«Συγγνώμη, αλλά αποτύχαμε»...

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ * Η ΠΑΡΑΔΟΧΗ- ΕΚΠΛΗΞΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΙΛΟΛΟΓΟ ΟΔΥΣΣΕΑ ΤΣΙΝΤΖΙΡΑΚΟ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2019 15:24

Με μια πολύ όμορφη εκδήλωση στην αίθουσα «Αλέξανδρος Αλεξούλης» του Πολιτιστικού Κέντρου «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, παρουσία αρκετού κόσμου, τιμήθηκε το βράδυ της Κυριακής η εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Κατά τη διάρκεια της γιορτής ακούστηκαν εμβληματικά τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη και Γιάννη Μαρκόπουλου και αναγνώσθηκαν αποσπάσματα σχετικά με το χρονικό του Πολυτεχνείου από την κ. Όλγα Καραθάνου, τον δήμαρχο κ. Αντώνη Γκουντάρα και τον φιλόλογο κ. Οδυσσέα Τσιντζιράκο.

Ο σχολιασμός και η παρουσίαση έγιναν από την καθηγήτρια κ. Γεωργία Ποτούλα. Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού, Ισότητας και Νεολαίας, Πέτρου Μπαρμπέρη, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο κ. Τσιντζιράκος εκ μέρους της Ομάδας Ιστορικής Έρευνας «Δημήτρης Αγραφιώτης, η οποία και συνδιοργάνωσε την εκδήλωση με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση «Καλυψώ».

Ο κ. Τσιντζιράκος αναφέρθηκε στα γεγονότα της εποχής, χαρακτήρισε τον ξεσηκωμό των φοιτητών ως πράξη «ηθικότατη, κοινωνικά και πολιτικά ορθή και εθνικά επιβεβλημένη», ενώ θέλοντας να δώσει τον συμβολισμό και το μήνυμα της εξέγερσης είπε πως «απέναντι στην κάθε μορφής πιεστική κηδεμονία, στην κάθε μορφής πατερναλιστική προστασία και στην κάθε μορφής αυταρχική εξουσία, ο πολίτης έχει χρέος να μην υπακούει». Επίσης, μίλησε εκτενώς και επιχείρησε να αποκρυπτογραφήσει το γεγονός ότι σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες, και ειδικά οι νέοι, «διατηρούν για τον συγκεκριμένο αγώνα μια εικόνα θολή, έχοντας τα γεγονότα αυτά ριγμένα σε μια άκρη του ιστορικού μας γίγνεσθαι, αποκομμένα από τόπο και χρόνο, ξεθωριασμένα ακόμα και σε δημοκρατικές συνειδήσεις και με εντελώς διαρρηγμένη τη σχέση αιτίου και αιτιατού».

Ο κ. Τσιντζιράκος αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε όλους αυτούς που «εξαργύρωσαν» τον αγώνα. Με ρεαλισμό, χωρίς ταμπού και μην ωραιοποιώντας τις καταστάσεις, ως είθισται σε τέτοιους εορτασμούς, έθεσε τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων, επέδωσε τις ευθύνες για τον ξεπεσμό, μα και τη συνεχιζόμενη φθίνουσα πορεία της δημοκρατικής Ελλάδας, στη γενιά αυτή του Πολυτεχνείου που, στην πορεία των χρόνων που ακολούθησαν, έχασε, ηθελημένα ή μη, τις αξίες της, περιγράφοντας πως το τότε αίτημα των φοιτητών «ΨΩΜΙ – ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» ποτέ δεν μπόρεσε να πραγματωθεί στην αληθινή του έννοια. Μετατράπηκε, όπως είπε, ως προς το «ΨΩΜΙ», στην αναζήτηση μορφωμένων Ελλήνων μιας θέση στον ήλιο σε ανήλιαγες χώρες μακρινές, η «ΠΑΙΔΕΙΑ» αξιακά απογυμνώθηκε και υβριδικά μεταλλάχθηκε από τον πρωταρχικό της σκοπό και ρόλο, έγινε αντικείμενο εμπορίου περνώντας τους νέους με τη σφραγίδα της Πολιτείας στο λεγόμενο επιστημονικό προλεταριάτο, ενώ όσον αφορά στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», αυτή κατάντησε συνώνυμο της ασυδοσίας και της κατά το δοκούν ερμηνείας του καθενός. Ο κ. Τσιντζιράκος ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας «Συγγνώμη, αλλά αποτύχαμε», απευθυνόμενος έτσι προς τις νέες γενιές Ελλήνων κι εκπλήσσοντας φυσικά το κοινό που τον καταχειροκρότησε για την τόλμη της παραδοχής της γενιάς που ηλικιακά εκπροσωπεί.

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι καθηγητές της Μουσικής Σχολής Αγιάς Παναγιώτης Σδράλης και Χριστίνα Κάστρου που συνόδευσαν επίσης με μπουζούκι και κιθάρα αντίστοιχα. Στο πιάνο ήταν η Σόνια Σαπουνά, στην κιθάρα η Χρυσάνθη Γουργιώτη, ο Ευάγγελος Δάλλας, ο Θεόδωρος Δρόλιας κι ο Αναστάσης Λάγγας. Στο τραγούδι και στην κιθάρα ο Χρήστος Καββαδίας, στο τραγούδι και στην ηλεκτρική κιθάρα ο Μάκης Καββαδίας. Τη χορωδία αποτέλεσαν, πλην των Χρήστου και Μάκη Καββαδία, οι Αντώνης Γκουντάρας, Όλγα Καραθάνου, Έλενα Κούκα, όπως και οι μαθητές Μερόπη Κουιμίκογλου, Αρμέντζο Κουρμπίμπο, Μελίνα Κουρμπίμπο, Φιλόλαος Μπαλογιάννης, Κατερίνα Σιμέτη και Νικολέτα Τυρόβα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωάννης Αργυρούλης, οι αντιδήμαρχοι Ζάχος Μπατζιόλας και Νίκος Ντάγκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αντώνης Μπελιάς, Χρήστος Σκαρκάλης και Βασίλης Σμυρλής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγιάς Γεώργιος Κούκας, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Μεγαλοβρύσου Ευάγγελος Λάμπρου, ο ιστοριοδίφης Ιωάννης Μανίκας, ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αγιάς Νίκος Ντάβας, εκπαιδευτικοί και μέλη συλλόγων της περιοχής.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass