Γνώρισαν την παλαιά και νέα Ελασσόνα

Εκπαιδευτικοί από τον ν. Λάρισας σε συνεργασία με τοπικούς φορείς

Δημοσίευση: 09 Δεκ 2019 21:35

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σεμινάριο για 50 εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας «έτρεξε» προχθές Σάββατο στην Ελασσόνα.


Αξίζει να επισημανθεί η συνεργασία πολλών φορέων που διοργάνωσαν το σεμινάριο και είναι: οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας, διά των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (Π.Ε.Κ.Ε.Σ.) της ΠΔΕ Θεσσαλίας διά της Συντονίστριας Αειφορίας Θεσσαλίας, η Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, η Γενική Διεύθυνση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Ελασσόνας – Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου-Ελασσόνας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας και βέβαια τοπικές επιχειρήσεις και παραγωγοί.
H επιμορφωτική δράση που υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο στήριξης των εκπαιδευτικών μελών (παλαιών, νέων ή μελλοντικών) του Περιφερειακού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων με θέμα «Βιομηχανική Κληρονομιά και Θεσσαλικά Τοπικά Προϊόντα» με φορείς-ιδρυτές τις Δ/νσεις Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας και Μαγνησίας και που πρόκειται να υλοποιήσουν προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με συναφές θέμα. Υπενθυμίζεται ότι ο φετινός τίτλος των δράσεων του Δικτύου είναι: «Τοπική Ιστορία και Βιομηχανική κληρονομιά».
Μέσα από το προσεγμένο και γεμάτο πρόγραμμα των εργασιών του Σεμιναρίου με τη θεματική «Μελετώντας την προμηχανική και πρωτοβιομηχανική ιστορία της Ελασσόνας, προσεγγίζω το παρόν και σχεδιάζω το μέλλον» οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί έμαθαν περισσότερα για την παλαιά και τη νέα Ελασσόνα, για τα προϊόντα της, για την πλούσια ιστορία και την παράδοση της περιοχής, για τον Όλυμπο, για την πολιτιστική κληρονομία, για τη σημερινή της ζωή.
Σκοπός του σεμιναρίου ήταν να γνωρίσουν οι εκπαιδευτικοί την πολιτιστική κληρονομιά της Ελασσόνας πριν και μετά την ανάπτυξη της Βιομηχανίας, ώστε να το εντάξουν σαν θεματική στον προγραμματισμό τους στο κοντινό μέλλον, υλοποιώντας συναφές πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων με τους μαθητές τους.
Νωρίς το πρωί, οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν στην Ι. Μονή Παναγίας Ολυμπιώτισσας, όπου ενημερώθηκαν από τον σεβασμ. μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνα για την ιστορία και το έργο της Μονής, ενώ επισκέφθηκαν και το Μουσείο της. Εκεί, ο εκπαιδευτικός Κώστας Κεδράς «κατέθεσε» αξέχαστες μνήμες από τη διαμονή του ως μαθητής – οικότροφος στο Οικοτροφείο του μοναστηριού, πριν χρόνια.
Στη συνέχεια, οι εκπαιδευτικοί «περιηγήθηκαν στο σήμερα» της περιοχής, πραγματοποιώντας επισκέψεις στις τοπικές βιομηχανίες Νίκου και Ζήση Μπίζιου(τυροκομική μονάδα) και Αφων Αθ. Μπαλούκα(εργοστάσιο μεταποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων).
Ακολούθησε, στην αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη) προβολή ψηφιακής απεικόνισης του Ολύμπου(έργο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, προσβάσιμο στο κοινό, στις σχολικές μονάδες από διάφορες περιοχές της χώρας, στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς).
Το επίσημο «καλωσόρισμα» των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών έγινε από την υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Κωνσταντίνα Χατζημίχου – Καλούση και τον υπεύθυνο του Κ.Π.Ε. Ανδρέα Γκανάτσιο.
Αρχικά, σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας Γιώργος Δοδοντσάκης, η αναπλ. διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Σοφία Παπαδοπούλου, ο διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας Γιάννης Καψάλης, η συντονίστρια Αειφορίας Θεσσαλίας Ελένη Ξυνοπούλου και η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελασσόνας Ευαγγελία Παπαδοπούλου. Όλοι τους συγχάρηκαν όλους όσοι εργάστηκαν για την επιτυχία του σεμιναρίου, επισημαίνοντας, ανάμεσα στα άλλα, και θυμίζοντας πως αυτές οι πρωτοβουλίες ανοίγουν δρόμους για νέες ενδιαφέρουσες πρωτοβουλίες και δράσεις για τους εκπαιδευτικούς και την ίδια την εκπαίδευση. Δεν πέρασαν απαρατήρητες οι ιδέες που «κατέθεσαν» ο Θανάσης Παιδής(...για δημιουργία Μουσείου παραδοσιακής Τυροκομίας στην Ελασσόνα), η Σοφία Παπαδοπούλου(...για οργάνωση Μαθητικού Συνεδρίου στην Ελασσόνα) και ο Γιάννης Καψάλης(...το επόμενο εκπαιδευτικό σεμινάριο να φιλοξενηθεί στην πλούσια σε ιστορία και παράδοση Τσαριτσάνη).
Στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας σειρά είχε το ουσιαστικό μέρος του Σεμιναρίου, αυτό των εισηγήσεων, που είχε την παρακάτω εικόνα:
«Η πορεία της Ελασσόνας με προϊόντα από την αγκαλιά του Ολύμπου»(Ζωή Φτίκα, δασολόγος περιβαλλοντολόγος, αν. γενική δ/ντρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας) / «Μια εικόνα της Προβιομηχανικής Ελασσόνας του Μεσοπολέμου»(Πηνελόπη Αγοράστη-Χέβα, εκπαιδευτικός – ιστορικός Τέχνης) / «Ο έντυπος Τύπος στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελασσόνας» (Αποστόλης Βάλλας, φαρμακοποιός, εκδότης-δημοσιογράφος) / «Η Λαογραφία και παραδοσιακά προϊόντα» (Γιάννης Σαμώτας, πρόεδρος Λαογραφικής Εταιρείας Ελασσόνας) / «Προσεγγίζοντας την Τοπική μας Ιστορία μέσα από τη Βιομηχανική Κληρονομιά: ένα καινοτόμο πρόγραμμα Σχολικών Δραστηριοτήτων»(Κων/να Χατζημίχου-Καλούση, υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Π.Ε. Λάρισας) / «Προβιομηχανικά μνημεία υδραυλικής ενέργειας στα προγράμματα του ΚΠΕ Κισσάβου-Ελασσόνας»(Ανδρέας Γκανάτσιος, υπεύθυνος ΚΠΕ Ελασσόνας).
Η προγραμματισμένη εισήγηση με θέμα «Η Επαρχία Ελασσόνας και ο πρωτογενής τομέας» από τον Ζήση Γιώτσα(επιχειρηματία τυροκόμο, πρ. έπαρχο Ελασσόνας) δεν πραγματοποιήθηκε, εξαιτίας έκτακτης απουσίας του εισηγητή και ανειλημμένων υποχρεώσεών του.
Μετά τις περιεκτικές εισηγήσεις, ακολούθησε στον χώρο του Κ.Π.Ε. Κισσάβου – Ελασσόνας γνωριμία με τα τοπικά προϊόντα της ευρύτερης περιοχής της Επαρχίας Ελασσόνας(τυρί, κρασί, μέλι, ρόδι, καρύδια, αρωματικά φυτά, μήλα).
Οι συμμετέχοντες γνώρισαν από κοντά τα ιδιαίτερα γνωστά τυροκομικά προϊόντα Μπίζιου και Δημ. Έξαρχου του Γεωργ., τα βιολογικά κρασιά Μηνά, τα ρόδια με τα συναφή προϊόντα του Στέφανου Πούτα, τα αρωματικά φυτά από τη «Διώνη»(της Τασούλας Τσενικίδου), τα μέλια με συμπληρωματικά προϊόντα τους των Σωτήρη Σούλιου, Γεωργ. Σαμαρά, Σταυρούλας Μανούσιου.
Τέλος, χαιρετισμό για τις εργασίες του σεμιναρίου της Ελασσόνας έστειλε η βουλευτής Λάρισας Στέλλα Μπίζιου, που βρίσκεται σε κοινοβουλευτική αποστολή στις Βρυξέλλες.
Ανάμεσα στις παρουσίες, εκτός των προαναφερομένων, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου Αναστ. Δαραράς, εκπαιδευτικοί σχολικών μονάδων, κ.ά.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ(Γραφείο «Ε»)
Του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass