Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Η Ελλάδα πρέπει άμεσα να προσφύγει στον γ.γ. του ΟΗΕ»

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΛΙΒΥΗΣ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ, ΤΟΝΙΖΕΙ ΣΤΗΝ «Ε» Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΙΩΑΝ. ΜΑΖΗΣ

Δημοσίευση: 01 Δεκ 2019 22:10

«Η Ελλάδα άμεσα να προσφύγει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, όπως έκανε στη Ευρωπαϊκή Ένωση» τονίζει μιλώντας στην «Ε» ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας Ιωάννης Μάζης μετά και την ανακοίνωση της υπογραφής Μνημονίου Κατανόησης επί Θαλασσίων Δικαιοδοσιών μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Το μνημόνιο υπογράφηκε από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Φαγέζ αλ Σαράζ στην Κωνσταντινούπολη προκαλώντας ανησυχία στην Ελλάδα με την κυβέρνηση να προχωρά στις πρώτες αντιδράσεις σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάν. Μάζης σημειώνοντας τα προμελετημένα βήματα της γειτόνου Τουρκίας τονίζει την ανάγκη μιας «έγκυρης, έγγραφης και στοχευμένης προσφυγής», καθώς η κίνηση της Τουρκίας πρέπει να απαντηθεί άμεσα «με έγκυρο διεθνώς τρόπο και όχι με απλές δηλώσεις». Ο κ. Μάζης βρέθηκε χθες στη Λάρισα, στο πλαίσιο εκδήλωσης του τμήματος AHEPA HJ-26 Larissa "P.Baltis", στο κατάμεστο «Χατζηγιάννειο», όπου με ομιλία του ανέπτυξε το θέμα «Η γεωπολιτική πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια» εστιάζοντας στη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου «μέσα στους νέους γεωστρατηγικούς ανταγωνισμούς» στην περιοχή.

Η εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος του τμήματος AHEPA Λάρισας, Φώτιος Σουργκούμης ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους ενώ παρουσίασε το βιογραφικό του ομιλητή.

ΠΡΟΚΛΗΣΗ

Σχολιάζοντας τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, δήλωσε στην «Ε» πως «η Τουρκία, αφού προηγουμένως είχε στείλει ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ με συντεταγμένες, ούτως ώστε να μπορέσει να πατήσει πάνω σε αυτές και να δημιουργήσει ένα υποτιθέμενο υπόβαθρο ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τώρα προχωράει με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης. Η οποία κυβέρνηση όμως έχει σοβαρά προβλήματα εγκυρότητας γιατί ουδέποτε ο λιβυκός λαός ψήφισε για τη λειτουργία της κυβερνήσεως πρώτον και, δεύτερον ουδέποτε η κυβέρνηση αυτή ορκίσθηκε στο λιβυκό Κοινοβούλιο. Η κίνηση αυτή δεν πρέπει να παραμείνει έτσι διότι αν παραμείνει μπορεί να δημιουργήσει περιπλοκές. Πρέπει η Ελλάδα άμεσα να προσφύγει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, ενώ από όσο γνωρίζω έχει προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει να προσφύγει παράλληλα με έγκυρο διεθνώς τρόπο και όχι με απλές δηλώσεις, οι οποίες δεν δημιουργούν φάκελο για μια προσφυγή. Πρέπει δηλαδή να είναι έγκυρη, έγγραφη και στοχευμένη η προσφυγή της Ελλάδας και προς τον γ.γ. του ΟΗΕ και προς την αντίστοιχη Υπηρεσία, όπου απηύθυνε τη ρηματική διακοίνωση η Τουρκία και παράλληλα αυτό που έκανε ήδη με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να επικαλεσθεί όλους αυτούς τους λόγους και τον επιπλέον προφανή, που τον ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών ο κ. Δένδιας, ότι δηλαδή δεν μπορείς να παραγνωρίζεις νησιωτικούς όγκους, οι οποίοι βρίσκονται ενδιαμέσως των δύο ακτών, όπως είναι η Δωδεκάνησος και όπως είναι και η Κρήτη. Αυτό αντίκειται σε κάθε έννοια διεθνούς δικαίου» καταλήγει ο κ. Μάζης.

Β.Κ.

Gallery άρθρου