Διαφωνία περί εγγραμματισμού της βλάχικης γλώσσας

Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΩΝ ΒΛΑΧΩΝ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2019 22:10
Από παρέλαση χορευτικού της Ομοσπονδίας Βλάχων Από παρέλαση χορευτικού της Ομοσπονδίας Βλάχων

Άμεση ήταν η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων (ΠΟΠΣΒ), την οποία υπογράφει ο πρόεδρος Μιχάλης Μαγειρίας, στην αποτύπωση της βλάχικης διαλέκτου σε διάφορα αλφάβητα, επισημαίνοντας ότι «ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμία νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης».

Με ανακοίνωσή της η ΠΟΠΣΒ, δίνει έμμεση απάντηση στην Επιστημονική Εταιρεία Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων, που πρόσφατα διοργάνωσε ημερίδα με αντικείμενο τη διάσωση της διαλέκτου, στα Ιωάννινα, με τη συνεργασία του Τμήματος Φιλολογίας Ιωαννίνων και συμφωνήθηκε η χρησιμοποίηση περισσοτέρων του ενός αλφαβήτου στη διδασκαλία της.

Ως γνωστόν η βλάχικη γλώσσα είναι μοναδική και ξεχωριστή, καθώς δεν έχει γραφή, είναι προφορική και διαφέρει η τοπική διάλεκτος ανάλογα με την τοποθεσία στην οποία ομιλείται, παραμένοντας αναλλοίωτη στον χρόνο. Μάλιστα η ανακοίνωση κοινοποιήθηκε σε όλη την ελληνική ηγεσία, έως τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, εφιστώντας την προσοχή και κάνοντας λόγο για κίνδυνο στο μέλλον ακόμα και δημιουργία μειονοτήτων εντός του ελλαδικού χώρου στις επόμενες γενιές.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΒ αναφέρει: «Θα θέλαμε να τονίσουμε γι’ άλλη μια φορά ότι απόλυτος εκφραστής της Ιστορίας και της Λαογραφίας των Βλάχων στον Ελλαδικό χώρο με κάθε νομιμότητα είναι το Δευτεροβάθμιο όργανο της πλειονότητας σχεδόν των Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων, η Π.Ο.Π.Σ. Βλάχων. Όσον αφορά στο γλωσσικό θέμα, μόνιμος τρόπος έκφρασης της πλειονότητας των Βλάχων είναι τα κατά τόπους προφορικά ιδιώματα της βλαχικής αποτυπωμένα από όποιον το επιθυμεί με ελληνικό αλφάβητο οικείο και γνωστό σε όλους τους Βλάχους του ελλαδικού χώρου. Μεμονωμένες ομάδες ατόμων ή Συλλόγων δεν έχουν καμία νομιμοποίηση αλλαγής της υφιστάμενης κατάστασης. Να επισημάνουμε επίσης ότι λατινική αποτύπωση της βλαχικής χωρίς να έχει λυθεί επίσημα το θέμα των διεκδικήσεων της ξένης προπαγάνδας με άλλοθι το γλωσσικό εμπεριέχει τον κίνδυνο εθνογένεσης και δημιουργίας μειονότητας με απρόβλεπτες συνέπειες για τις επόμενες γενιές».

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Επιστημονικής Εταιρείας Μελέτης του Πολιτισμού των Βλάχων Βασίλης Νιτσιάκος από την ημερίδα τόνισε μεταξύ άλλων: «Ξέρουμε ότι η βλάχικη είναι μια γλώσσα, κατά κανόνα προφορική, με πολλά ιδιώματα και διαλέκτους. Σκοπός μας δεν είναι να την ομοιογενοποιήσουμε, αλλά να καταγράψουμε όλη αυτή την πολυμορφία της. Σκοπός μας δεν είναι να επιβάλουμε την άποψη κάποιων ανθρώπων, αλλά να αναδείξουμε το θέμα σε ένα πλαίσιο διαλόγου, να ακούσουμε τους επιστήμονες και τις προτάσεις τους».

Γ. Γκαντέλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass