Προχωρά η ανέγερση Πνευματικού Κέντρου

ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΔΕΚΑΕΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗ

Δημοσίευση: 03 Δεκ 2019 18:22

Την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου υπογράφηκε, η σύμβαση για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου Τσαριτσάνης.

Το έργο με εξασφαλισμένη πλέον τη χρηματοδότηση από τη Σ.Α.Τ.Α., θα ολοκληρωθεί, όπως προβλέπεται στη σύμβαση, σε 1 χρόνο.

Το ιστορικό της υπόθεσης περιγράφει σε δελτίο τύπου η Κίνηση Πολιτών Τσαριτσάνης.

«Το 1983 με την απόφαση 17/1983 το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης αποφασίζει τη σύσταση Νομικού Προσώπου με το όνομα Πνευματικό Κέντρο Τσαριτσάνης. Σε αυτή την απόφαση αφού αναλύονται οι λόγοι που επιβάλλουν την ίδρυση του Πνευματικού Κέντρου, θέτει στόχο την ανέγερση κτιρίου για τη στέγαση των ποικίλων πολιτιστικών και άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων των φορέων και συλλόγων της Ιστορικής και Μαρτυρικής Κοινότητας.

Το 1993 μετά την εξεύρεση οικοπέδου και την εκπόνηση μελέτης (δωρεά του Τσαριτσανιώτη Γιάννη Ιωάννου),για την κατασκευή του Πνευματικού Κέντρου, με την απόφαση 560/10/5/1993 το Κοινοτικό Συμβούλιο Τσαριτσάνης διαθέτει αρχικά 2.000.000 δραχμές, το εντάσσει στο τεχνικό πρόγραμμα και με προσφορές-δωρεές των Τσαριτσιανωτών επίσης, ξεκινούν οι πρώτες εργασίες εκσκαφής, θεμελίωσης και εγκαινίων του έργου.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του κληροδοτήματος του επίσης Τσαριτσανιώτη Ιωάννη Δαλδόγιαννου ο οποίος στη διαθήκη του επιθυμεί τα ενοίκια του διαμερίσματος στην Αθήνα, που άφησε στην Κοινότητα Τσαριτσάνης, να διατεθούν για τη δημιουργία μιας αίθουσας στο υπό ανέγερση Πνευματικό Κέντρο, πράγμα που δεν τηρήθηκε.

Πέρασαν 27 πέτρινα χρόνια, με το γιαπί του Πνευματικού Κέντρου στα αζήτητα, αφού ακόμα η μελέτη και η άδεια ανέγερσης είχαν χαθεί, σύμφωνα με δηλώσεις των αρμοδίων κάθε φορά που φορείς και συλλογικότητες ζητούσαν την αποπεράτωσή του.

Παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2019, τοποθετήθηκε πινακίδα που ανήγγειλε την πρόθεση της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής για τη συνέχιση της ανέγερσης του Πνευματικού Κέντρου. Όμως όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων χωρίς να υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση του έργου.

Η προσπάθεια παραμονές των δημοτικών εκλογών του 2019 για ψηφοθηρικούς λόγους άρον-άρον να χρηματοδοτηθεί το έργο από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος», απορρίφθηκε από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδος, διότι η έκτακτη ενίσχυση που δόθηκε σε όλους τους Δήμους ήταν για έργα σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.

Για την αποφυγή περαιτέρω καθυστερήσεων του έργου, η νέα Δημοτική Αρχή ενέταξε τη χρηματοδότηση του έργου στη Σ.Α.Τ.Α.

Με χρηματοδότηση ύψους 620.000 ευρώ περίπου, μετά την έκπτωση που έδωσε ο ανάδοχος του έργου. Η χρηματοδότηση ξεκινά με 100.000 ευρώ την τρέχουσα περίοδο το 2019 και 520.000 το 2020, οπότε ολοκληρώνεται και η κατασκευή του.

Εντός 12 μηνών, ένα όραμα δεκαετιών, με συνεχείς αγώνες, προβλέπεται να ολοκληρωθεί και να αποδοθεί το έργο στους δημότες της Τσαριτσάνης και του Δήμου».

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass