Το MQ-9 Guardian πέταξε «Ος τα πανθ’ ορά»

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΗΓΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ ΠΡΕΣΒΗ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2019 21:39
Η φωτογραφία που ανήρτησε χθες στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ Η φωτογραφία που ανήρτησε χθες στο Twitter ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ

Με τη φράση «Ος τα πανθ’ ορά» στη ράχη του, αφού όντως «βλέπει τα πάντα» πέταξε χθες από τη Λάρισα το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) MQ-9 Guardian, στο πλαίσιο πτήσεων επίδειξης των δυνατοτήτων του, που διοργανώνει η αμερικανική εταιρεία General Atomics Aeronautical Systems Inc. (GA-ASI) από την 110 Πτέρυγα Μάχης.

Χθες πρώτη ημέρα των επιδείξεων, την παρουσίαση που ήταν αφιερωμένη στην ελληνική αντιπροσωπεία, παρακολούθησαν, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Χρ. Χριστοδούλου, ο Αρχηγός ΓΕΑ Γ. Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΝ Νικ. Τσούνης, ο Αρχηγός Τ.Α. Δημ. Μπουρολιάς, ο επιτελάρχης της 1ης Στρατιάς Παντ. Κατσαΐτης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζ. Πάιατ και ο ΑΚΑΜ και ναυτικός ακόλουθος των ΗΠΑ. Τιμ. Κέτερ, ενώ δεν παρέστη τελικά ο υπουργός Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος.

Όπως είναι γνωστό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας έχει δηλώσει επίσημα την πρόθεσή της η Ελλάδα να προχωρήσει στην αγορά μη επανδρωμένων αεροσκαφών με την αμερικανική εταιρεία GA-ASI εστιάζοντας στη ναυτική επιτήρηση να κάνει επίδειξη των δυνατοτήτων του MQ-9 Guardian σε ενδιαφερόμενες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η GA-ASI από χθες με την ελληνική αντιπροσωπεία μέχρι και τις 20 του μήνα, έχει προσκαλέσει στη Λάρισα πολιτικοστρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ιταλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Δανία, Ολλανδία, Φιλανδία, Νορβηγία, Ρουμανία, Πολωνία και Βέλγιο, όπως την FRONTEX και του ΝΑΤΟ να παρακολουθήσουν από την 110 Πτέρυγα Μάχης τις δυνατότητες του εξελιγμένου UAV, για «εκτέλεση αποστολών θαλάσσιας επιτήρησης και προστασίας συνόρων». Με τα σενάρια κατά την επίδειξη να αφορούν στον εντοπισμό, μικρού σκάφους στη θάλασσα, ναυαγού, εντοπισμού-παρακολούθησης συστοιχίας οχημάτων, αγνοούμενου ορειβάτη αλλά και εντοπισμού εστίας φωτιάς.

Μάλιστα όπως σημειώνεται από την ίδια την εταιρεία, «κατά τη διάρκεια των πτήσεων το αεροσκάφος θα επιδείξει τις δυνατότητες ενός Multi mode radar ναυτικής έρευνας, ενός ISAR (Inverse Synthetic Aperture Radar) και του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (Automatic identification System-AIS) θαλασσίων μέσων, τα οποία σε συνδυασμό θα δημιουργήσουν μια πλήρη real time εικόνα ευρέως πεδίου (Maritime Wide Area Search- MWAS).

Όλα αυτά δίνουν τη δυνατότητα αναγνώρισης και ανάσχεσης θαλασσίων στόχων. Οι εν λόγω λειτουργίες χρησιμοποιούνται εδώ και χρόνια από τις ΗΠΑ, καθώς και άλλες χώρες και θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την προστασία των θαλασσίων συνόρων».

ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Η General Atomics ανακοίνωσε πως «ξεκινά μια σειρά πτήσεων επίδειξης χρησιμοποιώντας το MQ-9 Guardian Remote Piloted Aircraft» ενώ μετά και τη χθεσινή επίδειξη ο πρεσβευτής της Αμερικής στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ ανήρτησε μια φωτογραφία στο Twitter, πλαισιωμένος με τους Ελληνες επιτελείς σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως βρέθηκε στη Λάρισα «για μια ενημέρωση από την @GeneralAtomics για τις εντυπωσιακές δυνατότητες του MQ-9, ένα βασικό μέρος της αναπτυσσόμενης αμυντικής μας συνεργασίας ΗΠΑ-Ελλάδας μετά την ενημέρωση #MDCA».

Να σημειωθεί πως η ελληνοαμερικανική Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCA), στην οποία αναφέρθηκε χθες ο κ. Πάιατ παρουσιάζει πρόσθετο ενδιαφέρον για την περιοχή, καθώς οι ΗΠΑ αποκτούν δυο νέες «Βάσεις» (σ.σ. «θέσεις» όπως περιγράφονται στη MDCA) στη Λάρισα (110 ΠΜ) και στο Στεφανοβίκειο (1η ΤΑΞΑΣ).

Στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο, από βάση των ΗΠΑ στη Γερμανία έχουν ήδη μεταφερθεί δυνάμεις της 3ης CAB και στο όνομα της συνεκπαίδευσης, πολεμικά ελικόπτερα επιχειρούν ήδη από κοινού με ελληνικά επιθετικά σε διάφορα πεδία βολής, όπως επίσης θα συνεκπαιδευθούν Ελληνες και Αμερικανοί πεζοναύτες.

Η συνεκπαίδευση θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο η 1η ΤΑΞΑΣ θα αξιοποιηθεί σε μόνιμη βάση από τις ΗΠΑ με ανάπτυξη υποδομών εγκατάστασης, μεταστάθμευσης και υποστήριξης των επιθετικών ελικοπτέρων τους, αφού ίδιου τύπου ελικόπτερα («Apache») διαθέτει και η ελληνική Αεροπορία Στρατού.

Για την 110 ΠΜ στη Λάρισα, πέραν της «εδραίωσης» της φιλοξενίας των «Θεριστών» (MQ-9 Reaper) σε πρώτη φάση αναμένεται η δημιουργία υποδομών για τη φιλοξενία ιπτάμενων τάνκερ ενώ δεν έχει αποκλεισθεί το ενδεχόμενο - μελλοντικά καθώς η 110 ΠΜ διαθέτει υποδομές – να υποστηριχθεί η διευκόλυνση (προσγείωση, ανεφοδιασμός κ.λπ.) μαχητικών F 22 που είναι τεχνολογίας stealth, όπως και η διευκόλυνση (προσγείωση κ.λπ.) των πλέον σύγχρονων κατασκοπευτικών των ΗΠΑ, «Global Hawk».

ΒΑΣΗ

Να σημειωθεί πως ο Αμερικανός πρέσβης κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην 110 ΠΜ συναντήθηκε και με το στρατιωτικό προσωπικό της USAFE- AFAFRICA.

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass