Ειδική συνεδρίαση για τη δημόσια υγεία

ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ * ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΦΟΡΕΩΝ ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2019 22:18

Ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με μοναδικό θέμα τα προβλήματα της δημόσιας υγείας θα συγκαλέσει τον ερχόμενο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, Δημ. Δεληγιάννης.

Τα προβλήματα δημοσίων φορέων της υγείας ήρθαν ξανά στην επικαιρότητα με πρωτοβουλία των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, ενώ ειδικότερα προβλήματα κλινικών, μετά από δημοσιεύματα και παρεμβάσεις, μεταφέρθηκαν στη Βουλή μετά από ερωτήσεις βουλευτών του νομού.

Ωστόσο οι σχετικές πρωτοβουλίες (ειδικές συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, ερωτήσεις, έκδοση ψηφισμάτων κ.λπ.) παρότι επιβαλλόμενες, έχουν χαρακτήρα περιοδικής διεκδίκησης, ενώ παραβλέπουν ή δεν καταλήγουν στην ανάγκη συγκρότησης μετώπου φορέων της Λάρισας που θα διεκδικήσει την επίλυση των προβλημάτων μετά από ιεράρχηση.

Έτσι τα όποια ψηφίσματα, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν μετά από πολύωρες συνεδριάσεις τοπικών συμβουλίων, καταλήγουν σε πολυσέλιδα υπομνήματα τα οποία αραχνιάζουν στα συρτάρια υπουργών και γενικών γραμματέων. Με αποτέλεσμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα τα ίδια προβλήματα των τοπικών νοσοκομείων να έρχονται ξανά στην επικαιρότητα.

Την ώρα που το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα από τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης, σε αντίθεση με άλλα νοσοκομεία της περιοχής αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία άλλων περιφερειών όπου οι χρηματοδοτήσεις δεν μειώθηκαν. Όταν τα τελευταία χρόνια με αφορμή και την οικονομική κρίση αυξάνεται διαρκώς ο αριθμός των πολιτών που αναζητούν υπηρεσίες στο ΠΠΓΝΛ και θα έπρεπε να είχαν ληφθεί αποφάσεις που να αφορούσαν στην κτιριακή επέκταση του νοσοκομείου που καλύπτει ανάγκες της Θεσσαλίας αλλά και της Στερεάς Ελλάδας.

Την ώρα επίσης που το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας έχει από χρόνια εγκαταλειφθεί αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα ελλείψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ενώ ο ξενοδοχειακός εξοπλισμός είναι περασμένων δεκαετιών με τις συνθήκες νοσηλείας, σε πολλές κλινικές να μην τιμούν ασθενείς, γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία 20 χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική επένδυση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας στα νοσοκομεία της Λάρισας, οι φορείς των οποίων ελπίζουν στις χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας –μέσω του ΕΣΠΑ- για την απόκτηση σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Περιττό να αναφερθεί πως την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής «νοσούν», στη Λάρισα εντείνονται διαρκώς οι επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα με νέες δομές και παροχή υπηρεσιών όχι μόνο σε επίπεδο πρόληψης αλλά και σε επίπεδο νοσηλείας, καθ' όλο το 24ωρο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Το θέμα της δημόσιας υγείας τέθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας με πρωτοβουλία της δημοτικής παράταξης, «Λαϊκή Συσπείρωση», η οποία κατέθεσε πρόταση ψηφίσματος.

Πρόταση που δεν υιοθετήθηκε τελικά με αφορμή και τη διαφορετική πολιτική προσέγγιση του θέματος ενώ αντιπροτάθηκε ειδική συνεδρίαση. Έτσι, όπως διευκρίνισε στην «Ε» ο κ. Δεληγιάννης, «εντός του Δεκεμβρίου θα υπάρξει ξεχωριστή συνεδρίαση για τα θέματα της δημόσιας υγείας στη Λάρισα» στην οποία συνεδρίαση θα κληθούν να παραστούν εκπρόσωποι, της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας, της Περιφέρειας, της Ιατρικής Σχολής, των νοσοκομείων, επιστημονικών φορέων (Ιατρικός Σύλλογος) κα.

Η συνεδρίαση θα προσδιορισθεί τις επόμενες ημέρες, αφού νωρίτερα συνέλθει η προσφάτως συγκροτηθείσα άτυπη Επιτροπή Υγείας του Δήμου Λαρισαίων, με σκοπό να προετοιμάσει τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass