Η Λάρισα τίμησε τις ηρωίδες της Κύπρου

-ΣΥΓΚΙΝΗΣΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΙΣ ΧΑΡΙΤΑ ΜΑΝΤΟΛΕΣ, ΕΛΕΝΗ ΦΩΚΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ ΕΥΘΥΜΙΟΥ *Γ. ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ: ΝΑ ΞΥΠΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙ Ο ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2019 22:20

 «Η Κύπρος για 45 χρόνια αντέχει και αντιστέκεται, ενώ κατέχεται. Είναι ανάγκη να ξυπνήσουμε τη συλλογική μας συνείδηση για να μη χαθεί ο κυπριακός ελληνισμός.

Η πολιτική ηγεσία οφείλει εδώ και τώρα να διεκδικήσει λύση. Θέλουμε λύση αληθινή και με προοπτική. Δεν θα δεχτούμε λύση τουρκικών προδιαγραφών». Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδος κ. Γιώργος Συλλούρης, στη διάρκεια της εκδήλωσης - αφιέρωμα στις γυναίκες της αντίστασης κατά της τουρκικής κατοχής, Χαρίτα Μάντολες, Ελένη Φωκά και Ελένη Ευθυμίου του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Λάρισας κ. Ντίνος Αυγουστή κατά την έναρξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο να πραγματοποιηθεί το αφιέρωμα στις τρεις αυτές γυναίκες ηρωίδες, οι οποίες παρά την ταλαιπωρία και τα δεινά που πέρασαν έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου. «Αυτές τις γυναίκες δεν τις βράβευσε ποτέ η επίσημη Πολιτεία. Ως σύλλογος έχουμε στόχο να παρεμβαίνουμε με δράσεις ενημερωτικές για το τι συμβαίνει στην πατρίδα μας. Αν απελευθερωθεί τότε θα έχουμε τον χρόνο για χορούς και τραγούδια», σημείωσε μεταξύ άλλων.

Καίρια ήταν και η παρέμβαση του εκπαιδευτικού κ. Νίκου Ράπτη που τόνισε ότι πρέπει κάποτε να μπει στα σχολικά βιβλία και η Κύπρος. «Δεν διδάσκουμε τη Κύπρο. Τα παιδιά μας γνωρίζουν μόνο όσα τους μεταφέρουμε εμείς. Πρέπει κάποτε να μπει στα βιβλία» είπε χαρακτηριστικά.

Ο αντιπεριφερειάρχης κ. Χρήστος Καλομπάτσιος στον χαιρετισμό του δήλωσε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του Συλλόγου Κυπρίων και πρόσθεσε «Υποκλίνομαι σε αυτές τις τρεις ηρωίδες που αποτελούν παράδειγμα αγάπης, θάρρους και αφοσίωσης». Ο αντιδήμαρχος κ. Γιάννης Αλεξούλης σημείωσε ότι μόνο σεβασμός και αγάπη υπάρχει για εκείνους που θυσιάζουν τη ζωή τους για την Ιδέα.

Στη συνέχεια της εκδήλωσης στο κατάμεστο από κόσμο «Χατζηγιάννειο» η Χαρίτα Μάντολες, η γυναίκα με τους έξι αγνοούμενους (σύζυγο, πατέρα και στενούς συγγενείς), τους οποίους οι Αττίλες δολοφόνησαν μπροστά στα μάτια της, διηγήθηκε τη συγκλονιστική ιστορία των εν ψυχρώ εκτελέσεων και τη μετέπειτα ζωής της. Συγκλονιστικές ήταν και οι μαρτυρίες της Ελένης Φωκά, της διδασκάλισσας που με κίνδυνο της ζωή της αφιερώθηκε στον αγώνα της απελευθέρωσης, διδάσκοντας κάτω από τις κάννες των τουρκικών όπλων στα σκλαβωμένα Ελληνόπουλα της Καρπασίας ελληνικά γράμματα και ελληνική ιστορία, μέχρι που το κατοχικό καθεστώς την έδιωξε βίαια από τη γη των πατέρων της και της Ελένη Ευθυμίου που έζησε μαζί με τη Χαρίτα Μάντολες τη φρίκη των εν ψυχρώ εκτελέσεων των δικών της ανθρώπων. Για τη ζωή της Χαρίτα Μάντολες, όπως την κατέγραψε στο βιβλίο της «Ως αληθώς», μίλησε και η συγγραφέας Ευρυδίκη Παπαδοπούλου Περικλέους.

Ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, συγκλονισμένος από τις αφηγήσεις των τριών γυναικών, μίλησε για τον αγώνα των Κυπρίων και βράβευσε τις τρεις γυναίκες για τη μάχη που δίνουν όλα αυτά τα χρόνια για την απελευθέρωση της πατρίδας τους.

Η βραδιά έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα από τη Φιλαρμονική της 1ης Στρατιάς και το χορευτικό του Συλλόγου Κυπρίων Νομού Λάρισας.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλίας Αστέριος Μαντζιώκας, ο υποδιοικητής της 1ης Στρατιάς Γιάννης Παπαναγνώστου, ο πρώην διοικητής Στρατιάς κ. Δ. Ζερβάκης, η διευθύνουσα Εφετείου Λάρισας κ. Χρυσούλα Χαλιαμούρδα, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Δρ. Γεώργιος Δοδοντσάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας κ. Δ. Παπαποστόλου, η διευθύντρια του Λαογραφικού Ιστορικού Μουσείου Λάρισας κ. Φανή Καλοκαιρινού, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, καθώς και πρόεδροι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της πόλης.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass