«Κανόνι» στην Αγιά

Αγνωστοι παρήγγειλαν και παρέλαβαν πάνω από 17,5 τόνους μήλα και λωτούς και εξαφανίστηκαν χωρίς να πληρώσουν *Αγνοια δηλώνει η εταιρεία την οποία -υποτίθεται πως- εκπροσωπούσαν *Στα ίχνη των δραστών η ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2019 22:01

Στα ίχνη των δραστών της απάτης σε βάρος αγροτικού συνεταιρισμού της Αγιάς βρίσκεται η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας αναζητώντας τους αγνώστους που έδιναν παραγγελίες φρούτων χωρίς να καταβάλλουν τα χρήματα.


Η απάτη καταγγέλθηκε στις αρχές του μήνα στην αστυνομία από εκπροσώπους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Προϊόντων Αγιάς «Ο Κίσσαβος» όταν άγνωστος δράστης –σύμφωνα με πληροφορίες της «ΕτΔ»- επικαλούμενος στοιχεία υπαρκτού προσώπου ή εταιρείας παρήγγειλε περισσότερους 17,5 τόνους μήλα και λωτούς, συνολικής αξίας 12.500 ευρώ.
Οι αγορές εκτελέσθηκαν τμηματικά σε τρεις διαδοχικές παραγγελίες το προηγούμενο διάστημα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό, όμως στελέχη του έμειναν έκπληκτοι όταν διαπίστωσαν ότι έπεσαν θύματα απάτης. Αφού όταν τηλεφώνησαν στην εταιρεία που υποτίθεται ότι είχε κάνει τις παραγγελίες, προκειμένου να εξοφληθεί ο Συνεταιρισμός διαπίστωσαν ότι η εμπλεκόμενη εταιρεία ουδέποτε ζήτησε τέτοια προϊόντα και σ’ αυτές τις ποσότητες.
Ο δράστης ωστόσο επικοινώνησε ξανά με τον Συνεταιρισμό ζητώντας μια ακόμη παραγγελία 6,1 τόνων μήλων και λωτών δεσμευόμενος ότι θα εξοφλήσει όλες τις οφειλές, μόλις του παραδοθεί η νέα παραγγελία ύψους 4.300 ευρώ.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας βρίσκεται από χθες βράδυ στα ίχνη των δραστών ερευνώντας τη συμμετοχή τυχόν εμπλεκομένων προκειμένου να αποκαλύψει την απάτη σε βάρος του αγροτικού συνεταιρισμού.
ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ
Υπενθυμίζεται πως οι παραγγελίες απατεώνων που επικαλούνται υπαρκτές εταιρείες και εμπόρους είναι «αποδοτικός» τρόπος εξαπάτησης συνεταιρισμών.
Μόλις τον περασμένο Μάιο, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων (ΑΣΕΠΟΠ) Τυρνάβου, έπεσε θύμα οργάνωσης και έχασε 20 τόνους ροδάκινα, αξίας 16.000 ευρώ.
Οι δράστες, κάνοντας χρήση τηλεφώνων με αριθμούς του εξωτερικού εμφανίζονται ως εκπρόσωποι υπαρκτών και φερέγγυων μάλιστα, στις πληρωμές εταιρειών της Ευρώπης, παραγγέλνοντας δεκάδες τόνους αγροτικών προϊόντων, ενώ η παραγγελία δίνεται μέσω παραπλανητικού ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail).
Ο ΑΣΕΠΟΠ θα έχανε και άλλους 20 τόνους νεκταρίνια, οι οποίοι σώθηκαν τελικά όταν παρατηρητικός υπάλληλος του Συνεταιρισμού έκρινε σκόπιμο να επικοινωνήσει με την εταιρεία στην Κολωνία της Γερμανίας, οπότε και αποκαλύφθηκε η απάτη και συνελήφθη ο 65χρονος οδηγός που φορτηγού που απλά θα μετέφερε την παραγγελία.
ΚΑΣΤΑΝΑ
Τον Ιούνιο του 2018, πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας κατέληξε σε 14 συνολικά απατεώνες, οι οποίοι έδρασαν σε όλη την Ελλάδα, σε 20 συνολικά περιπτώσεις, ενώ στη Λάρισα πέτυχαν να εξαπατήσουν εταιρεία της Αγιάς κλέβοντας τρία φορτία με 66 τόνους κάστανα, αλλά και 15 τόνους σφάγια (αρνιά) από εταιρεία της Ελασσόνας.
Τα αρχηγικά μέλη της «εγκληματικής οργάνωσης», σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., είχαν λάβει ιδιαίτερα μέτρα αυτοπροστασίας, αφού επικοινωνούσαν με τα υποψήφια θύματα από τηλεφωνικούς αριθμούς της Ρουμανίας για να πείθουν καθώς επικαλούνταν υπαρκτές ρουμανικές επιχειρήσεις εμπορίου.
Όπως επίσης για τη μεταφορά των κλεμμένων προϊόντων και τροφίμων χρησιμοποιούσαν φορτηγά με αριθμούς κυκλοφορίας από τη Βουλγαρία, ενώ συχνά οι πινακίδες ήταν πλαστές.
Μόνο από μία εταιρεία της Αθήνας οι απατεώνες απέσπασαν 66 τόνους διαφόρων τυριών (αξίας 292.000 ευρώ), ποσότητα των οποίων μεταπωλήθηκε σε διάφορες εταιρείες της Λάρισας, όπως προκύπτει από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών.
Τον Οκτώβριο του 2017 κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία που εδρεύει σε χωριό της Αγιάς, αποσπώντας τρία φορτία με κάστανα, η συνολική αξία των οποίων ξεπερνούσε τις 236.000 ευρώ. Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο του 2018 εξαπάτησαν εταιρεία που εδρεύει στην Ελασσόνα, απέσπασαν 15 τόνους σφαγίων – αρνιών (αξίας 79.000 ευρώ) και μέσω του εμπορικού αντιπροσώπου εξαπάτησαν γαλλική εταιρεία, από την οποία απέσπασαν άλλους 11 τόνους σφαγίων - βοοειδών (αξίας 49.000 ευρώ).
Από την ίδια έρευνα προέκυψε ότι, εκτός από τις 6 απάτες, καταγράφηκαν άλλες 14 απόπειρες εξαπάτησης. Μεταξύ των οποίων, σε κτηνοτροφικό συνεταιρισμό χωριού της Ελασσόνας και σε αγροτικό συνεταιρισμό της Αγιάς.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass