τονίζει αυτό που έγραψαν οι πατέρες πριν 15 αιώνες. Δηλαδή τη σύνδεση αγιότητας και παιδείας, που συνθέτουν τον ορθόδοξο ελληνοχριστιανισμό.

Στις εκδηλώσεις παρευρέθηκαν ο δήμαρχος Φαρσάλων κ. Μάκης Εσκίογλου, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Σ. Χατζηπλή, Δ. Συροπούλου, Σ. Κουκουλιός, ο πρόεδρος ΟΠΑΚΠΑ ΔΦ κ. Χρ. Μπασαγιάννης, οι τοπικοί σύμβουλοι Κ. Βαρακλιώτης, Φ. Πιτσιάβα, ο διοικητής του στρατοπέδου κ. Βλαχοκώστας Βασίλειος, ο εκπρόσωπος 61 Μ.Ε., εκπρόσωποι συλλόγων και πολύς κόσμος.

 

* * *

Παράκληση και ομιλία στη Σχολή Γονέων Χαραυγής

Ιερά παράκληση προς τιμήν του Οσίου Γερασίμου του Ιορδανίτη θα τελεσθεί σήμερα Τρίτη 12 Νοεμβρίου και ώρα 5 το απόγευμα στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας Χαραυγής. Εν συνεχεία και ώρα 5.30 μ.μ. θα ακολουθήσει η πρώτη συνάντηση-ομιλία της Σχολής Γονέων με ομιλήτρια τη χειρουργό-μαιευτήρα κ. Μαρία Αλεξίου-Λαγαρία, με θέμα «Προφύλαξη μεταδιδόμενων νοσημάτων και κύησης στην εφηβεία». Θα ακολουθήσει διάλογος. Εξυπηρετεί το αστικό λεωφορείο νούμερο 11.

 

* * *

Θεία λειτουργία για την εορτή του ιερού Χρυσοστόμου

Αύριο Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, εορτή του ιερού Χρυσοστόμου, θα τελεστεί πανηγυρική θεία Λειτουργία στο παρεκκλήσιο του Παιδικού Σταθμού «Τα Χελιδονάκια» (Δαόχου 36 – Νεάπολη, όπισθεν του Αστυνομικού Μεγάρου), από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Λάρισας.

Καλούνται τα μέλη του Συλλόγου και οι πιστοί της πόλης να παραστούν στην πανηγυρική λατρευτική σύναξη.

 

* * *

Εσπερινό κήρυγμα του Μητροπολίτη

Στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου θα πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη στις 19:30, αμέσως μετά την ακολουθία της Παρακλήσεως, το εσπερινό του κήρυγμα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος με θέμα: «Το σύμβολο της Πίστεως».

Ο σεπτός Ποιμενάρχης ξεκίνησε από την προηγούμενη Τρίτη, την ανάλυση του Συμβόλου της Πίστεως, κάνοντας μία εισαγωγική και ιστορική αναφορά στην αποτύπωση του Συμβόλου της Πίστεως μέσα από τις Οικουμενικές Συνόδους.

 

* * *

Ομιλία στη ΓΕΧΑ

Την Κυριακή 17 Νοεμβρίου και ώρα 6 μ.μ. στην αίθουσα της Γ.Ε.Χ.Α., οδός Μανδηλαρά 14, θα γίνει ομιλία από τον π. Κύριλλο Ιατρό, ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου, με θέμα: «Μνημονεύουμε τους κεκοιμημένους μας»;

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass