Βγάζουν… καπνούς με τον αντικαπνιστικό!

ΕΞΩ ΦΡΕΝΩΝ ΜΕ ΤΑ «ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΟΥ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΚΑΦΕ-ΜΠΑΡ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Δημοσίευση: 26 Νοε 2019 22:00

«Ασάφειες στην ερμηνεία των εξωτερικών χώρων, όπως αυτοί παρουσιάζονται στον νέο αντικαπνιστικό νόμο», καταγγέλλουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και μπαρ της Λάρισας, φανερά εξοργισμένοι, καθότι τα πρώτα πρόστιμα στη Λάρισα επιβλήθηκαν όπως ισχυρίζονται, για κάπνισμα σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων.

Το γεγονός προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, με αποτέλεσμα ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Καφετεριών και Μπαρ της Λάρισας να συγκαλέσει χθες το μεσημέρι έκτακτη συνέλευση, στο Επιμελητήριο Λάρισας, προκειμένου τα μέλη του να συζητήσουν το θέμα.

«Είναι θολό τοπίο ως προς το ποιοι είναι οι εξωτερικοί χώροι και απαιτούμε διευκρινίσεις…», δήλωσε στην «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Καφετεριών και Μπαρ της Λάρισας κ. Αλέξανδρος Σακελλάρης, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι: «Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε καφετέριες -μπαρ στο κέντρο της Λάρισας ήταν καθαρά «πρόστιμα εντυπωσιασμού» καθώς αφορούσαν σε εξωτερικούς χώρους καταστημάτων, όπως αυτοί είναι βεβαιωμένοι στον κανονισμό του Δήμου Λαρισαίων όπου πληρώνουμε τη χρήση τους. Δεν είναι εσωτερικοί χώροι. Αντίθετα, στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων ο κόσμος έχει συμμορφωθεί και δεν καπνίζει κανείς…».

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, προσεχώς θα ακολουθήσει νέα γενική συνέλευση μελών του Συλλόγου, ενώ ο Σύλλογος προτίθεται να καλέσει τους βουλευτές του νομού Λάρισας προκειμένου να θίξει το θέμα των εξωτερικών χώρων.

Επίσης, ο πρόεδρος ανάφερε στην «Ε», πως ο Σύλλογος συντάσσεται με τη θέση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων –ΠΟΕΣΕ- (της οποίας είναι μέλος), η οποία πρόσφατα είχε καταθέσει τις ενστάσεις της σχετικά με τους εξωτερικούς χώρους, στον νέο αντικαπνιστικό νόμο.

Συγκεκριμένα η ΠΟΕΣΕ ανακοίνωσε: «Επειδή το τοπίο για τους «εξωτερικούς χώρους» σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είναι ιδιαίτερα θολό και παρουσιάστηκαν διάφορα προβλήματα κατά τους ελέγχους, αποστείλαμε στις 14/11/2019 στον υπουργό Υγείας και στην Αρμόδια Διεύθυνση Δημόσιας Υγιεινής και στη Διεύθυνση Εξαρτήσεων επιστολή στην οποία μεταξύ άλλων τίθενται τα παρακάτω ερωτήματα και για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απάντηση.

1. Επιτρέπεται το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο με σκέπαστρο (π.χ. τέντα, ομπρέλα) και περιμετρικά ανοικτό από δύο πλευρές;

2. Επιτρέπεται το κάπνισμα στον εξωτερικό χώρο χωρίς στέγαστρο και περιμετρικά κλειστό;

3. Επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο με κινούμενη ή σταθερή οροφή και ανοικτό από 2 πλευρές;

4. Επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο με σκέπαστρο σταθερό ή μη και ανεμοφράκτη ύψους 1,2 μέτρων;

5. Επιτρέπεται το κάπνισμα σε εξωτερικό χώρο ανοικτής οροφής και περιμετρικά ανοιχτό σε 1 πλευρά;

Σε νεότερη επικοινωνία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις του Υπουργείου, ενημερωθήκαμε ότι ακριβώς εκείνη την ώρα πραγματοποιούταν σύσκεψη των εμπλεκόμενων Διευθύνσεων σχετικά με την παροχή διευκρινίσεων σε ό,τι αφορά στην εν γένει κατάσταση και συνεπώς είμαστε σε αναμονή σχετικής ενημέρωσης ή την έκδοσης διευκρινιστικής εγκυκλίου από το Υπουργείο».

Όσον αφορά γενικότερα στο νέο νόμο, οι θέσεις της είναι οι εξής:

«Εξαίρεση από την εφαρμογή του νόμου των αμιγώς μπαρ και των

κέντρων διασκέδασης.

Δυνατότητα στις καφετέριες πλήρους διαχωρισμένου χώρου

καπνιζόντων (όπως π.χ. στην Αυστρία).

Eξαίρεση των επαγγελματιών από την εφαρμογή προστίμου, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος (ενδείξεις απαγόρευσης καπνίσματος, μη ύπαρξη σταχτοδοχείων, ύπαρξη ειδικού βιβλίου αναφοράς, ενημέρωση-σύσταση πελατών περί απαγόρευσης καπνίσματος) και το πρόστιμο να βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τον παραβάτη καπνιστή».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ

Σύμφωνα με τον αντικαπνιστικό νόμο: «Εκτός από όσες απαγορευτικές ή περιοριστικές διατάξεις ισχύουν και εφαρμόζονται ήδη, απαγορεύεται πλήρως, το κάπνισμα και η κατανάλωση προϊόντων καπνού στους ακόλουθους χώρους:

(α) σε όλους τους δημόσιους ή ιδιωτικούς χώρους, κλειστούς ή στεγασμένους, που χρησιμοποιούνται για την παροχή εργασίας, εξαιρουμένων των χώρων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή προϊόντων καπνού,

(β) σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ιδίως τα καταστήματα παρασκευής και προσφοράς φαγητών, ποτών, γλυκισμάτων, κάθε είδους παρασκευασμάτων γάλακτος, μικτών καταστημάτων και κέντρων διασκέδασης κατά την έννοια των διατάξεων της υπ’ αριθ. Υ1γ/Γ.Π./οικ.47829/2017 Υγειονομικής Διάταξης (Β΄ 2161), εξαιρουμένων των εξωτερικών τους χώρων, σε περίπτωση που είναι περιμετρικά ανοικτοί σε δύο πλευρές τουλάχιστον. Ως «εσωτερικός χώρος», για την εφαρμογή του παρόντος, νοείται και το αίθριο ή ο χώρος με συρόμενη ή αποσπώμενη οροφή, όπως και κάθε χώρος, με σκέπαστρο και ταυτόχρονα κλεισμένος με οποιονδήποτε τρόπο περιμετρικά.

(γ) στους παντός είδους κλειστούς χώρους αναμονής,

(δ) στα αεροδρόμια, εξαιρουμένων των χώρων που ειδικά θα προσδιοριστούν για τους καπνιστές,

(ε) στους σταθμούς μεταφορικών μέσων και επιβατικών σταθμών λιμένων,

(στ) στα παντός είδους κυλικεία,

(ζ) στα παντός είδους μέσα μαζικής μεταφοράς συμπεριλαμβανομένων των επιβατηγών δημόσιας χρήσης αυτοκινήτων, με μετρητή (ταξί) και αγοραίων,

(η) στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα, ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών».

 

ΛΕΝΑ ΚΙΣΣΑΒΟΥ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass