Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλα έτοιμα για τον χειμώνα…

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Δημοσίευση: 30 Νοε 2019 22:04

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Τυρνάβου στο Δημαρχείο με θέμα: «Δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων ενόψει της χειμερινής περιόδου 2019-2020».

Συζητήθηκαν θέματα για την καλύτερη απόδοση των μέτρων πολιτικής προστασίας και η περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στην αρχή της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Γκάτσος έθεσε υπόψη τα ζητήματα της συνεδρίασης σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων και συγκεκριμένα:

 -Να γίνεται διακοπή της κυκλοφορίας στα σημεία διάβασης χειμάρρων του τοπικού οδικού δικτύου με συνεργασία ΑΤ Τυρνάβου και Δήμου Τυρνάβου τοποθετώντας κατάλληλη προσωρινή σήμανση κάθε φορά που κρίνεται απαραίτητο. Επίσης ο Δήμος θα προσπαθήσει να προμηθευτεί και να τοποθετήσει μόνιμη σήμανση με πινακίδες Κ-25 καθώς και ενημερωτικές με σχετικό προειδοποιητικό κείμενο.

-Να υπάρχει ετοιμότητα για την αντιμετώπιση λασποροών ειδικά στην περιοχή Λυγαριάς και Αργυροπουλίου, καθώς και υπερχείλισης αντιπλημμυρικών αυλάκων ειδικά στην περιοχή της Ροδιάς.

-Οι εκπρόσωποι των ΤΟΕΒ δήλωσαν ότι έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες όσον αφορά στα πρόχειρα φράγματα της θερινής περιόδου.

-Οι εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΤ ενημέρωσαν για την κατάσταση των δικτύων συλλογής όμβριων υδάτων στις πόλεις και τους οικισμούς του Δήμου δηλώνοντας ετοιμότητα όσον αφορά στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων αλλά και ότι διαθέτουν ηλεκτροκίνητες αντλίες απάντλησης υδάτων και μηχάνημα έργου τύπου JCB. Επίσης ενημέρωσαν ότι έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός και η συντήρηση του υπόγειου δικτύου αγωγών όμβριων υδάτων. Τόνισαν ότι πρέπει σε συνεργασία με το τμήμα καθαριότητας του Δήμου να απομακρύνονται τα φύλλα δέντρων που τυχόν σκεπάζουν σχάρες φρεατίων υδροσυλλογής.

Ο εκπρόσωπος του 730ΤΜΧ-ΓΦ δήλωσε ότι μπορεί να διαθέσει χειριστή και μηχάνημα έργου, στο πλαίσιο του προγραμματισμού εργασιών της μονάδας, μετά από αίτημα του Δήμου προς την 1η Στρατιά.

Σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση κινδύνων από χιονοπτώσεις και παγετό:

-Να επικαιροποιηθεί η κατάσταση των μηχανημάτων έργου και λοιπών μέσων τόσο των δημοτικών όσο και των ιδιωτών, οι οποίοι θα ειδοποιηθούν σχετικά.

 Να γίνει έλεγχος επάρκειας αλατιού και νέα προμήθεια του απαιτούμενου αλατιού για την τρέχουσα χειμερινή περίοδο.

-Σημεία που πλήττονται πρώτα από τον παγετό στην περιοχή του Δήμου είναι οι γέφυρες Δαμασίου, επαρχιακής οδού Ροδιάς Αμπελώνα, εισόδου πόλης Τυρνάβου και οι Υπηρεσίες του Δήμου είναι προετοιμασμένες για τις προβλεπόμενες ενέργειες.

-Η υπηρεσία του Δασαρχείου Λάρισας παραμένει ανοιχτή καθημερινά διαθέτοντας προσωπικό και τέσσερα οχήματα τύπου τζιπ για την περιοχή αλλά και Δασολόγο με δύο Δασοφύλακες στο γραφείο που παραχωρήθηκε από τον Δήμο Τυρνάβου κάθε Τρίτη και Πέμπτη.

-Το Α.Τ. Τυρνάβου συνδράμει άμεσα στη ρύθμιση της κυκλοφορίας και την προειδοποίηση των οδηγών στους οδικούς άξονες τόσο του Εθνικού όσο του επαρχιακού και δημοτικού δικτύου.

-Ο Πυροσβεστικός Σταθμός Λάρισας είναι έτοιμος να συνδράμει για τον απεγκλωβισμό πολιτών σε ποιμνιοστάσια κτλ, να διαθέσει αυτοκινούμενο ανυψωτικό όχημα με καλάθι για την κοπή δέντρων ή κλαδιών και καλεί τους πολίτες να δρουν υπεύθυνα σε καταστάσεις έντονων καιρικών φαινομένων. Επίσης να αντλήσει καθαρά ύδατα με τις φορητές αντλίες, να διαθέσει τον στόλο των υδροφόρων και 3 οχήματα 4Χ4.

 Για την καλύτερη απόδοση των μέτρων συμφωνήθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νομού Λάρισας πύραρχος Ζήσης Μπρούζας, ο διοικητής του Α.Τ. Τυρνάβου Σεραφείμ Μπίρδας αστυνόμος Α’, ο γενικός γραμματέας του Δήμου κ. Αλέξανδρος Τσάτσος, οι αντιδήμαρχοι κ. Γιώργος Γκάτσος, Γιώργος Σακούτσιος, ο δασάρχης Λάρισας κ. Αστέριος Γκάτσικος, ο κ. Παπαϊωάνου Κωνσταντίνος, εκπρόσωπος Δ.Ε.Υ.Α. Τυρνάβου, διευθυντής της Τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Δημήτρης Γερακίνης, η διευθύντρια Περιβάλλοντος κ. Θεοδώρα Γιουβρή και ο υπεύθυνος προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας κ. Γιάννης Πουρνάρας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Σχετικά Άρθρα