Προϋπολογισμός, συνέχεια έργων και επενδύσεων

ΜΕ «ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΡΟΣΗΜΟ» ΤΟΝΙΖΕΙ Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΘΑΝ. ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ * «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΛΗΓΗ» ΟΙ ΑΝΕΙΣΠΡΑΚΤΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΩΝ 31,1 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

Δημοσίευση: 08 Δεκ 2019 22:08

Στη συνέχεια, έργων και επενδύσεων στοχεύει ο προϋπολογισμός του Δήμου Λαρισαίων για το 2020, η έγκριση του οποίου θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας, την ερχόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

Ο νέος προϋπολογισμός, το σύνολο εσόδων και πληρωμών του οποίου ανέρχεται στα 150,9 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ψηφισθεί την Πέμπτη, ενώ η σημερινή πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών έχει ήδη διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον σε θεσμικό επίπεδο. Έχοντας ενισχύσει καθοριστικά τις δημοτικές αρχές στις αρμόδιες επιτροπές, Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής, «αποδυναμώνοντας» την απλή αναλογική, ενώ στο οικονομικό επίπεδο απομένει η κυβέρνηση να καθορίσει τη στάση της απέναντι στο αίτημα των δήμων για αύξηση των πόρων. Όπως απομένει και από το Υπουργείο Εσωτερικών η παρουσίαση του προγράμματος που θα διαδεχθεί το υπό κατάργηση του «Φιλόδημος».

Την προηγούμενη δημοτική περίοδο, ο Δήμος Λαρισαίων επένδυσε 20 εκατ. ευρώ από ιδίους πόρους σε έργα ενώ «στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η συνέχεια των έργων και των επενδύσεων και στη νέα θητεία» όπως δηλώνει στην «Ε» ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αθανάσιος Αδαμόπουλος διευκρινίζοντας ότι η στόχευση αφορά σε έργα και επενδύσεις που θα χρηματοδοτηθούν «από διάφορες πηγές» αντί των ιδίων πόρων τα προηγούμενα χρόνια.

«Πληγή» του νέου προϋπολογισμού, όπως και των προϋπολογισμών προηγούμενων οικονομικών ετών, αποτελούν οι ανείσπρακτες οφειλές που σήμερα ανέρχονται σε 31,1 εκατ. ευρώ. Οφειλές αυξημένες κατά 2,4 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρυσι (28,7 εκατ. ευρώ) καθώς επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο είναι αδύνατο να εξοφλήσουν οφειλές προηγούμενων δεκαετιών σε αντίθεση με μεγάλο αριθμό πολιτών που αξιοποιεί ρυθμίσεις για τις οφειλές του. Οφειλές που αυξάνονται για τον πρόσθετο λόγο ότι πλέον, βεβαιώνονται.

ΕΣΟΔΑ

Τα σημερινά ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου Λαρισαίων ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ, ενώ σε γενικές γραμμές τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, κατανέμονται σε τακτικά έσοδα (37,6 εκατ. ευρώ), σε έκτακτα έσοδα πλην επιχορηγήσεων για επενδύσεις (4,1 εκατ. ευρώ), σε εισπράξεις από δάνεια (9, 09 εκατ. ευρώ).

Στα έξοδα προβλέπονται αμοιβές και έξοδα προσωπικού (28,6 εκατ. ευρώ), αμοιβές και παροχές τρίτων (8,1 εκατ. ευρώ), φόροι - τέλη, λοιπά γενικά έξοδα (4,4 εκατ. ευρώ), μεταβιβάσεις σε τρίτους λοιπά έξοδα     (4,8 εκατ. ευρώ).

ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ

Από ιδίους πόρους της προηγούμενης περιόδου χρηματοδοτήθηκαν έργα 20 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων τα έργα στις οδούς Μανδηλαρά και Ηπείρου, οι ασφαλτοστρώσεις, οι παιδικές χαρές, κ.ά. Ενώ στον νέο προϋπολογισμό προβλέπονται επίσης επενδύσεις στους τομείς των παιδικών χαρών (1 εκατ. ευρώ) και στους υπόγειους κάδους (700.000 ευρώ).

Το νέο οικονομικό έτος εκτιμάται πως ο Δήμος Λαρισαίων θα έχει σημαντική εξοικονόμηση στα ανταποδοτικά τέλη με αφορμή και τη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος που θα προκύψει από την τοποθέτηση νέων λαμπτήρων, έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα προσφέρει καλύτερο φωτισμό, λιγότερη κατανάλωση και περισσότερα έσοδα.

Από τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού προκύπτει τέλος ότι μειώθηκαν τα δάνεια του Δήμου Λαρισαίων κατά 1 εκατ. ευρώ ετησίως (σήμερα ανέρχονται στα 6,5 εκατ. ευρώ).

ΤΕΒΑ

Με αφορμή τη συζήτηση της ερχόμενης Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Αθανάσιος Αδαμόπουλος σε δήλωσή του στην «Ε» σημειώνει πως «στόχος του νέου προϋπολογισμού είναι η συνέχεια των έργων και των επενδύσεων και στη νέα θητεία. Προβλέπεται να έχουμε έργα και επενδύσεις από χρηματοδοτούμενα προγράμματα από διάφορες πηγές σε αντίθεση με την προηγούμενη χρονιά που η χρηματοδότηση έγινε από ιδίους πόρους. Ο προϋπολογισμός έχει αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό πρόσημο, καθώς ο Δήμος Λαρισαίων έχει κάνει ήδη συμβάσεις και ξεκινά τη διανομή των προϊόντων εντός του 2019 για το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, ενώ συνεχίζει να είναι σε ισχύ η μείωση των ανταποδοτικών τελών και οι μειώσεις των δημοτικών τελών στις ευπαθείς ομάδες» καταλήγει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass