*ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ *ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ, ΜΕΙΩΣΑΜΕ 60% ΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΕΞΟΔΑ *ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΣΙΛΙΜΙΓΚΑ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΗΣ WV ΣΤΟΝ ΒΟΛΟ

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 16 Νοε 2019 22:16

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Θεσσαλίας για το οικονομικό έτος 2020, ύψους 226.888.465 ευρώ, αυξημένος κατά 136 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2016, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ήρεμης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας στη συνοικία Αβέρωφ στη Λάρισα. Σε μια νωθρή συνεδρίαση, καθώς η σύνταξη του προϋπολογισμού γίνεται βάσει του Οικονομικού Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας και της ΚΥΑ του αρμόδιου Υπουργείου.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Παρουσιάζοντας τον προϋπολογισμό, ο οποίος αναγκαστικά είναι ισοσκελισμένος ως προς τα έσοδα και τα έξοδα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ανέφερε πως «την τελευταία πενταετία και παρά τα χρόνια της κρίσης καταφέραμε και διπλασιάσαμε τον προϋπολογισμό, χωρίς να επιβάλουμε φόρους και τέλη, πληρώνουμε τους εργολάβους στην ώρα μας και μειώσαμε τα λειτουργικά μας έξοδα έως και 60%. Δυστυχώς στις Περιφέρειες δεν αποδίδονται όλοι οι πόροι που δικαιούμαστε και κυρίως οι φόροι που πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες. Ωστόσο έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια στο τέλος κάθε έτους το εκάστοτε υπουργείο να μας αποδίδει χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Για παράδειγμα το 2018 οι πόροι από το ΠΔΕ ήταν συνολικού ύψους 665 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων η Περιφέρεια Θεσσαλίας πήρε 70 εκατ. Ευελπιστούμε και φέτος να πάρουμε εξίσου ένα σημαντικό χρηματικό ποσό. Δεν είναι όμως μόνο ο προϋπολογισμός αυτός στον οποίο στηρίζεται η πρόοδος της Περιφέρειας. Υπάρχει το τεχνικό πρόγραμμα που για το 2020 αγγίζει τα 580 εκατομμύρια ευρώ, το ΕΣΠΑ με 490 εκατομμύρια ευρώ, το ΠΑΑ με 181 εκατομμύρια ευρώ, κ.ά. Τα έσοδα από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους είναι για τις λειτουργικές δαπάνες περίπου 6,6 εκατ. ευρώ, για τη μισθοδοσία του μόνιμου προσωπικού περίπου 25 εκατ. ευρώ, για την εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας 1,1 εκατ. ευρώ, για τις δαπάνες για μεταφορές μαθητών 13,7 εκατ. ευρώ και για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών 5,5 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα για επενδύσεις που είναι χρηματοδοτούμενες από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι περίπου 139 εκατ. ευρώ. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει ακόμη έσοδα 4,3 εκατ. ευρώ από τα τέλη μεταβίβασης οχημάτων, επιχειρηματική δραστηριότητα, από παράβολα και πρόστιμα και τέλος από ανταποδοτικές εισφορές. Τα λοιπά έσοδα τέλος της Περιφέρειας είναι προϋπολογισμού 14,6 εκατ. ευρώ.
Ο προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας είναι περίπου 26,2 εκατ. ευρώ, ενώ της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας είναι ύψους 21,5 εκατ. ευρώ, της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων ύψους 14,9 εκατ. ευρώ και της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας 18,1 εκατ. ευρώ.
Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, απαντώντας σε διαδοχικές ερωτήσεις συμβούλων της αντιπολίτευσης διατύπωσε το παράπονό του ότι «η σύνταξη του προϋπολογισμού είναι …παράλογη, καθώς οι Περιφέρειες δεν είναι επιχειρήσεις αλλά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Τάσου Τσιαπλέ για τα μέσα ατομικής προστασίας των εργαζομένων και την παροχή τροφίμων (γάλα) σε ειδικές κατηγορίες υπαλλήλων, ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας Γ. Μιχαλές ανέφερε ότι «η Περιφέρεια μόλις υποβληθούν οι σχετικές προτάσεις των υπηρεσιών, θα εγκρίνει τα σχετικά κονδύλια». Ακόμη ο κ. Μιχαλές διευκρίνισε ότι «τον Φεβρουάριο περίπου θα γίνει η τελική έγκριση του προϋπολογισμού, όταν οριστικοποιηθούν τα κονδύλια σε κεντρικό επίπεδο».
Με την ευκαιρία ο κ. Αγοραστός έδωσε συγχαρητήρια στην Οικονομική Υπηρεσία της Περιφέρειας, «το προσωπικό της οποίας είναι ελάχιστο, αλλά καταφέρνει πολλά».
Ο περιφερειάρχης σε αναφορά της Δέσποινας Αράπκουλε και το «αν προηγήθηκε διαβούλευση με τους φορείς και πολίτες για τη σύνταξη του προϋπολογισμού», υποστήριξε ότι «διαβούλευση κάνουμε καθημερινά, αλλά για τα έργα. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε για μισθούς, μεταφορά μαθητών, εκτέλεση προγραμμάτων, όπως η δακοκτονία κι άλλα που πραγματεύεται ο προϋπολογισμός».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ν. Τσιλιμίγκας πρότεινε στον Κ. Αγοραστό να μεταβούν στη Γερμανία και να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών (τον οποίο γνωρίζει) και να του ζητήσουν η επικείμενη επένδυση της αυτοκινητοβιομηχανίας WV να μην γίνει στη Σμύρνη της Τουρκίας, αλλά στον Βόλο, ώστε να δημιουργηθούν στην περιοχή μας 5.000 θέσεις εργασίας.

Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ
«Ναι» στον προϋπολογισμό από την αντιπολίτευση ψήφισαν η «Πράσινη Θεσσαλία» και η «Eλληνική Αυγή», λευκό η παράταξη «Η Θεσσαλία στην καρδιά μας» (Ν. Τσιλιμίγκας) και όχι η «Λαϊκή Συσπείρωση» (ΚΚΕ) και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  
Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass