Μισός αιώνας πολιτιστικής προσφοράς

Η ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΙΑΣ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ

Δημοσίευση: 07 Δεκ 2019 22:04
-Η Χορωδία Αγιάς στην πρώτη της συναυλία το 1969 -Η Χορωδία Αγιάς στην πρώτη της συναυλία το 1969

Τα πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της συμπληρώνει φέτος η Χορωδία Αγιάς, πενήντα χρόνια δυναμικής παρουσίας στα δρώμενα της περιοχής και τεράστιας προσφοράς στον κοινωνικό – λαϊκό πολιτισμό.

Με αφορμή το γεγονός αυτό, ο Δήμος Αγιάς, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ» και η ΠΕΔ Θεσσαλίας συνδιοργανώνουν με πανηγυρικό χαρακτήρα την 20ή Χορωδιακή Συνάντηση Αγιάς, σήμερα Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, στις 7:00 το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Χρυσαλλίδα» στην Αγιά, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, όπου θα λάβουν μέρος η Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Νέων Μουδανιών «Ο ΦΑΡΟΣ», η Μικτή Χορωδία Καναλίων Κέρκυρας, η Χορωδία «ΛΥΡΑ ΑΠΟΛΛΩΝ» Ερέτριας, η Μικτή Χορωδία Λιβαδειάς «ΕΡΚΥΝΑ» και φυσικά η Δημοτική Χορωδία Αγιάς «Δημήτριος Τζιτζιλέρης».

Η ιστορία της Χορωδίας:

Την ιδέα για τη σύσταση ανδρικής χορωδίας στην Αγιά συνέλαβε το έτος 1954 ο αείμνηστος Δημήτριος Τζιτζιλέρης, προς τιμήν του οποίου η σημερινή δημοτική χορωδία φέρει το ονοματεπώνυμό του.

Η ιδέα εκείνη δεν κατάφερε να λάβει σάρκα και οστά άμεσα. Αποτέλεσε όμως το ερέθισμα κι έτσι στις αρχές του 1969 μία φιλοπρόοδη ομάδα κατοίκων της τότε Κοινότητας Αγιάς αποφάσισε να δείξει εμπράκτως την αγάπη της στο χορωδιακό τραγούδι.

Έτσι, την 28η Φεβρουαρίου 1969 συντάχθηκε καταστατικό όπου το πρώτο άρθρο όριζε «Ιδρύεται Μουσικοκαλλιτεχνικό Σωματείο “Χορωδία Αγιάς” με σκοπό την ανάπτυξη του μουσικοκαλλιτεχνικού αισθήματος, τη μουσική μόρφωση και κατάρτιση των μελών, τη διάδοση της μουσικής διά συστάσεως χορωδίας και την ίδρυση Μουσικής Σχολής πνευστών και έγχορδων οργάνων». Ακολουθούσαν άλλα 14 άρθρα και στο τέλος κατάσταση των ιδρυτών του εν λόγω σωματείου, ήτοι των: Γεωργίου Μαυρογιάννη, Αντωνίου Νιβολιανίτη, Αθανασίου Πετράκη, Αθανασίου Δεληαργύρη, Αιμίλιου Παλάτου, Γεωργίου Ντακούλα, Σωτηρίου Νιβολιανίτη, Αντωνίου Ρόπλου, Δημητρίου Κασσίδα, Ζήση Μπαλωματή, Γεωργίου Κωλέτη, Παύλου Σχοινά, Γεωργίου Μπαμπάλα, Ιωάννη Συράκη, Νικολάου Καλαμπάκα, Θεόδωρου Σουφαράπη, Νικολάου Καραουλάνη, Μαγαλιού Παπαχρήστου, Κωνσταντίνου Γουργιώτη, Γρηγορίου Γάλλου, Κλεάνθη Παπαγγελή, Αθανασίου Μπαλωματή και Δημητρίου Γκαραβέλη, από τους οποίους σήμερα βρίσκονται εν ζωή μόνον επτά.

Το καταστατικό κατατέθηκε από τον πληρεξούσιο δικηγόρο Ιωάννη Θεούλη και εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ, 89/1969 απόφαση του Πρωτοδικείου Λάρισας την 31η Μαΐου 1969. Επιπρόσθετα το Σωματείο καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων του Πρωτοδικείου Λάρισας με αύξοντα αριθμό 654/1171969.

Το αμέσως επόμενο διάστημα γράφηκαν κι άλλα μέλη. Στις 29 Οκτωβρίου 1969 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των μελών με θέματα την εκλογή 7μελούς διοικητικού συμβουλίου και εξεύρεση καλλιτεχνικού διευθυντή, μαέστρου για τη διεύθυνση ανδρικής χορωδίας. Μετά τις σχετικές διαδικασίες εκλέχτηκαν στο Δ.Σ. ως τακτικά μέλη οι Τζιτζιλέρης Δημήτριος, Πετράκης Αθανάσιος, Καλαμπάκας Νικόλαος, Δεληαργύρης Αθανάσιος, Κατσίκας Κωνσταντίνος, Κωλέτης Γεώργιος και Μπαλωματής Ζήσης. Αναπληρωματικά μέλη οι Παπαγγελής Κλεάνθης, Γάλλος Γρηγόριος και Μπαμπάλας Γεώργιος. Το Δ.Σ. συνήλθε σε σώμα με πρόεδρο τον Δημήτριο Τζιτζιλέρη. Από το 1969 συνεχώς πρόεδρος εκλεγόταν ο Δημήτριος Τζιτζιλέρης, ο οποίος τον Φεβρουάριο του 1981 παραιτήθηκε λόγω του πρόωρου και απρόσμενου χαμού της συζύγου του. Επόμενος πρόεδρος, το 1982, εκλέχτηκε ο Γεώργιος Αναστασίου.

Η πρώτη συναυλία δόθηκε στην Αγιά με μαέστρο τον Γιάννη Καρκάλα. Την 1η/12/1969 προσλήφθηκε ως καλλιτεχνικός διευθυντής ο Βολιώτης μαέστρος – καθηγητής Γεώργιος Λίβας, ακολούθως (10/10/1977) ο επίσης Βολιώτης μαέστρος – καθηγητής Γιάννης Βασιλείου, (7/2/1980) ο Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου. Στο χρονικό διάστημα 1981 – 1984 η χορωδία περιόρισε τη δράση της ώσπου το 1994 τη διέκοψε.

Από τις αρχές του 1995 ο Μουσικοκαλλιτεχνικός Σύλλογος με μία σοβαρή κίνηση αναδιοργάνωσης μετέτρεψε την ανδρική χορωδία σε μικτή και ονομάστηκε «Μουσικός Σύλλογος – Χορωδία Αγιάς», η οποία έφτασε να αριθμεί πάνω από 70 άτομα – χορωδούς. Την 21η Ιανουαρίου 1995 πραγματοποιήθηκε η πρώτη γενική συνέλευση, όπου οι εκλογές έφεραν ως πρόεδρο ξανά τον Δημήτριο Τζιτζιλέρη, ο οποίος επανεξελέγη στις εκλογές του 1997, του 2000 και του 2004.

Καλλιτεχνικός διευθυντής το 1995 προσλήφθηκε ο μαέστρος – καθηγητής Αλέξανδρος Σανδίκης, ο οποίος δίδαξε και διηύθυνε τη χορωδία για μια εικοσαετία, μέχρι τον Μάρτιο του 2015, με μία μικρή διακοπή από τον Μάρτιο του 2000 ως τον Μάιο του 2001 όπου την καλλιτεχνική διεύθυνση ανέλαβε ο μαέστρος Ανδρέας Καλογιάννης.

Αυτά τα χρόνια η μικτή χορωδία εξελίχθηκε σε έναν από τους σημαντικότερους εκφραστές των πολιτιστικών πραγμάτων στην Αγιά και όχι μόνο. Παρουσίασε αξιόλογη δράση ανά το πανελλήνιο, λαμβάνοντας μέρος σε συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις και στα χορωδιακά φεστιβάλ Κέρκυρας, Καρπενησίου, Καρδίτσας. Κορυφαία στιγμή η εμφάνισή της στην αίθουσα «Παρνασσός» όπου παρουσίασε αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Γιάννη Μαρκόπουλου, ο οποίος εκφράστηκε με τα πιο κολακευτικά λόγια για τη χορωδία.

Στην πόλη της Αγιάς διοργάνωσε 19 χορωδιακές συναντήσεις. Ωστόσο αξιοσημείωτο γεγονός αποτέλεσε η 10η χορωδιακή συνάντηση προς τιμήν του καταξιωμένου μαέστρου και συνθέτη Γιάννη Καρκάλα, όπως και η 14η στη μνήμη του Δημήτρη Τζιτζιλέρη, τέως κοινοτάρχη Αγιάς, ιδρυτή, προέδρου και προπαντός του ανθρώπου χάριν του οποίου υπάρχει η σημερινή χορωδία. Αξιοσημείωτο επίσης το 1ο Χορωδιακό Φεστιβάλ νομού Λάρισας που συνδιοργανώθηκε με τη Νομαρχία Λάρισας στην Αγιά.

Η χορωδία, όμως, δεν περιορίστηκε σε εμφανίσεις εντός της χώρας. Έγινε κοινωνός της Ελλάδας και της Αγιάς και στο εξωτερικό. Εμφανίστηκε στην πόλη Paestum Cappacio της νότιας Ιταλίας το 2001, στη Σόφια της Βουλγαρίας το 2003 και στην Κωνσταντινούπολη το 2005.

Τον Νοέμβριο του 2007 ο «Μουσικός Σύλλογος – Χορωδία Αγιάς» σταμάτησε την αυτονομία του, εντάχθηκε στον Δήμο Αγιάς και μετονομάστηκε σε «Δημοτική Χορωδία Αγιάς».

Από τον Μάρτιο του 2015 μέχρι και σήμερα την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία της χορωδίας έχει η Δήμητρα Μπουρντένα, η οποία βαδίζοντας στα χνάρια των προκατόχων της, κρατάει τη Δημοτική Χορωδία σε υψηλό επίπεδο το οποίο επιβεβαιώνεται κατά της εμφανίσεις, τόσο από τις αντιδράσεις του κοινού, όσο κι από τα κολακευτικά σχόλια των επαϊόντων.

Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι δύο αφιερώματα. Το πρώτο στον πατριάρχη του ρεμπέτικου Μάρκο Βαμβακάρη τον Φεβρουάριο του 2018 σε πρώτη χορωδιακή εκτέλεση και το δεύτερο σε ρετρό τραγούδια των Σογιούλ, Μακρίδη, Μητσάκη και άλλων τον φετινό Ιούνιο.

Από το 1995 ως σήμερα τη χορωδία συνόδευσαν κατά αλφαβητική σειρά οι πιανίστες Αδάμος Γεώργιος, Βλάχου Αντωνία, Δαμαλά Σοφία, Μαμανού Ευγενία, Μαντές Κώστας, Μπαρμπέρη Ελένη, Μπόζαρλη Σταυρούλα, Πολυμέρου Δήμητρα, Ρουπακιά Αλεξάνδρα, Σαμαντζής Θέμης, Σκουφά Μάρω και Χαρμάνης Αναστάσιος. Καθηγητές και μαθητές της Μουσικής Σχολής του Δήμου Αγιάς κατά καιρούς συνόδεψαν με τα μουσικά τους όργανα τη χορωδία. Στα 50 χρόνια ζωής πάρα πολλοί ήταν αυτοί που ως χορωδοί την επάνδρωσαν. Άνθρωποι με πολλές διαφορές μεταξύ τους, επαγγελματικές, οικονομικές, μορφωτικές και όχι μόνο αλλά με κοινή την αγάπη για το τραγούδι. Άνθρωποι που αφιέρωσαν από εκατοντάδες ως χιλιάδες ώρες στη χορωδία και που πολλάκις θυσίασαν μέρος από το υστέρημά τους για να συμμετάσχουν σ’ αυτή και στις εξορμήσεις της. Το καλοκαίρι του 2007 η Κοινωφελής Επιχείρηση «Καλυψώ» του Δήμου Αγιάς, σε συνεργασία με τη Δημοτική Χορωδία, βράβευσε τους παλαιούς χορωδούς σε εκδήλωσε που διοργανώθηκε προς τιμήν τους στην πλατεία του Μεταξοχωρίου, ενώ σε μία από τις επόμενες χορωδιακές συναντήσεις επίκειται η αναγνώριση – βράβευση των υπολοίπων που για δεκαετίες στήριξαν και στηρίζουν και σήμερα τη χορωδία.  

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass