Στόχος το κοινό περιβάλλον ασφάλειας και άμυνας

ΤΟΝΙΣΕ Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 1ης ΣΤΡΑΤΙΑΣ, ΚΩΝ. ΦΛΩΡΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ «MILEX 19» ΣΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 15 Νοε 2019 22:00
Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στη «MILEX 19» στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στη «MILEX 19» στο Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας

Παρουσία του Πορτογάλου αναπληρωτή διοικητή του Στρατιωτικού Επιτελείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστράτηγου Ερμ. Τ. Μάιο και του Αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου, Γ. Καμπά, ολοκληρώθηκε χθες στο Ελληνικό Στρατηγείο Επιχειρήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης - ΕΣΕΕΕ (EL EU-OHQ) στην 1η Στρατιά, η πρώτη φάση της άσκησης «MILEX 19».

Πρόκειται για τη μεγαλύτερης κλίμακας τακτική άσκηση Στρατηγείου που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 130 αξιωματικών και υπαξιωματικών από τα κράτη – μέλη της ΕΕ και η οποία αφορά στη διαχείριση κρίσεων στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφαλείας και Άμυνας της ΕΕ.

Με τον διοικητή της 1ης Στρατιάς και επιχειρησιακό διοικητή του ΕΣΕΕΕ, αντιστράτηγο Κων. Φλώρο σε δήλωσή του με την ολοκλήρωση της άσκησης να σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η άσκηση διεξήχθη με επιτυχία, παρουσία αντιπροσωπειών από πολλές χώρες της ΕΕ, που μαζί με Ελληνες επιτελείς σχεδίασαν και διεξήγαγαν μια άσκηση υψηλών προδιαγραφών».

Για να προσθέσει πως η επόμενη φάση της άσκησης, με την επωνυμία «ΤΑΛΩΣ ‘19» θα διεξαχθεί στην έδρα της 71ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας στη Νέα Σάντα Κιλκίς υπό την αιγίδα της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας. Με τον κ. Φλώρο να υπογραμμίζει τη σημασία της διοργάνωσης τέτοιων στρατιωτικών ασκήσεων που γίνονται «με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τις οδηγίες των κυβερνήσεων, προκειμένου να οικοδομήσουμε το κοινό περιβάλλον ασφάλειας και άμυνας το οποίο είναι ζητούμενο για την ΕΕ και εμπεδώνεται με ασκήσεις τέτοιου είδους».

Νωρίτερα ο κ. Καμπάς, συνεχάρη το στρατιωτικό προσωπικό για την επιτυχία της άσκησης, ενώ ο κ. Μάιο συνεχάρη τον κ. Φλώρο σημειώνοντας το υψηλό επίπεδο της άσκησης, η οποία όπως τόνισε αποτελεί κομμάτι του σχεδιασμού του επιτελείου της ΕΕ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΗΣ

Υπενθυμίζεται ότι η «Command Post Exercise ΜILEX 19» ξεκίνησε στις 4 Νοεμβρίου με την παράλληλη συμμετοχή του Στρατιωτικού Επιτελείου της ΕΕ, του ΕΣΕΕΕ αλλά και του Στρατηγείου Δυνάμεων (ΕΣΔΕΕ) στην 71 Αερομεταφερόμενη Ταξιαρχία, όπου θα διεξαχθεί η επόμενη φάση της άσκησης.

Το σενάριο της «ΜILEX 19» αφορούσε «στη διαχείριση κρίσης σε υποθετική χώρα, η οποία πλήττεται από εσωτερικά προβλήματα», όπως μεταξύ άλλων η «δράση τρομοκρατών, η παράνομη μετανάστευση και το λαθρεμπόριο». Οι αρχές της χώρας που βρίσκεται σε κρίση απευθύνονται στη διεθνή κοινότητα και μετά από ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών «η ΕΕ αποφασίζει να συνδράμει, με την παράλληλη ανάπτυξη Στρατιωτικής και Πολιτικής επιχείρησης σε τμήματα της χώρας». Σε αυτό το πλαίσιο το ΕΣΕΕΕ ορίζεται «ως το Στρατηγείο της ΕΕ το οποίο αναλαμβάνει τη σχεδίαση και διεξαγωγή της στρατιωτικής επιχείρησης, στο στρατηγικό επίπεδο, ενώ το ΕΣΔΕΕ θα αναπτυχθεί για να αναλάβει τη σχεδίαση και διεξαγωγή στο επιχειρησιακό επίπεδο».

Κύριος σκοπός της φετινής άσκησης ήταν «η εξάσκηση και η αξιολόγηση των δομών και των μηχανισμών της ΕΕ καθώς και η βελτίωση των δυνατοτήτων τους σε μία επιχείρηση διαχείρισης κρίσης, με ιδιαίτερη έμφαση στη λήψη των αποφάσεων, τη σχεδίαση, την ανάπτυξη και τον συντονισμό των επιχειρησιακών δυνατοτήτων όλων των εμπλεκομένων. Από το στρατηγικό πολιτικό - στρατιωτικό επίπεδο μέχρι το επιχειρησιακό επίπεδο και τον συντονισμό των αναπτυγμένων δυνάμεων, πολιτικών και στρατιωτικών, στην περιοχή των επιχειρήσεων».

Την ολοκλήρωση της άσκησης παρακολούθησαν χθες, μεταξύ άλλων, ο ΑΤΑ, Θεμ. Μπουρολιάς και ο περιφερειακός σύμβουλος Θαν. Παιδής.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass