Η ελλιπής συντήρηση «πλημμύρισε» το Δικαστικό Μέγαρο

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ» ΔΗΛΩΝΕΙ Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΛ ΝΙΚ. ΜΠΑΣΔΕΚΗ * ΣΕ ΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2019 22:02
Εσταζε χθες το Δικαστικό Μέγαρο, με τους υπαλλήλους να δίνουν αγώνα για να απομακρύνουν τα νερά της βροχής από τους ορόφους και τα γραφεία του. Εσταζε χθες το Δικαστικό Μέγαρο, με τους υπαλλήλους να δίνουν αγώνα για να απομακρύνουν τα νερά της βροχής από τους ορόφους και τα γραφεία του.

Πρωτόγνωρα χαρακτηρίστηκαν χθες από τους δικαστικούς υπαλλήλους τα προβλήματα που δημιούργησε στο Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας η χθεσινή νεροποντή. Η ελλιπής συντήρηση του κτιρίου πρωτευόντως και δευτερευόντως η ένταση των καιρικών φαινομένων είχε ως αποτέλεσμα χθες το πρωί, τα βρόχινα νερά που συσσωρεύτηκαν στην ταράτσα του κτιρίου, μέσω του κλιμακοστασίου να κυλήσουν έως τον 1ο όροφο.

Τα βρόχινα νερά που σχημάτισαν «λίμνη» στην οροφή του κτιρίου –πιθανόν από υδρορροές που δεν είχαν καθαριστεί - κυλούσαν στις σκάλες, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν οι δικαστικοί υπάλληλοι που με κάθε μέσο προσπάθησαν να προστατεύσουν αρχεία και εξοπλισμό, ειδικά στον 1ο όροφο στο Ειρηνοδικείο.

«Έχουμε επισημάνει από καιρό», δήλωσε στην «Ε» το μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης του κτιρίου και πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας, Νικολέττα Μπασδέκη «τα κτιριακά προβλήματα. Η απορροή βρόχινων νερών στο εσωτερικό του Δικαστικού Μεγάρου δημιουργεί μείζον θέμα ακόμη και για το αρχείο. Στην πρόσφατη Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων ενημερώσαμε τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα αφού το Δικαστικό Μέγαρο εμφανίζει καθημερινά προβλήματα, προβλήματα υποδομών λόγω παλαιότητας του κτιρίου που γίνονται πιο σοβαρά από τη μη συντήρηση του κτιρίου», η ανέγερση του οποίου ξεκίνησε το 1966 και παραδόθηκε προς χρήση στις αρχές της δεκαετίας του ‘70.

ΑΠΟ ΤΟ 2017

Τα κτιριακά προβλήματα του Μεγάρου αποτέλεσαν ξεχωριστή ενότητα στο υπόμνημα που παρέδωσε το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας στον υπουργό Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρα κατά την τελευταία του επίσκεψη στη Λάρισα, τον περασμένο Νοέμβριο.

Στα αιτήματα, πέραν των αιτημάτων του κλάδου, το Δ.Σ. του Συλλόγου σημείωσε την ανάγκη για «άμεση έγκριση των πιστώσεων για την επισκευή των τουαλετών και την ενεργειακή αναβάθμιση του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας», όπως και για «αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων (άμεση αντικατάσταση δαπέδων καλυμμένων με αμίαντο, αγορά δίφυλλων κλειστών βιβλιοθηκών για τήρηση και αρχειοθέτηση δικογραφιών, στεγανότητα του Δικαστικού Μεγάρου, επισκευή των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων, ανεπαρκείς χώροι για την τήρηση των αρχείων, ανεπαρκείς και επικίνδυνοι χώροι για τη φύλαξη των πειστηρίων, παντελής έλλειψη καθαριότητας λόγω έλλειψης προσωπικού καθαριότητας)».

Επίσης, όσον αφορά στα προβλήματα που υπάρχουν στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Δικαστικού Μεγάρου, ήδη τα έχουμε θέσει αναλυτικώς με το επισυναπτόμενο σχετικό έγγραφο στην Επιτροπή Κτιρίου (αρ. πρ. 2/6-12-2017), χωρίς όμως να βρεθούν λύσεις στα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που προκύπτουν» κατέληγε το υπόμνημα.

Μάλιστα το Δ.Σ. του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Λάρισας για το κτιριακό πρόβλημα σε ανακοίνωσή του προς τα μέλη του, σημείωνε ότι «στις 6/12/2017 τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου μας, αποφασίσαμε και αποστείλαμε έγγραφο στην Επιτροπή Κτηρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας (αρ. πρ. 2/2017), εκθέτοντας στα μέλη της τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί κατά καιρούς στο Δικαστικό Μέγαρο, καθώς και κάποιες δικές μας προτάσεις και προβληματισμούς μας σχετικά με το θέμα.

Στις 13/6/2018 αποστείλαμε εκ νέου το ανωτέρω έγγραφο (αρ. πρ. 3/2018) λόγω του ότι δεν είχαμε λάβει κάποια απάντηση από την αρμόδια επιτροπή».

Στο υπόμνημα προς την Επιτροπή Κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Λάρισας μεταξύ άλλων σημειωνόταν πως «κατά τη διάρκεια των ετών, λίγες παρεμβάσεις έγιναν όσον αφορά στις απαραίτητες επιδιορθώσεις των εγκαταστάσεων. Ως εργαζόμενοι στους χώρους του κτιρίου, έχουμε διαπιστώσει ότι υπάρχουν πάρα πολλές ελλείψεις, καθώς και βλάβες, κατεστραμμένα αντικείμενα που χρήζουν άμεσης επιδιόρθωσης».

Στο υπόμνημα γίνεται αναλυτική αναφορά στα προβλήματα του κτιρίου (άθλια κατάσταση κουφωμάτων, αμίαντος, ανεπάρκεια χώρων ειδικά στο Ειρηνοδικείο Λάρισας, όπου μεταφέρθηκαν τα τέσσερα από τα έξι Ειρηνοδικεία του νομού, κ.α.), ενώ τονιζόταν πως «η στεγανότητα του Μεγάρου είναι ανεπαρκής. Κατά τις ημέρες που η βροχόπτωση είναι έντονη έχει παρατηρηθεί εισροή υδάτων στα υπόγεια όπου βρίσκονται τα αρχεία, σε κάποιες αίθουσες όπως το Μικτό Δικαστήριο (παρόλο που επισκευάστηκε πρόσφατα) και σε τουαλέτες. Συγκεκριμένα, κατά τις ημερομηνίες 15 έως 17 Νοεμβρίου 2017 που υπήρξε μεγάλη βροχόπτωση, συνέβησαν τα εξής: α) οι τουαλέτες του 4ου ορόφου πλημμύρισαν (κυριολεκτικά έβρεχε μέσα στις τουαλέτες), β) στο αρχείο του Πρωτοδικείου που βρίσκεται στον 4ο όροφο, οι υπάλληλοι αναγκάστηκαν να τοποθετήσουν κουβάδες, λόγω του ότι έτρεχε νερό από το ταβάνι, γ) στο γραφείο που στεγάζονται οι κοινωνικοί λειτουργοί προκλήθηκε βραχυκύκλωμα στα σώματα του καλοριφέρ (έτρεχε νερό από σωλήνα που βρίσκεται πάνω από ένα από τα σώματα), υπήρξε σπινθήρας και κατά την είσοδό μας στο γραφείο μύριζε έντονα (καμένο πλαστικό). Είναι πλήρως αντιληπτή η μεγάλη επικινδυνότητα του συγκεκριμένου περιστατικού όσον αφορά στην ασφάλεια των εργαζομένων, δ) στην αίθουσα του ΜΟΔ είχαν σχηματιστεί μικρές λίμνες νερού σε διάφορα σημεία στο χώρον που κάθονται οι μάρτυρες».

ΑΜΙΑΝΤΟΣ

Με την ευκαιρία να σημειωθεί πως μετά και την τελευταία παρέμβαση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κων. Τσιάρας με πρόσφατο έγγραφό του ζήτησε από την Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου να ελέγξει την ύπαρξη ή μη «δομικών στοιχείων που περιέχουν αμίαντο στο κτίριο όπου στεγάζεται το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας».

Β. ΚΑΚΑΡΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass