Προβληματισμός για την ασφάλεια, κόντρα για την απευθείας ανάθεση

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ΣΤΟ «ΠΑΡΚΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ» *«Η ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΠΕΔΕΙΞΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΤΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ *«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΛΟΓΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΘΕΙ Η ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΑΝΑΘΕΣΗ» ΑΠΑΝΤΗΣΕ Η ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ

Δημοσίευση: 27 Νοε 2019 22:10

Την εκμίσθωση χωρίς δημοπρασία εγκατάστασης Λούνα Παρκ κατά τη λειτουργία του «Πάρκου των Ευχών» αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρισας κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση. Η απόφαση της δημοτικής αρχής να επιλέξει εταιρεία με απευθείας ανάθεση προκάλεσε την αντίδραση της μείζονος αντιπολίτευσης, ενώ άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης διαφοροποιήθηκαν και υπερψήφισαν την εισήγηση.

Η συζήτηση, ωστόσο, η οποία έγινε υπό στη σκιά του θανατηφόρου δυστυχήματος στον Αλμυρό το περασμένο καλοκαίρι, απέδειξε για πολλοστή φορά τόσο το νομοθετικό κενό όσο και την αδυναμία Υπηρεσιών των Δήμων να ασκήσουν πραγματικό έλεγχο στα προσφερόμενα μηχανήματα των λούνα παρκ, παρότι πρόκειται για θέμα μείζονος σημασίας, που δεν είναι άλλο από την ασφάλεια των παιδιών. Με όλες τις παρατάξεις να ταυτίζονται στο σκέλος της ασφάλειας και της λήψης μέτρων προστασίας.

Ο δήμαρχος Λαρισαίων Απ. Καλογιάννης, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την επιλογή της εταιρείας που θα αναλάβει φέτος το λούνα παρκ, υπενθυμίζοντας μάλιστα το παράδειγμα του Παζαριού της Λάρισας το περασμένο φθινόπωρο, υπογράμμισε πως «η διαγωνιστική διαδικασία απέδειξε ότι τελικά δεν επιτυγχάνεται η ασφάλεια». Με την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ρένα Καραλαριώτου να απαντά χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνη» τη «λογική της δημοτικής αρχής για να δικαιολογηθεί η απευθείας ανάθεση».

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Παν. Νταή εισηγούμενος το θέμα να σημειώνει πως ο Δήμος Λαρισαίων προχωρά στην απευθείας ανάθεση «θέτοντας τους στόχους να υπάρχει βιβλίο κατασκευής και βιβλίο ελέγχου, οι χειριστές των μηχανημάτων να μην είναι ανειδίκευτοι εργαζόμενοι, αλλά πιστοποιημένοι και όλη η εγκατάσταση να πιστοποιηθεί από εθνικό σύστημα πιστοποίησης».

Θίγοντας παράλληλα το ασαφές νομοθετικό κενό στο σκέλος της ασφάλειας, με τον κ. Καλογιάννη να παρεμβαίνει με αφορμή και την ατομική ευθύνη του δημάρχου και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σύμβουλοι της οποίας έθεσαν ερωτήματα ως προς τη διαδικασία (σ.σ. προσφορές από άλλες εταιρείες, δυνατότητα υπεκμίσθωσης από τον ανάδοχο κ.λπ.) να τονίζει ότι «αναλαμβάνω την ευθύνη, δώστε μας μια ευκαιρία να επιλέξουμε μια λύση με καλά μηχανήματα. Δεν διασφάλισαν οι διαγωνιστικές διαδικασίες το θέμα της ασφάλειας, δεν υπάρχει καθαρό νομοθετικό πλαίσιο».

«Ακούσθηκε μια επικίνδυνη λογική» τόνισε η κ. Καραλαριώτου «για να δικαιολογηθεί η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης. Δεν συμφωνούμε με αυτή τη λογική, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας διαγωνισμός που να ορίζει τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θέλει η δημοτική αρχή» πρόσθεσε η κ. Καραλαριώτου καταψηφίζοντας την εισήγηση.

Την εισήγηση καταψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης του ΚΚΕ Π. Κρίκης εστιάζοντας σε συγκεκριμένα άρθρα της σύμβασης (υπεκμίσθωση κ.λπ.) θίγοντας επίσης θέματα που δεν διασφαλίζει η σύμβαση, αναφέροντας χαρακτηριστικά τη δωρεάν χρήση από ανέργους και τις οικογένειές τους ή το αντίτιμο των εισιτηρίων που «είναι ακριβό για ελάχιστο χρόνο».

Την εισήγηση υπερψήφισαν οι επικεφαλής παρατάξεων Παν. Γούλας και Κων. Βαϊούλης αναγνωρίζοντας «την ευθύνη του δημάρχου», ενώ λευκό ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του Νίκ. Γαμβρούλα λέγοντας ότι «δεν γνωρίζουμε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε».

Η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, αφού νωρίτερα ο κ. Καλογιάννης τόνισε σε έντονο ύφος ότι «η απευθείας ανάθεση είναι ένας από τους τρόπους επιλογής, αλλά ένας νόμιμος τρόπος» απαντώντας στον σύμβουλο της παράταξης Καραλαριώτου Δημ. Παπαποστόλου που σημείωσε ότι «γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια νομιμοποίησης των αναθέσεων».

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Στη χθεσινή συνεδρίαση εκλέχθηκαν αντιπρόσωποι του Δήμου Λαρισαίων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συνδέσμου Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Δήμων και Κοινοτήτων Ν. Λάρισας: Από την παράταξη της δημοτικής αρχής, πέραν του δημάρχου Απ. Καλογιάννη, εκλέχθηκαν οι εξής 8 σύμβουλοι: Ρ. Απρίλη, Κ. Γιαννακόπουλος, Θ. Δαούλας, Ντ. Διαμάντος, Γ. Ζαούτσος, Θ. Καφφές, Παν. Νταής και Δημ. Τάχος. Από την παράταξη Καραλαριώτου εκλέχθηκαν οι εξής 5 σύμβουλοι: Ρ. Καραλαριώτου, Χρ. Τερζούδης, Μ. Καμηλαράκη, Α. Ανδριτσόπουλος και Κ. Αργυρόπουλος.

ΜΕΤΑΒΟΛΕΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε τις προτάσεις για τις μεταβολές των σχολικών μονάδων του Δήμου Λαρισαίων για το σχολικό έτος 2020-2021, οι οποίες έχουν ως εξής:

Προσθήκη ειδικοτήτων: Στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας: α) Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ. β) Κομμωτικής και Αισθητικής Τέχνης. γ) Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών. δ) Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού. ε) Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης.

Στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας: Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης. Στο 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας: Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου. Στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας: Βοηθός Φαρμακείου.

Κατάργηση ειδικοτήτων: Στο 3ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας: Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού. Προσθήκη τομέων: Στο 4ο ΕΠΑΛ Λάρισας: α) Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας. β) Τομέας Διοίκησης και Οικονομίας. Στο 6ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Λάρισας: Τομέας Υγείας Πρόνοιας και Ευεξίας. Στο 7ο ΕΠΑΛ Λάρισας: α) Τομέας Οικονομίας και Διοίκησης. β) Τομέας Μηχανολογίας.

 

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass