ΜΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΕΣ ΚΟΡΥΦΩΝΟΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Η Λάρισα τιμά την επέτειο του Πολυτεχνείου

Δημοσίευση: 17 Νοε 2019 15:09

Με συγκεντρώσεις, πορείες και εορταστικές εκδηλώσεις τιμάται σήμερα, από φορείς και οργανώσεις της Λάρισας, η 46η επέτειος του μεγάλου ξεσηκωμού των φοιτητών και της νεολαίας μας στο Πολυτεχνείο. Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ξεκίνησαν από προχθές, με δρώμενα και ομιλίες στα σχολεία και κορυφώνονται σήμερα με πορείες.


Ειδικότερα, μία συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Ταχυδρομείου, στις 6 μ.μ., από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, πρωτοβάθμια σωματεία, την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, την Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας, την Ένωση Γυναικών Λάρισας, τον Σύλλογο Σπουδαστών ΣΤΕΦ, τον Σύλλογο Σπουδαστών ΣΕΥΠ και τον Σύλλογο Σπουδαστών Φοιτητικών Εστιών Λάρισας.  Τη δεύτερη συγκέντρωση οργανώνει το Νομαρχιακό Τμήμα Λάρισας της ΑΔΕΔΥ, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ρήγα Φεραίου (Νομαρχίας).

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Στο μεταξύ, ο Δήμος Λαρισαίων τιμώντας την επέτειο παρουσιάζει στις 8.30 απόψε στο Δημοτικό Ωδείο, ένα ιδιαίτερο μουσικό αφιέρωμα που όμοιό του δεν έχει παρουσιαστει σε καμιά περιφερειακή πόλη. Θα ακουστούν τραγούδια που σφράγισαν τον αντιδικτατορικό αγώνα των φοιτητών και αποτέλεσαν ταυτόχρονα εστία αντίστασης στην ηχορύπανση που προωθούσε η Χούντα.
Το αφιέρωμα θα αρχίσει με τα τραγούδια «Στον άγνωστο ποιητή» σε μουσική και ποίηση Μίκη Θεοδωράκη και «Κατάσταση Πολιορκίας» σε μουσική του Μίκη και ποίηση της «Μαρίνας».  Στη συνέχεια θα παρουσιαστούν τραγούδια από τους κύκλους «Ήλιος και Χρόνος», «Τα τραγούδια του Αντρέα» σε μουσική και ποίηση Μίκη Θεοδωράκη. Από ένα αφιέρωμα στο Πολυτεχνείο δεν θα μπορούσε να απουσιάσει ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Θα ακουστούν τα πιο εμβληματικά τραγούδια αυτής της περιόδου από τους κύκλους «Θητεία» σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου, «Χρονικό» σε ποίηση Κ. Χ. Μύρη και «Ήλιος ο Πρώτος» σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.
ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ
Επετειακές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε δήμους του νομού.
Στην Αγιά συγκεκριμένα, στις 6:30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» ο Δήμος, η δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ» και η τοπική Ομάδα Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης», θα πραγματοποιήσουν σχετική εκδήλωση.
Κατά τη διάρκεια αυτής θα απαγγελθούν αποσπάσματα σχετικά με το χρονικό του Πολυτεχνείου και θα ακουστούν τραγούδια από τους μαθητές της δημοτικής Μουσικής Σχολής.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΚΟΜΜΑΤΩΝ
Εξάλλου ανακοινώσεις για τη σημερινή επέτειο και το νόημά της εξέδωσαν και κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας σε ανακοίνωσή του σημειώνει, μεταξύ άλλων, πως ο αγώνας τους για την Παιδεία, την Ελευθερία και την Κοινωνική Δικαιοσύνη αποτελεί σημείο αναφοράς για την ιστορία του τόπου μας. Αποτελεί για εμάς πολύτιμη παρακαταθήκη που μας θυμίζει ότι με τη δράση μας μπορούμε να αναμετρηθούμε και να ανατρέψουμε καθεστώτα που μοιάζουν ακλόνητα. Αντλούμε δύναμη και έμπνευση από τον αντιδικτατορικό αγώνα, ιδίως σήμερα που ζούμε την άνοδο του πολιτικού και κοινωνικού αυταρχισμού διεθνώς και στη χώρα μας. Ο φετινές εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου γίνονται σε συνθήκες κυβερνητικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στον λαό και τη νεολαία. Ο ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας κάθε δημοκρατικό και προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει μαζικά και ειρηνικά στην επετειακή συγκέντρωση στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

ΤΟ ΚΚΕ
Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της, μεταξύ άλλων, σημειώνει ότι «ο φετινός εορτασμός αποκτά μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά - λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού. Να διαδηλώσουν ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εμπλοκή της Ελλάδας. Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού. Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
Εξάλλου η Αριστερή Παρέμβαση στη Θεσσαλία- Ανταρσία για την Ανατροπή καλεί με ανακοίνωσή της τους εργαζόμενους και τη νεολαία «σε μαζική και μαχητική συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές, αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και στις διαδηλώσεις για την επέτειο σε όλες τις πόλεις της Θεσσαλίας. Σμφωνα με την ανακοίνωση «θα είμαστε όλες κι όλοι εκεί, όπως θα είμαστε στην πρώτη γραμμή, σε κάθε μεγάλο και μικρό συλλογικό αγώνα στους δρόμους, τα πανεπιστήμια, τους χώρους εργασίας, τις γειτονιές και τα στρατόπεδα».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass