Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες

ΚΛΙΜΑΚΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΛΑΡΙΣΑΣ ΣΤΙΣ ΔΟΜΕΣ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΕ ΑΝΩ ΣΩΤΗΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΚΑΡΙΤΣΑ

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2019 15:54

Κλιμάκιο του ΚΚΕ με τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη και τον δημοτικό σύμβουλο Αγιάς Γιάννη Κασίδα, επισκέφτηκε τις δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Άνω Σωτηρίτσα και στην Καρίτσα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το κλιμάκιο ενημερώθηκε απ’ τους υπεύθυνους των δομών για την κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν με τη διαβίωση των οικογενειών των προσφύγων. Συζήτησε με τους πρόσφυγες, που μετέφεραν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Στις δομές αυτές στεγάζονται πολύτεκνες οικογένειες κυρίως απ’ το Αφγανιστάν, η πλειοψηφία είναι ανήλικα παιδιά. Τονίσαμε την αλληλεγγύη του ΚΚΕ, την καθημερινή συμπαράσταση και βοήθεια που δίνουμε για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, αλλά και να έχουν τη δυνατότητα να μεταβούν στις χώρες που επιθυμούν, που έχουν συγγενείς και γνωστούς, ώστε να έχουν αποκούμπι και στήριγμα στη ζωή τους. Μιλήσαμε για τις κοινές αιτίες που δημιουργούν τα προβλήματα σε Έλληνες και πρόσφυγες, για τη βαρβαρότητα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που γεννά φτώχεια, ανεργία, πολέμους, προσφυγιά. Για τις ευθύνες του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και των ελληνικών κυβερνήσεων. Για την ανάγκη κοινού αγώνα, ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία και γλώσσα που μιλάμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη να επιλυθεί το πρόβλημα της ιατροφαρμακευτικής τους περίθαλψης. Είναι μεγάλος ο αριθμός των οικογενειών που δεν έχουν ΑΜΚΑ και στερούνται πρόσβασης σε υπηρεσίες Υγείας και σε φάρμακα. Ακόμη όμως κι αν καταφέρουν να έχουν εξέταση και συνταγογράφηση, δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ τα νοσοκομεία επικαλούνται ότι δεν τα διαθέτουν, για να τους τα χορηγήσουν. Υπάρχει ανάγκη να ελεγχθούν και να εμβολιαστούν παιδιά.

Υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες στην πρόσβασή τους στα νοσοκομεία και τα αστικά κέντρα καθώς ουσιαστικά δεν υπάρχει συγκοινωνία και στηρίζονται στην αλληλεγγύη και τη βοήθεια για τη μεταφορά τους, στους ιδιοκτήτες των δομών και τους εργαζόμενους στις δομές.

Δεν έχει ξεκινήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα παιδιά, ώστε να πάνε σχολείο και ούτε έχει ανακοινωθεί κάποιος προγραμματισμός. Αντίστοιχα δεν υπάρχει οργανωμένο πρόγραμμα απασχόλησης των παιδιών μέσα στις δομές.

Υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε είδη υγιεινής, σε ρουχισμό, παπούτσια, κυρίως για τα παιδιά ενόψει και του χειμώνα. Καλούμε σωματεία, φορείς του μαζικού κινήματος, τις τοπικές κοινωνίες, να οργανώσουν συγκέντρωση αυτών των ειδών.

Συνεχίζουν να περιμένουν χρόνια για την εξέταση των αιτήσεών τους για άσυλο, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία κρατικών υπηρεσιών είναι μεγάλες. Δεν αποτελεί δικαιολογία ότι ανάλογες υπηρεσίες δεν προσφέρονται ούτε σε μόνιμους κατοίκους, άλλωστε η ανυπαρξία υπηρεσιών υγείας και παιδείας οδήγησαν σε ερημοποίηση των χωριών και της περιοχής, σε εξαναγκασμό των οικογενειών με παιδιά να φύγουν απ’ τα χωριά. Αντίστοιχες και οι ευθύνες της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης που διαφημίζουν τη δήθεν ανάπτυξη της περιοχής και αναβάθμισή της μέσα απ’ τον τουρισμό, όταν δεν μπορούν να ικανοποιηθούν βασικότατες λαϊκές ανάγκες της οικογένειας.

Η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές, η 5η ΥΠΕ και οι Δ/νσεις Εκπαίδευσης άμεσα να επιλύσουν τα προβλήματα:

- Την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης αιτήσεων χορήγησης ασύλου.

- Την απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στα νοσοκομεία και τη χορήγηση των απαραίτητων φαρμάκων, ακόμη κι αν στερούνται ΑΜΚΑ. Τον άμεσο εμβολιασμό των παιδιών που είναι ακόμη ανεμβολίαστα.

- Τη χορήγηση μέσου μεταφοράς για τις ανάγκες τους.

- Την άμεση ένταξη των παιδιών σε σχολικά εκπ/κά προγράμματα καθώς και λειτουργία προγραμμάτων προσχολικής αγωγής και δημιουργικής απασχόλησης στις δομές», καταλήγει η ανακοίνωση.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass