Πέρασε κρύος και… αεράτος ο «Ηφαιστίων»

ΧΙΟΝΙΑ ΣΕ ΚΙΣΣΑΒΟ ΚΑΙ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙ *ΕΝΤΟΝΕΣ ΧΙΟΝΟΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΟΡΕΙΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ *ΣΕ ΥΦΕΣΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΙΡΟΣ

Δημοσίευση: 07 Ιαν 2020 22:12

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα πέρασε από την περιοχή του Δήμου Αγιάς το πρώτο φετινό κύμα κακοκαιρίας, γνωστό από τους μετεωρολόγους κι ως «Ηφαιστίων».

Κύρια χαρακτηριστικά του ήταν ο πολύ ισχυρός βόρειος άνεμος για περισσότερο από ένα 24ωρο σε όλο το εύρος του Δήμου και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά του Κισσάβου και του Μαυροβουνίου με εντονότερες φυσικά στα μεγαλύτερα υψόμετρα.

Τεράστια τα κύματα στην παραλιακή ζώνη, ενώ η θερμοκρασία, σύμφωνα με τους μετεωρολογικούς σταθμούς Αγιάς, Σωτηρίτσας και Κισσάβου, που αναρτήθηκαν στο meteothessalia.gr, κυμάνθηκε χθες στην Αγιά από 2,5 ως 7,2 βαθμούς Κελσίου, στη Σωτηρίτσα από 4,7 ως 12, ενώ στην περιοχή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Ανατολής είχαμε ολικό παγετό με θερμοκρασίες από 3,2 ως 0. Ως προς τους ανέμους, στην Αγιά έφτασαν τα 70 χλμ./ώρα, στην παραλία τα 98 χλμ./ώρα και στον Κίσσαβο τα 106 χλμ./ώρα.

ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΧΩΡΑ

Εν τω μεταξύ οι θυελλώδεις άνεμοι και οι χιονοπτώσεις στα ορεινά αποτελούν τα βασικά χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας "Ηφαιστίων" που πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας από χθες το πρωί έχοντας δημιουργήσει προβλήματα κυρίως στην ηλεκτροδότηση νησιωτικών περιοχών.

Στον νομό Λάρισας σημειώθηκαν χιονοπτώσεις στα ορεινά (Λιβάδι κ.ά.) χωρίς να προκληθούν προβλήματα στις μετακινήσεις ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται η Πολιτική Προστασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, συνεργεία της οποίας προχώρησαν προληπτικά σε ρίψεις αλατιού στο οδικό δίκτυο με αφορμή και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Στην υπόλοιπη χώρα, καταγράφονται χιονοπτώσεις σε ορεινές περιοχές της Αττικής και σφοδρές βροχοπτώσεις κυρίως στην Κρήτη, ενώ κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις εκδηλώνονται ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο στην ανατολική ηπειρωτική χώρα και στην Εύβοια.

Για σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, αναμένεται μικρή βελτίωση του καιρού στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια πλην της Θράκης.

Στις υπόλοιπες περιοχές αναμένονται βροχές ή χιονόνερο, χιονοπτώσεις στα ορεινά – ημιορεινά, κατά τόπους πυκνές στην Κρήτη, στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια, όπου θα χιονίσει πρόσκαιρα και σε χαμηλότερο υψόμετρο. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα ανατολικά ηπειρωτικά θα σταματήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στο Αιγαίο 8 με 9 και το πρωί τοπικά 10 μποφόρ με μικρή εξασθένηση από αργά το απόγευμα, ενώ παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, κατά τόπους ισχυρός στα κεντρικά και βόρεια τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗ

Στα Χανιά, οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν προβλήματα, ενώ λόγω των κυμάτων κατέρρευσε τμήμα του τοίχου του ενετικού λιμένα. Χθες το απόγευμα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε Άνδρο και Τήνο που είχαν μείνει χωρίς ρεύμα εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Ο ΔΕΔΔΗΕ σε συνέχεια της ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού, ανακοινώνει ότι συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς την προσπάθεια για την αποκατάσταση όλων των ζημιών στο Δίκτυο.

Από χθες έχουν κινητοποιηθεί περισσότερα από 230 συνεργεία του και 30 συνεργεία συνεργαζόμενων εργολάβων, με συνολικό αριθμό τεχνικού προσωπικού που φθάνει περίπου τα 1.000 άτομα, προκειμένου να επιτευχθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα η επανηλεκτροδότηση όλων των περιοχών που πλήττονται από τη σφοδρή κακοκαιρία.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ έχουν αντιμετωπίσει περίπου 50 βλάβες σε γραμμές Μέσης Τάσης και ένα μεγάλο αριθμό βλαβών σε γραμμές Χαμηλής Τάσης. Τα προβλήματα αυτά, ασφαλώς οφείλονται κατά κύριο λόγο στη σφοδρότητα των καιρικών φαινομένων, με δεδομένο ότι περίπου το 90% του Δικτύου είναι εναέριο. Τα προβλήματα βεβαίως προκύπτουν και από το γεγονός ότι το Δίκτυο σε πολλά σημεία του είναι παλαιό και δεν έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια όλες οι αναγκαίες επενδύσεις για την αναβάθμισή του.

Τα προβλήματα ηλεκτροδότησης συνεχίζονται στην περιοχή της Θήβας, κυρίως λόγω της αδυναμίας πρόσβασης στα σημεία των ζημιών που έχουν προκύψει στο Δίκτυο εξαιτίας του μεγάλου όγκου χιονιού. Στην Αττική συνεχίζονται οι προσπάθειες αποκατάστασης βλαβών σε γραμμή Μέσης Τάσης στην περιοχή της Παλλήνης, του Ασπρόπυργου και της Πεντέλης, ενώ πρόβλημα ηλεκτροδότησης έχει προκύψει και σε ένα τμήμα των Αντικυθήρων.

ΚΑΖΑ

Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω της χιονόπτωσης, σε περιοχές της λεωφόρου Πάρνηθος (στο ρεύμα προς καζίνο), στην Πεντέλη, κλειστή είναι η περιφερειακή οδός Πεντέλης - Νέας Μάκρης, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή Καλοπούλα του Υμηττού. Σημειώνεται ακόμη ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 5ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Αθηνών - Θήβας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Μάνδρα και από το 22ο χλμ της ίδιας οδού και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην περιοχή Κάζα.

ΑΚΤΟΠΛΟΙΑ

Η κακοκαιρία "Ηφαιστίων" επηρέασε τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στο Ιόνιο, με την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά να πέφτουν "θύματα" του νέου κύματος κακοκαιρίας.  Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στο νότιο Ιόνιο και φτάνουν τα 9 μποφόρ έχουν καθηλώσει στα λιμάνια της Ζακύνθου και του Πόρου (Κεφαλονιά) τα πλοία της γραμμής.

Μέχρι αργά χθες βράδυ ακυβέρνητο έπλεε το φορτηγό πλοίο "AEOLOS" σημαίας Marshall Islands, λόγω απώλειας του πηδαλίου του, στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του ακρωτηρίου Μαλέα. Το πλοίο είχε αποπλεύσει από λιμένα τον Diliskelesi Τουρκίας με προορισμό τον λιμένα San Nicolas Αργεντινής έμφορτο με σιδηρομετάλλευμα. Κοντά στο "AEOLOS" βρίσκονταν δύο παραπλέοντα πλοία για την παροχή τυχόν βοήθειας, ενώ οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή ήταν εξαιρετικά δυσμενείς, καθώς έπνεαν άνεμοι βόρειοι εντάσεως 10 μποφόρ.

Τέλος σώος και καλά στην υγεία του εντοπίστηκε από λιμενικούς ο χειριστής όρθιας σανίδας κωπηλασίας που αγνοείτο στη θαλάσσια περιοχής της Αρτέμιδας. Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα ο νεαρός, που φορούσε σωσίβιο, παρασύρθηκε από τους ισχυρούς ανέμους σε βραχώδες σημείο της Αρτέμιδας, ενώ για τον εντοπισμό του ήταν σε εξέλιξη έρευνες και από ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού.

ΑΠΟ ΛΑΡΙΣΑ ΜΕΧΡΙ ΑΘΗΝΑ

Αργά χθες βράδυ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην εθνική οδό -και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας- καθώς προηγήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου μόνο για το τμήμα της Εθνικής Οδού από Λάρισα μέχρι Αθήνα και για τον Αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας.

Για σήμερα Τρίτη στη Θεσσαλία ο καιρός αναμένεται γενικά αίθριος. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 8, στα ανατολικά και νότια 9 και τις πρωινές ώρες τοπικά 10 μποφόρ, ενώ σταδιακή εξασθένηση από το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1 έως 8 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΓΙΑ (Γραφείο «Ε»)

Του Νίκου Γουργιώτη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass