Χορεύοντας «συρτάκι» στη γη των Μάγιας και Αζτέκων

Ταξίδι της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας στο Μεξικό

Δημοσίευση: 18 Νοε 2019 20:04

Ολοκληρώθηκε, με επιτυχία, η παρουσία της Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας στο Μεξικό, ένα ταξίδι που χαρακτηρίστηκε από έντονα συναισθήματα, ως όνειρο ζωής, εξωτικό, καθώς τα μέρη που επισκέφτηκαν τα μέλη της Ακαδημίας,

τα αξιοθέατα στα οποία περιηγήθηκαν, οι εμπειρίες που αποκόμισαν από την εκεί παρουσία τους και οι πληροφορίες που συνέλεξαν για τον μεξικανικό πολιτισμό μόνο στη σφαίρα της φαντασίας και του παραμυθιού μπορούν να αποτυπωθούν.
Ο σύλλογος συμμετείχε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην πόλη Tulancingo του κρατιδίου Hidalgo. Το εν λόγω φεστιβάλ τελούσε υπό την αιγίδα της τοπικής κυβέρνησης και υποστηριζόταν από τον CIOFF (επίσημο βραχίονα της UNESCO για θέματα πολιτισμού). Μια παρουσία που στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς οι ήχοι της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, των ελληνικών νησιών, τα ακούσματα του «Ζορμπά» και των «Παιδιών του Πειραιά» έγιναν αντικείμενο ένθερμης υποδοχής. Στο συγκεκριμένο φεστιβάλ συμμετείχαν χορευτικά συγκροτήματα από Γερμανία, Εκουαδόρ, Κόστα Ρίκα, Περού, καθώς και τοπικά συγκροτήματα.
Η αποστολή, η οποία απαρτιζόταν από 32 χορευτές και μουσικούς της Ακαδημίας, αφίχθη στο πολυπληθές Mexico City, των 23.000.000 κατοίκων, τον τόπο καταγωγής της διάσημης ζωγράφου Φρίντα Κάλο, την πόλη όπου υπάρχουν εκατοντάδες παλιά αποικιακά κτίρια, διάσημες γκαλερί τέχνης – μουσεία, όμορφα πάρκα, μνημεία, μεγάλοι δρόμοι, περίτεχνες εκκλησίες. Τα μέλη του συλλόγου επισκέφτηκαν το περίφημο Μουσείο Καλών Τεχνών (Palacio de Bellas Artes), ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτίριο και ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας, ένας δημοφιλής προορισμός για καλλιτέχνες, μουσικούς, τραγουδοποιούς και συμφωνικές ορχήστρες. Ξεναγήθηκαν επίσης στον Μητροπολιτικό Καθεδρικό της Πόλης του Μεξικό (Catedral Metropolitana de la Asuncion de María), έναν από τους παλιότερους και μεγαλύτερους Ρωμαιοκαθολικούς ναούς της Αμερικής, χτισμένος επί ενός ιερού σημείου του Κεντρικού Ναού των Αζτέκων. Τέλος, περιηγήθηκαν στην πλατεία Συντάγματος της Πόλης του Μεξικό (Plaza de la Constitucion), τη σημαντικότερη πλατεία του Μεξικού και μια από τις μεγαλύτερες του κόσμου, χώρος στον οποίο βρίσκεται και το Εθνικό Παλάτι. Μετά από μία ολιγόωρη στάση στο σόκαλο (κεντρική πλατεία) για γνωριμία με τον πληθυσμό και επίσκεψη σε μικρές τοπικές εκθέσεις χειροτεχνίας, η αποστολή αναχώρησε για το Tulancingo, τον τόπο διεξαγωγής του φεστιβάλ. Είναι μία επαρχιακή πόλη των 160.000 κατοίκων, μια φτωχή και αγροτική περιοχή όπου κυριαρχούν τα συνοικιακά καταστήματα, οι μικρές, αλλά οργανωμένες αγορές, οι μικροπωλητές, αλλά και τα γνωστά brand names. Παντού μια τεράστια αγορά, όλοι πουλούν κάτι. Σε προσεγγίζουν πολύ ευγενικά και το ίδιο ευγενικά απομακρύνονται αν επιλέξεις να μην ψωνίσεις. Υπάρχει διάχυτη η χαρά της ζωής, μια διάθεση για γιορτή. Μια πόλη, η οποία στηρίζει το φεστιβάλ, αναμένει καρτερικά για αυτό, συμμετέχει και δραστηριοποιείται. Ένας λαός, βαθύτατα θρησκευόμενος, με έντονο το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και του σεβασμού προς τον πλησίον, με χαμόγελο και ευγενικό προφίλ, με αγάπη για το περιβάλλον, με διάθεση για προσφορά και συνεισφορά.
Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ έγινε η παρέλαση στους δρόμους της πόλης, μία πολύ συναισθητική και συγκινησιακή στιγμή για όλους τους συμμετέχοντες. Κατά μήκος της διαδρομής μικρά και μεγάλα παιδιά από όλα τα σχολεία της πόλης, ντυμένα ομοιόμορφα με τις σχολικές ενδυμασίες τους, ζητωκραύγαζαν τη λέξη Grecia και ανέμιζαν αυτοσχέδιες ελληνικές σημαίες, σημαιάκια και αναπαραστάσεις αρχαίων φιγούρων, δείχνοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το υψηλό επίπεδο της φιλοξενίας τους και την ευγένεια του χαρακτήρα και της κουλτούρας του μεξικανικού λαού. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε η μεγαλειώδης τελετή έναρξης, σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο σε μέγεθος, φωτισμό και ήχο, σκηνικό και με την παρουσία περισσοτέρων των 5.000 θεατών. Η τελετή έναρξης περιλάμβανε αρχικά μία σύντομη αναδρομή της ιστορίας του Μεξικό, από τη ζωή των Μάγιας και των Αζτέκων, την εισβολή των Ισπανών, οι οποίοι κατέλαβαν τη χώρα, μέχρι την ανεξαρτησία αυτής τον 19ο αιώνα. Όλα αυτά από επαγγελματίες χορευτές, σκηνογράφους, ενδυματολόγους και μουσικούς. Στο τέλος αυτής εμφανίστηκε στη σκηνή το σύνολο σχεδόν των παραδοσιακών ενδυμασιών της χώρας, σε μία πανδαισία χρωμάτων, φιγούρων και αναπαραστάσεων. Ακολούθησε η είσοδος στη σκηνή των χορευτικών τμημάτων, όλων των χωρών, η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ από τον κυβερνήτη του κρατιδίου του Hidalgo και η παρουσίαση των προγραμμάτων χορευτικών ομάδων. Η Ακαδημία παρουσίασε χορούς της Μακεδονίας με την ιδιαιτερότητα και τον δυναμισμό που διακρίνει αυτούς. Η εκδήλωση τελείωσε με την ανταλλαγή δώρων και επαίνων.
Τις επόμενες ημέρες του φεστιβάλ η Ακαδημία παρουσίασε χορούς της Ελλάδας, ενώ το αποκορύφωμα ήταν το συρτάκι και τον «Ζορμπά» όπου ήταν έκδηλη η γνωριμία με το μουσικό άκουσμα και η αναγνώριση για την Ελλάδα.
Τοπικοί σύλλογοι και φορείς της πόλης είχαν φροντίσει και έστησαν περίπτερο με θέμα την Ελλάδα, στο οποίο προβαλλόταν με εικόνες και βίντεο από αρχαιολογικούς χώρους. Παράλληλα, σεφ της πόλης είχαν φροντίσει να ετοιμάσουν με μεράκι και επιμέλεια ελληνικά εδέσματα, ενώ εντύπωση προκάλεσε η ύπαρξη εκατοντάδων ελληνικών σημαιών τις οποίες ανέμιζαν στον χώρο μικρά παιδιά, δίνοντας την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο μέρος της Ελλάδας. Προηγήθηκε της παράστασης της Ακαδημίας παρουσίαση της πλούσιας ιστορίας της Ελλάδας, ενώ δόθηκε η δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους να υποβάλουν ερωτήματα για αρχαίους φιλοσόφους, για τους θεούς του Ολύμπου και την αρχαία Ολυμπία.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass