Πλημμύρισαν σπίτια στα παράλια, «πισίνες» αίθουσες σχολείων στην Αγιά!

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 24 ΩΡΕΣ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΕΧΤΗΚΕ 178 ΤΟΝΟΥΣ ΝΕΡΟΥ ΑΝΑ ΣΤΡΕΜΜΑ ΓΗΣ * ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΑΛ

Δημοσίευση: 12 Δεκ 2019 15:29

Σωρεία προβλημάτων δημιούργησε στην περιοχή του Δήμου Αγιάς η χθεσινή κακοκαιρία που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Η έντονη και πολύωρη βροχόπτωση φούσκωσε επικίνδυνα τα ρέματα του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου. Στο Κόκκινο Νερό, στην Παλιουριά, στη Βελίκα και στον Αγιόκαμπο, που κάποια από αυτά καταλήγουν, υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν παρακείμενα σπίτια, οικόπεδα και χωράφια, ενώ παράπλευροι σ’ αυτά δρόμοι ή δρόμοι που τα διασχίζουν ήταν για αρκετή ώρα απροσπέλαστοι. Αποτέλεσμα ήταν κάτοικοι των ίδιων οικισμών να βρεθούν για άλλη μια φορά εγκλωβισμένοι και αποκομμένοι συγκοινωνιακά από την Αγιά ή τη Λάρισα.

Οι κάτοικοι, μάλιστα, του Στομίου, του Ομολίου και του Παλαιοπύργου βρέθηκαν μπροστά σε μια πραγματικότητα που απεύχονταν και για την οποία φυσικά είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και δύο σχεδόν μήνες προς κάθε αρμόδιο. Λόγω των έργων συντήρησης που γίνονται στη γέφυρα των Τεμπών, το μοναδικό τους πια σύντομο πέρασμα προς τον Πυργετό και προς την περιοχή του Πλαταμώνα, αυτό στη θέση «Σταβάρι» στην παλαιά κοίτη του Πηνειού υπερχείλισε, με συνέπεια να πρέπει να διανύσουν μια πολύ μεγάλη απόσταση μέσω Ευαγγελισμού και των δύο σηράγγων, ώστε να πάνε άλλοι στις εργασίες τους, άλλοι σε χώρους διδασκαλίας, άλλοι στο Κέντρο Υγείας Γόννων κι άλλοι για να αναζητήσουν κάποιο φαρμακείο.

Στη Δήμητρα οι δρόμοι έγιναν ποτάμια, ενώ στο Καστρί υπήρξε πρόβλημα για πολλοστή φορά, παρά τις κατά καιρούς διαμαρτυρίες, τα δημοσιεύματα και τις επισημάνσεις, στην είσοδο του χωριού από την πλευρά του Καλαμακίου με μεγάλη συσσώρευση νερού που απέκλισε για αρκετή ώρα την οδική επικοινωνία των παρακάρλιων χωριών μεταξύ τους αλλά και με την Αγιά.

Μέσα στην Αγιά, τα ρέματά της από νωρίς το πρωί εγκυμονούσαν κινδύνους με τη στάθμη του νερού να είναι ιδιαίτερα ανεβασμένη, κάτι που ανάγκασε τους άνδρες του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος να απαγορεύσουν την κίνηση σε σημεία που αυτά διασταυρώνονται με δρόμους.

Το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Αγιάς δεν λειτούργησαν, λόγω εισροής υδάτων σε αυτά. Ιδιαίτερα στα δύο πρώτα, το πρόβλημα ήταν πάρα πολύ μεγάλο, αίθουσες και διάδρομοι πλημμύρισαν και από τον Δήμο Αγιάς αποφασίστηκε τα δύο αυτά σχολεία να μην λειτουργήσουν ούτε σήμερα ούτως ώστε να γίνουν κάποιες απαραίτητες τεχνικές εργασίες. Επίσης, δεν λειτούργησε ούτε το Δημοτικό Σχολείο Μελιβοίας για καθαρά προληπτικούς λόγους.

Να σημειωθεί πως όλη τη χθεσινή μέρα μηχανήματα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του Δήμου Αγιάς, αλλά και ιδιωτών, χρησιμοποιήθηκαν όπου απαιτούνταν για την άμεση αποκατάσταση ζημιών και για την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Άνδρες του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αγιάς επενέβησαν σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ όλη η δύναμη του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος ήταν επί ποδός. Μεγάλο και δύσκολο αγώνα είχαν και οι τεχνίτες της ΔΕΔΔΗΕ, αντιμετωπίζοντας έγκαιρα μικροδιακοπές του ρεύματος, τόσο μέσα στην Αγιά, όσο και στην παραλιακή ζώνη.

ΔΙΑΚΟΠΗΚΕ Η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ

ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ «ΚΑΛΑΤΡΑΒΑ»

Με αφορμή τον αυξημένο όγκο υδάτων στο ύψος της γέφυρας «Καλατράβα» στο 3ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Αγιοκάμπου –Βελίκας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας αποφάσισε χθες το μεσημέρι τη διακοπή της κυκλοφορίας. Η απαγόρευση θα ισχύσει για όσο χρόνο απαιτηθεί για την υποχώρηση των υδάτων στο συγκεκριμένο σημείο και την αποκατάσταση της ασφαλούς κυκλοφορίας. Κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την επαρχιακή οδό Αγιοκάμπου - Αγιάς -    Άνω Σωτηρίτσας – Σωτηρίτσας.

178 ΧΙΛΙΟΣΤΑ ΒΡΟΧΗΣ

Πολύ ενδιαφέροντα είναι, ωστόσο, τα στοιχεία που μας έδωσε ο Αγιώτης μετεωρολόγος Πάνος Αρχοντής. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που κατέγραψε ο μετεωρολογικός σταθμός Αγιάς και δημοσιοποιήθηκαν στο meteothessalia.gr, η περιοχή της Αγιάς ως χθες στις 7:30 το απόγευμα δέχτηκε 178 χιλιοστά βροχής που μεταφράζεται στο απίστευτο 178 τόνοι νερού ανά στρέμμα. Η ποσότητα είναι τεράστια και φαντάζει ακόμα πιο μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι η Αγιά όλο το 2019 δέχτηκε 826 χιλιοστά βροχής. Δέχτηκε, δηλαδή, μέσα σε μια μέρα, το ένα τέταρτο της φετινής ετήσιας βροχόπτωσης. Η θερμοκρασία κυμάνθηκε από 7 ως 12 βαθμούς Κελσίου μέσα στην κωμόπολη, ενώ οι ριπές του ανέμου έφτασαν τα 51,5 χιλιόμετρα την ώρα. Να σημειωθεί εδώ ότι η θάλασσα από τον Ρακοπόταμο ως το Δέλτα του Πηνειού ήταν τρικυμιώδης καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής κακοκαιρίας.

Έντονες χιονοπτώσεις σημειώθηκαν κυρίως πάνω από τα 1000 μέτρα υψόμετρο στον Κίσσαβο.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass