Αντιδρούν σε ανάπτυξη μυδοκαλλιεργειών

ΦΟΡΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΑΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΜΠΩΝ ΠΟΥ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΧΘΕΣ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ * ΔΥΟ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΙΔΡΥΣΗ ΜΟΝΑΔΩΝ ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗΣ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 15:30
Στο Δέλτα του Πηνειού, κοντά στον οικισμό της Αλεξανδρινής, ζητείται η δημιουργία μονάδων μυδοκαλλιέργειας (φωτ. αρχείου). Στο Δέλτα του Πηνειού, κοντά στον οικισμό της Αλεξανδρινής, ζητείται η δημιουργία μονάδων μυδοκαλλιέργειας (φωτ. αρχείου).

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες περιοχών των Δήμων Αγιάς και Τεμπών, με την προοπτική ανάπτυξης μυδοκαλλιεργειών σε έκταση 100 στρεμμάτων σε θαλάσσια περιοχή, η διαδικασία έγκρισης των οποίων βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τάσσονται απέναντι και δηλώνουν ότι η λειτουργία τέτοιων μονάδων, θα ανοίξει πληγή σε άλλους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας των δύο δήμων και συγκεκριμένα θα επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην αλιεία, στον τουρισμό, στη γεωργία αλλά και στο περιβάλλον (θαλάσσιο οικοσύστημα).

Να σημειωθεί ότι έχουν κατατεθεί ήδη δύο αιτήσεις ίδρυσης μονάδων μυδοκαλλιεργειών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, που αφορούν στην εκμίσθωση θαλάσσιας έκτασης 100 στρεμμάτων συνολικά στη θαλάσσια περιοχή Αλεξανδρινή της Τ.Κ. Παλαιοπύργου.

Το θέμα συζητήθηκε χθες σε συνάντηση- δημόσια διαβούλευση φορέων, που οργάνωσαν οι δύο δήμαρχοι Αγιάς και Τεμπών, Αντώνης Γκουντάρας και Γιώργος Μανώλης αντίστοιχα, στο Στόμιο, όπου και ομόφωνα αποφασίστηκε να καταθέσουν εγγράφως τις αντιρρήσεις τους, για την ανάπτυξη μυδοκαλλιεργειών, καθώς και τα προβλήματα που θα προκύψουν με τη λειτουργία τους, σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να λάβουν γνώση και να ενεργήσουν σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους.

Αναλυτικότερα αναφέρουν τα εξής: «Ολοι οι φορείς εξέφρασαν την άποψη ότι η ίδρυση τέτοιων εκμεταλλεύσεων θα είναι καταστροφική για την ευρύτερη περιοχή γιατί:

1. Αντιτίθενται στα εγκεκριμένα των Δήμων Αγιάς και Τεμπών ΣΧΟΟΑΠ τα οποία προβλέπουν στη χερσαία ζώνη όπου προτείνονται οι μυδοκαλλιέργειες τα εξής: την επέκταση του οικισμού Στομίου προς την Αλεξανδρινή για β΄ παραθεριστική κατοικία, την πολεοδόμηση της Αλεξανδρινής, την πρόταση για δημιουργία μικρής μαρίνας στην περιοχή Σκλήθρα κ.α.

2. Θα δημιουργηθούν τεράστια προβλήματα μόλυνσης και υποβάθμισης του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής διότι στην περιοχή δεν επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες (βάθος της θάλασσας, θαλάσσια ρεύματα, κυματισμός για τη δημιουργία τέτοιου είδους εκμεταλλεύσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ανάπτυξη του τουρισμού της ευρύτερης περιοχής.

3. Θα επέλθει υποβάθμιση των εκβολών του Πηνειού ποταμού (Δέλτα Πηνειού), που κατατάσσεται στις περιοχές προστασίας των διεθνών συμβάσεων της Βέρνης, της Βόννης, της Βαρκελώνης και της Ουάσιγκτον (CITES) και εμπίπτει εντός των ορίων αποτερματισμού έκτασης η οποία έχει υπαχθεί σε καθεστώς προστασίας περιβάλλοντος, ως περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών και ειδικότερα στη Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τα πτηνά (ΖΕΠ) με την ονομασία «Δέλτα Πηνειού», η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς προστασίας του Ν. 1650/1986 ως περιοχή Προστασίας Οικοτόπων και Ειδών ως ΖΕΠ.

4. Δεν εξασφαλίζεται η επάρκεια σε γλυκό νερό από τον Πηνειό ποταμό, για την ανάπτυξη μυδοκαλλιεργειών στην εν λόγω περιοχή, λόγω του φράγματος της Γυρτώνης για αρδευτικούς σκοπούς και της εντατικής γεωργίας στην εύφορη πεδιάδα του Δέλτα Πηνειού, των Δήμων Αγιάς και Τεμπών κατά τη διάρκεια της αρδευτικής περιόδου.

5. Ενώ στα εγκεκριμένα ΣΔΛΑΠ του Υδατικού Διαμερίσματος Θεσσαλίας στο ποτάμιο σύστημα Πηνειός, η χημική κατάσταση του υδατικού σώματος έχει χαρακτηριστεί κατώτερη ως καλή και η οικολογική του κατάσταση ως μέτρια, στην 1η αναθεώρηση η οικολογική κατάσταση του υδάτινου σώματος θεωρείται ίσης και καλής ενώ παράλληλα οριοθετείται και εντάσσεται το κεντρικό τμήμα ακτών της Θεσσαλίας στο κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών υδρόβιων ειδών οικονομικής σημασίας.

Το γεγονός αυτό δείχνει την τεράστια ασυμφωνία μεταξύ του εγκεκριμένου ΣΔΛΑΠ και της 1ης αναθεώρησης, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μάλλον πρόκειται περί λάθους».

Στη χθεσινή δημόσια διαβούλευση, εκτός των δημάρχων κ. Γκουντάρα και κ. Μανώλη, συμμετείχαν όλοι οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων των δύο δήμων, εκπρόσωπος του Λιμεναρχείου Αγιοκάμπου, ο εκπρόσωπος του ΕΟΤ Θεσσαλίας κ. Σαρούκος, εκπρόσωποι επαγγελματικών συλλόγων αγροτών, αλιέων, τουριστικών επιχειρήσεων και πολλοί κάτοικοι του δύο δήμων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass