Ο ΥΦΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΘΕΟΔ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΣΕ ΤΙΣ ΔΕΥΑ ΑΠΟ ΤΗ ΛΑΡΙΣΑ * ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ, ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ Ε.Δ.Ε.Υ.Α.

Δεν θα χαθεί κανένα έργο από τον «Φιλόδημο»

Δημοσίευση: 18 Δεκ 2019 15:54

«Δεν θα χαθεί κανένα έργο. Όλα τα έργα θα γίνουν κανονικά. Υπήρχε ένα πρόβλημα στη χρηματοδότηση του «Φιλόδημος Ι», αυτό επιλύθηκε σε συνεργασία με τις Περιφέρειες και τα περιφερειακά προγράμματα, με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.


Όλα τα έργα θα γίνουν, γιατί είναι έργα σημαντικά και πολύτιμα», δήλωσε χθες ο υφυπουργός Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, στο πλαίσιο συνέλευσης της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της ΔΕΥΑΛ.
Ανάφερε ότι είναι σημαντικός ο ρόλος των ΔΕΥΑ στην επαρχία και στην περιφέρεια και κομβικός για την ποιότητα της ζωής των κατοίκων, ενώ για την παρουσία του στη συνέλευση σημείωσε: «Ήρθα κυρίως για να ακούσω και να συνεργαστούμε με τη νέα διοίκηση της Ένωσης, προκειμένου να γίνουν όλα όσα χρειάζονται για να πάμε ένα βήμα παραπέρα.
Υπάρχουν ΔΕΥΑ που έχουν αποδείξει ότι μπορεί να είναι κερδοφόρες, να είναι ανταγωνιστικές κι αυτό το μοντέλο θέλουμε να το εφαρμόσουμε σε όλες τις ΔΕΥΑ».  Ο υφυπουργός υποστήριξε ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης για την αναβάθμιση των ΔΕΥΑ, με στόχο να γίνουν όλες ανταγωνιστικές και κερδοφόρες, ενώ επισήμανε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αυτές που έχουν μεγάλα προβλήματα».
«Το Υπουργείο Εσωτερικών θα είναι δίπλα για να τα λύσουμε…» κατέληξε.
Στην έναρξη της συνέλευσης, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απ. Καλογιάννης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Δημ. Παπαστεργίου ο οποίος υποστήριξε την ανάγκη «να παραμείνει το νερό δημόσιο αγαθό», σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να προτάξουμε το κοινωνικό πρόσωπο των ΔΕΥΑ».
Επίσης, σε χαιρετισμό του ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Βασ. Κόκκαλης, τόνισε ότι «η πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, που είναι σε διαβούλευση, μόνο σύγχυση και ανησυχίες καλλιεργεί ως προς τις πραγματικές προθέσεις της κυβερνητικής πλευράς, η οποία υπό το πρόσχημα της παροχής «ευελιξίας», ανοίγει επικίνδυνα τον κύκλο των συμμετοχών στο κεφάλαιο της εταιρείας, «κλείνοντας το μάτι» στα ιδιωτικά συμφέροντα που καραδοκούν να αλλοιώσουν τον δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΥΑ».
Ακολούθησαν χαιρετισμοί του βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΚΙΝΑΛ κ. Γιώργου Αρβανίτη, του αντιπεριφερειάρχη Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Γιώργου Λαδόπουλου, του διευθυντή της Γενικής Γραμματείας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Λουκά Γεωργαλά και τέλος του προέδρου της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ (ΠΟΕ-ΣΕΥΑ) κ. Παύλου Δρογκούλα.

ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ: «ΙΣΧΥΡΗ ΟΣΟ ΠΟΤΕ Η ΕΔΕΥΑ»
Στο πλαίσιο της συνέλευσης ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Μαρινάκης, παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ένωσης, και συμπερασματικά κατέληξε στα εξής: «Η συμπλήρωση των τριάντα χρόνων από την ίδρυση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και η ολοκλήρωση της θητείας του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου βρίσκει τις Δ.Ε.Υ.Α. μ’ ένα νέο, σύγχρονο και ολοκληρωμένο θεσμικό υπόβαθρο, εγγύηση για τη μελλοντική πορεία τους, και την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. θεσμικά αναβαθμισμένη και ισχυρή. Δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυρισθούμε ότι η θητεία αυτή ήταν η πιο παραγωγική στην ιστορία της Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. στο διάστημα αναφοράς μας στήριξε τις Δ.Ε.Υ.Α. σε ζητήματα στελέχωσης, συνέβαλε στη ρύθμιση των υποχρεώσεών τους στη ΔΕΗ, συνεργάστηκε με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τη χρηματοδότηση των έργων των Δ.Ε.Υ.Α. και κυρίως για την κατάρτιση του αναπτυξιακού προγράμματος «ΦιλόΔημος». Οι ημερίδες που πραγματοποίησε η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και οι περιφερειακές συναντήσεις αποτέλεσαν γόνιμο πεδίο ανταλλαγής απόψεων και τεχνογνωσίας, ενώ μέσω των Επιτροπών της υποβοήθησε τις Δ.Ε.Υ.Α. για ζητήματα ενεργειακά, αντιμετώπισης του μη ανταποδοτικού νερού, πολιτικής προστασίας, τιμολόγησης και κοστολόγησης των υπηρεσιών νερού κ.α. Το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα της Ε.Δ.Ε.Υ.Α., μια καινοτόμα και πρωτοποριακή πρωτοβουλία της Ένωσης που αναπτύχθηκε με ίδιους πόρους και πρέπει να στηριχθεί από όλες τις Δ.Ε.Υ.Α., αποτελεί και θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς των Δ.Ε.Υ.Α. για ζητήματα ποιότητας νερού και συγκριτικής αξιολόγησης και αξιόπιστο μέσο ενημέρωσης των πολιτών για την ποιότητα του νερού που καταναλώνουν.
Η Ε.Δ.Ε.Υ.Α., ένα κατά γενική ομολογία επιτυχημένο πείραμα αποκέντρωσης, ένα δίκτυο ανθρώπων, πολιτικών και επιχειρήσεων ιδρύθηκε για να βοηθήσει μέσω του συντονιστικού και διεκδικητικού της χαρακτήρα όχι μόνο τις Δ.Ε.Υ.Α., αλλά και την κοινωνία, αφού η ποιότητα των υπηρεσιών των Δ.Ε.Υ.Α. έχει πέρα από το περιβαλλοντικό και αναπτυξιακό πρόσημο και κοινωφελές αντίκρισμα και αποτύπωμα».

ΟΙ ΝΕΟΙ ΣΤΟΧΟΙ
Ο αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Λαρισαίων Απόστολος Καλογιάννης, παρουσίασε τον προγραμματισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το επόμενο διάστημα, δίνοντας έμφαση στις προοπτικές και το μέλλον των Δ.Ε.Υ.Α.
«Ο προγραμματισμός της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το 2020, δομείται σε προτεραιότητες που συνδέονται με την ίδια την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και την εσωτερική της οργάνωση από τη μια, και σε δράσεις και πρωτοβουλίες που συναρτώνται με τη μελλοντική πορεία των Δ.Ε.Υ.Α. από την άλλη. Πορεία που θα τις οδηγήσει στη νέα εποχή, όπως αυτή ορίζεται από τις τεχνολογικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις, αλλά και από την παραδοχή ότι το νερό ως πολύτιμος φυσικός πόρος και δημόσιο αγαθό, πρέπει να διαφυλαχθεί για τις επόμενες γενιές» ανάφερε ο κ. Καλογιάννης.
Αναλυτικότερα για τους στόχους τόνισε: «Η προώθηση των βασικών αιτημάτων των Δ.Ε.Υ.Α. (προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χρηματοδότηση των έργων τους) και η πλήρης αξιοποίηση του Πληροφοριακού Συστήματος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. ώστε να ανταποκριθεί στον σκοπό της ανάπτυξής του, θα αποτελέσουν τις βασικές προτεραιότητες του νέου Δ.Σ. για το 2020.
Παράλληλα, η ενδυνάμωση των σχέσεων της Ένωσης με τις Δ.Ε.Υ.Α., η διάχυση της ενημέρωσης και της πληροφόρησης για τα σημαντικότερα ζητήματα του τομέα ύδρευσης- αποχέτευσης και η εκπαίδευση του προσωπικού τους θα υλοποιηθούν μέσα από σεμινάρια, ημερίδες και περιφερειακές συναντήσεις. Ταυτόχρονα, η Ένωση θα πρέπει να επιδιώξει συνέργειες και συνεργασία με φορείς κοινού ενδιαφέροντος.
Παραπέρα, η μείωση του μη ανταποδοτικού νερού, η μείωση του ενεργειακού κόστους, η ορθολογική διαχείριση των υδατικών πόρων, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων λυμάτων, η διαχείριση της ιλύος και η προσαρμογή στην κλιματική κρίση συνιστούν τα σημαντικότερα και πλέον επείγοντα ζητήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Δ.Ε.Υ.Α. στο αμέσως επόμενο διάστημα και στο πλαίσιο αυτό η Ε.Δ.Ε.Υ.Α. καλείται να συνδράμει με όλες τις δυνάμεις και τα μέσα που διαθέτει».

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της ΕΔΕΥΑ

ΠΡΩΤΟΣ ΣΕ ΨΗΦΟΥΣ Ο Γ. ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ, ΔΕΥΤΕΡΟΣ Ο ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Νέο διοικητικό συμβούλιο στην Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), ανέδειξαν χθες τα μέλη της, στις εκλογές που διεξήχθησαν στη ΔΕΥΑΛ, στο πλαίσιο της γενικής τακτικής συνέλευσης του φορέα.
Πρώτος με 71 ψήφους, αναδείχθηκε ο τέως πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. Γεώργιος Μαρινάκης, δεύτερος ο τέως αντιπρόεδρος της Ένωσης δήμαρχος Λαρισαίων κ. Απόστολος Καλογιάννης με 54 ψήφους και τρίτος ο δήμαρχος Βισαλτίας με 40 ψήφους.
Από τους 18 υποψηφίους αναδείχθηκαν για το νέο Δ.Σ. οι εξής δεκατρείς, κατά σειρά ψήφων: Μαρινάκης Γεώργιος δήμαρχος Ρεθύμνης (71 ψήφοι), Καλογιάννης Απόστολος δήμαρχος Λαρισαίων (54 ψήφοι), Μασλαρινός Αθανάσιος δήμαρχος Βισαλτίας (40 ψήφοι), Μπουσνάκης Αστέριος πρόεδρος ΔΕΥΑ Κατερίνης (38 ψήφοι), Καρασταύρου Δημήτριος πρόεδρος ΔΕΥΑ Κομοτηνής (36 ψήφοι), Διαμάντης Στέργιος πρόεδρος ΔΕΥΑ Βέροιας (35 ψήφοι), Μαρινάκης Σαράντος μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑ Καλαμάτας (35 ψήφοι), Βάκα Ελένη δήμαρχος Χαλκίδας (30 ψήφοι), Μυτιληνιός Ευάγγελος μέλος Δ.Σ. ΔΕΥΑ Αλεξ/πολης (26 ψήφοι), Παπαλός Κωνσταντίνος πρόεδρος ΔΕΥΑ Καρδίτσας (25 ψήφοι), Σταματόπουλος Σπυρίδων δήμαρχος Σικυωνίων (25 ψήφοι) , Χατζηαντωνίου Νικόλαος πρόεδρος ΔΕΥΑ Πυλαίας –Χορτιάτη (25 ψήφοι) και Σημανδηράκης Παναγιώτης δήμαρχος Χανίων (23 ψήφοι).
Να σημειωθεί ότι ισοψήφισαν με 23 ψήφους, ο Μανέττας Βασίλειος πρόεδρος ΔΕΥΑ Ρόδου και ο δήμαρχος Χανίων Παν. Σημανδηράκης, για την 13η θέση. Διενεργήθηκε κλήρωση στην οποία αναδείχθηκε ο δεύτερος.
*Ελεγκτική Επιτροπή
Για την Ελεγκτική Επιτροπή εκλέχθηκαν οι εξής: Σταματάκης Σπυρίδων πρόεδρος ΔΕΥΑ Δέλτα (33 ψήφοι), Καλογερόπουλος Δημήτριος δήμαρχος Αιγιαλείας (31 ψήφοι) και Παπανικήτας Ανδρέας πρόεδρος ΔΕΥΑ Πάτρας (30 ψήφοι).

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass